Лісові рослини з їстівними плодами

26 липня, 2012


Лісові рослини з їстівними плодами У наших російських лісах є безліч трав’янистих рослин, чагарників, дерев, плоди яких їстівні і корисні. При їх зборі потрібно дотримуватися обережності, адже крім численних їстівних рослин часто зустрічаються смертельно небезпечні, отруйні. Звичайно, неможливо знати «в обличчя» всі з них, але навчитися розпізнавати їх необхідно кожному.

Ми з вами вже говорили про неїстівні лісові рослини, але в частіше можна знайти і лісові рослини з їстівними плодами. До того ж вони ще й надзвичайно корисні. Їстівні плоди містять необхідні для здоров’я людини корисні речовини: каротин, пектин, фруктоза, крохмаль. Практично всі з них багаті вони флавоноїдами, органічними кислотами. Отже, давайте розглянемо деякі види їстівних лісових рослин:

Лісові рослини з їстівними плодами Глід

Популярне, відоме всім рослина. Для приготування їжі можна вживати свіжі, сушені плоди. Сушені ягоди перемелюють, змішують з медом, використовують в приготування начинки для пирогів.


За допомогою препарату з плодів глоду лікують серцеві захворювання, атеросклероз, гіпертонію, серцеву слабкість, аритмію. Ягоди, листя заварюють, п’ють як чай.

Лісові рослини з їстівними плодами Аир болотний

Рослина багато аскорбінової кислотою, містить камедь, ефірне масло камфори, дубильні речовини.

Коріння рослини використовують в лікуванні підвищеного артеріального тиску. Аїр надає заспокійливу дію на центральну нервову систему, використовується як відхаркувальний засіб. Сприяє лікуванню гастритів із зниженою кислотністю, успішно позбавить від легеневих захворювань, корисний при недостатності яєчників, підвищує статеву потенцію.

Використовується як ароматичної добавки при випічці пирогів, хліба, фруктової води.

Аир можна зустріти біля струмків, боліт. Його корінці їстівні, тому невелика кількість можна очистити і пожувати.

Лісові рослини з їстівними плодами Ожина сиза

Напевно, одне з найвідоміших лісових рослин з їстівними плодами. У них виявлено високий вміст глюкози, фруктози, вітаміну С. Є каротин, органічні кислоти, токофероли.

Використовується ожина для зняття запалення суглобів, сечового міхура, лікує нирки, успішно позбавить від колітів. Застосовується як загальнозміцнюючий засіб.
З ягід варять варення, готують солодкі сиропи, морси, компоти, киселі. З ожини можна приготувати смачне хмільне вино.

Листя сушать, використовують як чайної заварки. Такий чай корисний при хворобах шлунково-кишкового тракту, печінки.

Лісові рослини з їстівними плодами Калина

Плоди калини, безсумнівно, їстівні, хоча мають гіркуватим смаком. Більше того, вони дуже корисні через наявність в них цукрів, пектину, вітамінів. У плодах містяться органічні кислоти (валеріанова і ізовалеріанової), які зміцнюють нервову систему.

Калина вживається як потогінний, сечогінний засіб. Допоможе в лікуванні серця, виразкової хвороби шлунка.

Щоб ягоди не дуже гірчить, їх слід збирати після настання заморозків – гіркота пропаде. Потім можна готувати киселі, компоти, варення.

Лісові рослини з їстівними плодами Барбарис

Росте в чагарниках, зустрічається на сухих вересових пустках. Красиве рослина з овальним листям, жовтими квітами. Його ягоди яскраво червоні, що володіють кислим смаком. Зате вони містять велику кількість вітаміну С, різних корисних мікроелементів.

З барбарису готують киселі, компоти, додають при заварюванні чаю. Використовують як вітамінного кошти в період одужання.

Лісові рослини з їстівними плодами Шипшина

Напевно, шипшина в поданні не потребує. Всім відомий чагарник цвіте схожими на троянди квітами, його плоди надзвичайно корисні для здоров’я людини.
Як тільки з’явиться можливість, жуйте свіжі ягоди шипшини, або подрібніть сухі плоди. З них можна приготувати сироп, використовувати в якості добавки до чайної заварки.

 Лісові рослини з їстівними плодами Яблуня дика

Це низьке деревце, гілки мають шипи. Лісове рослина, віддає перевагу чагарникові зарості. Плоди виглядають як звичайні садові яблука, але плоди мають гіркий смак. Яблука звичайно їстівні, але через гіркоти, краще їх не їсти в свіжому вигляді в великій кількості.

Хоча склад плодів дикої яблуні не поступається по корисності звичайним яблукам, велика кількість може спровокувати діарею. Яблука можна висушити і готувати з них компоти, додаючи інші фрукти.

Звичайно ж, це далеко не всі лісові рослини з їстівними плодами. Адже ліс надзвичайно багатий! Там можна зібрати гриби, горіхи, їстівні квіти рослин, лікарські трави. Але про них ми з вами поговоримо при наступних зустрічах.

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті