Лікувальні властивості ягоди чорниці

26 липня, 2012


Лікувальні властивості ягоди чорниці В липні місяці так затишно в річному ранковому лісі. Крізь густі крони дерев пробиваються промені сонця, на всі голоси ведуть перекличку птиці, дуже серйозна равлик «поспішає» кудись у своїх важливих справ. Всі лісові мешканці живуть своїм життям, радіючи кожному дню.

Якщо в цей час ви опинитеся в чарівному зеленому царстві, то неодмінно помітите, як поблискують на крапельках роси блакитні ягоди чорниці. І одного разу спробувавши ягідку на смак, ви залишитеся її шанувальником назавжди.

Але чорниця не тільки смачні ласощі, це ще й дуже корисна ягода. Лікувальні властивості ягоди чорниці відомі людям з давніх часів. Підтвердження тому – народне лікування чорницею. Її плоди і листя вживають для лікування шлунково-кишкових захворювань, особливо в дитячій практиці, застосовують при ревматизмі, подагрі, цукровому діабеті.

Чорниця допоможе при виразковій хворобі, почистить кров, зміцнить зір, поліпшить обмінні процеси в сітківці ока. Сік ягід – чудовий засіб проти запалення ясен, гортані і горла.

Плоди чорниці вживають свіжими, у вигляді настою, киселю або відвару. У народній медицині сухі плоди застосовуються як в’яжучий, протизапальний засіб, а також при розладі кишечнику, хворобах сечового міхура, піску, каменях у нирках, при недокрів’ї.


Приготування настою з чорниці

Залийте 2 ст. л. подрібнених сухих ягід склянкою окропу. Посуд щільно закрийте, укутайте рушником, дайте постояти півгодини. Потім пийте цей настій протягом дня, невеликими ковтками. Він допоможе вам в лікуванні запалень шлунку, кишечника, при діабеті.

Настій також корисно пити для видалення піску з нирок і розм’якшення каменів.
Ягода чорниця для очей у вигляді настою застосовується для їх промивання при почервонінні, роздратування та інфекційних захворюваннях.


Приготування відвару

Залийте 2 ч. л. подрібнених ягід склянкою окропу і потім ні слабкому вогні 10 хвилин. Пийте відвар, як чай, в теплому або гарячому вигляді. При сечокам’яної хвороби пийте по склянці відвару за день і робіть лікувальні ванни.

Для цього змішайте по склянці вівсяної соломи і трави хвоща, залийте літром окропу і проваріть 10 хвилин на слабкому вогні.

Відвар процідіть, змішайте з літром відвару з ягід чорниці і вилийте у ванну. Температура води не повинна перевищувати 37 градусів. Полежіть в такій ванні півгодини, розслабтеся і відпочиньте. Процедуру проводите через день, 10 днів підряд.


Зовнішнє застосування

При шкірних захворюваннях, екземі, опіках, прищах, розітріть свіжі ягоди чорниці до стану кашки і прикладіть до хворого місця. Дайте вбратися ягідному соку і накладіть пов’язку. Робіть так щодня, поки не настане полегшення.

Лікувальні властивості ягід чорниці також успішно використовують у кулінарії. Тому спробуйте заготовити чорницю, на зиму з максимальною економією і користю, не просочуючи її величезною кількістю цукру:


Чорниця сушена

Промиті ягоди провяльте на свіжому повітрі, потім сушіть в нежарке духовці. Слідкуйте, щоб тонка шкірка плодів не полопали від високої температури. Можна сушити їх на сонечку, розклавши тонким шаром на ситі, або рамці, обтягнутою тонкою тканиною. У такому вигляді корисні властивості сушеної чорниці збережуться до наступного сезону їх збору.

А ось вам ще один кулінарний рецепт – варення з чорниці у власному соку .

Насипте промиті ягоди в чисті скляні банки (цукор не додавайте), струсіть їх, щоб плоди щільно вляглися і пастеризують 20 хвилин при температурі 80 градусів. Потім засукайте банки.

Чорниця, як і будь-який інший живий елемент природи, безкорисливо лікує тіло людини. У ці липневі дні в лісі дозріває і повністю розкриває свій енергетичний потенціал цілюща і смачна ягода. Щоб зберегти і використовувати цілющі властивості ягоди чорниці, підіть у ліс, вдихніть на повні груди свіже тягучий ранковий туман, нахиліться, акуратно розсуньте долонями траву і помилуйтеся на блакитні ароматні ягоди. Зберіть це чудо в кошики і віднесіть додому.

Їжте чорницю свіжою, запасіть на зиму і готуйте з її ягід лікувальні настої і відвари.

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті