Лікувальні властивості висівок

26 липня, 2012


Лікувальні властивості висівок При мукомольном виробництві, в процесі помелу зерна завжди залишаються відходи. Саме цими відходами і є висівки. Вони – незамінний продукт в раціоні домашніх тварин і птахів. Але з недавнього часу вживання в їжу висівок стало повсюдним. Це сталося не випадково – вчені виявили, що харчування людини, як правило, взагалі не містить клітковини і грубих харчових волокон, що неправильно.


Лікувальні властивості висівок відомі здавна, ще з часів Гіппократа, який говорив про те, що саме цей продукт нормалізує процес травлення, відмінно очищає шлунок і кишечник. Він радив усім вживати висівки в їжу.


Популярні висівки були і на Русі. З борошна грубого помелу в селах завжди пекли хліб. Невідомо, чи знали тоді про їх корисні властивості, але все ж біла, очищена борошно таким попитом не користувалася. Крім того, під час всіх постів є хліб з очищеної борошна вважалося великим гріхом.


Зараз доведено, що саме алейроновийшар, тобто зовнішня оболонка зерна містить в собі все самі корисні речовини. Вищий сорт борошна отримують, очищаючи зерна від шкірки, зародків і алейронового шару. В результаті виходить, що всі речовини, що містять висівки, корисні властивості дістаються лише худобі. Перемелена борошно здебільшого містить найчистіший крохмаль, не містить тих вітамінів і мікроелементів, які необхідні організму кожної людини.


Підводячи підсумок всьому вищесказаному, можна сказати, що висівки – один з найбільш корисних продуктів харчування. Якщо ви дотримуєтеся здорового способу життя, то цей продукт точно для вас.


Найбільше клітковини міститься у висівках з пшениці, але багато її і в інших видах. Споживання клітковини позитивним чином позначається на травному процесі. Вчені кажуть, що споживання клітковини і грубої їжі (яка погано перетравлюється) цілком може продовжити термін життя людини і значно ваше самопочуття.


Крім того, висівки багаті вітамінами (А, вітаміни групи В, Е), а також різними поживними речовинами. Завдяки цьому вони є відмінним засобом для підтримки організму людини в нормі: вони нормалізують білковий, вуглеводний і жировий обміни, енергетичний і водно-сольовий обмін.
Позитивно впливають вони і на процес кровотворення, регулюють функціонування нервової, серцево-судинної, травної та м’язової систем.


Завдяки споживання даного продукту, шкіра стає значно краще, прискорюється ріст нігтів і волосся, відбувається швидка регенерація тканин, підвищується імунітет. Висівки, до того ж, допоможуть вам на все життя зберегти прекрасне зір.


Організм людини частенько буває зашлакований шкідливими важкими металами, вивести які їм під силу вивести. Вони нормалізують роботу кишечника і скорочують ризик розвитку різних пухлин в товстій кишці.


Приготувати їх дуже легко. Потрібно всього лише 50 г висівок залити склянкою окропу і настоювати в закритому посуді близько двадцяти хвилин. Перед вживанням злийте зайву рідину. Хтось потім їх їсть просто так, лише запиваючи водою, молоком, йогуртом, хтось додає в інші блюда.


Дорослим людям необхідно приймати висівки протягом хоча б двох тижнів, починаючи з чайної ложки і закінчуючи їдальні під час кожного прийому їжі. Цього часу цілком буде досить для того, щоб робота кишечника нормалізувалася. А взагалі є висівки можна регулярно по дві чайні ложки за добу. Замість них можна їсти хліб, приготовлений з борошна грубого помелу (цільної).


Особливо корисні висівки у вигляді охолодженої каші людям похилого віку, а також тим, хто перехворів важкими захворюваннями, щоб відновити свої сили. Для її приготування в 400 мл води всипати столову ложку продукту і варіть, помішуючи близько півгодини. Якщо вам не подобається смак каші, додайте в неї трохи меду.


При бронхітах приготуйте відвар з висівок. Для його приготування залийте 0,4 кг сировини літром води на десять хвилин, а потім проваріть. Залиште на плиті охолоджуватися до тих пір, поки буде можливим їх процідити. Щоб висівки були смачніше, додайте в них цукор, але не звичайний, а палений. Замініть цим відваром чай і кава.


Не наїдатися щільно ввечері допоможуть склянку смачного кефіру і невелика кількість висівок (найкраще пшеничних).


Висівки корисні ще й тим, що вони знижують рівень цукру і холестерину в крові, адже завдяки їм, розщеплення крохмалю сповільнюється, що істотно впливає на глікемічний індекс деяких продуктів харчування. Саме з цієї причини людям, що страждають цукровим діабетом, для зниження кількості цукру, показаний їх прийом.


Втім, корисні вони не всім. Категорично не рекомендується вживати висівки людям, що мають поліпи кишечнику. Також не можна їх їсти при загостренні таких захворювань, як гастрит і виразкова хвороба шлунка оскільки вони сильно подразнюють слизові оболонки органів травної системи.

Олександр,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті