Льняна каша: користь і шкода, рецепт

26 липня, 2012


Льняна каша: користь і шкода, рецепт Що може бути краще лляної каші? На жаль, її грунтовно призабули в сучасному світі. І абсолютно незаслужено, адже лляна каша з давніх часів допомагає людям зберегти своє здоров’я на довгі роки. Навіть при термічній обробці, насіння льону зберігають абсолютно всі корисні властивості, вітаміни, мікроелементи, необхідні для здоров’я.

Крім усього іншого, лляна каша є дієтичним продуктом, який корисно вживати людям з різними захворюваннями внутрішніх органів. Детальніше про це корисному продукті в статті «Льняна каша: користь і шкода, рецепт» на нашому сайті .

Чим корисна лляна каша?

Користь яку дає лляна каша – прихована в її хімічному складі. Завдяки йому вона гарантує правильне, збалансоване харчування людини. У її складі міститься природна розчинна, а також нерозчинна клітковина, велика кількість поліненасичених жирних кислот – Омега-3, Омега-6. У ній містяться амінокислоти, які дуже важливі для здоров’я людини.

Каша містить безліч вітамінів: А, Е, В1, ВЗ, В6, В12, мінералів: заліза, міді, цинку калію, кальцію, магнію, фосфору. Також в ній є марганець, натрій, бор, хром. Вона багата кремнієм, а калію містить більше, ніж банани.

Продукт містить підвищену кількість рослинних гормонів, які мають антиоксидантні, антиалергічними властивостями. Тому кашу корисно вживати при онкологічних, серцево-судинних, алергічних захворюваннях.

Лікувальні властивості каші з насіння льону

містяться в насінні льону жирні кислоти і антиоксиданти сприяють зменшенню рівня шкідливого холестерину, зниження артеріального тиску. Що дуже важливо для людей страждаючих серцево-судинними захворюваннями, атеросклерозом, гіпертонією.

Корисно вживати кашу при хворобах шлунково-кишкового тракту. При її приготуванні виділяється речовина глікозид лінамаріна, а також слиз, який обволікає стінки шлунка, знижуючи запалення, усуваючи біль. Продукт рекомендують вживати при виразковій хворобі, гастритах з підвищеною кислотністю шлунка, коліті, холециститах. Продукт вживають при харчових отруєннях, при лікуванні геморою, а також для позбавлення від глистів.

Льняна каша корисна для хворих на діабет, оскільки знижує їх залежність від ін’єкцій інсуліну, знижує рівень цукру в крові.

знаходяться в складі насіння лігнано, потрапляючи в організм людини, перетворюються в активні фітоестрогени, які нормалізують гормональний баланс. Це запобігає утворенню розвиток онкологічних захворювань молочної залози, яєчників, матки, а також простати у чоловіків. Тому кашу з насіння льону корисно вживати як профілактичний засіб від раку.

Корисні властивості продукту допомагають боротися із зайвою вагою. Тому, його корисно включати в раціон тих, хто хоче схуднути без шкоди для здоров’я.

З давніх часів корисні властивості лляного насіння використовували як відхаркувальний засіб при кашлі. І в даний час його використовують при лікуванні бронхітів, пневмонії, плевриту.

Завдяки своєму протизапальній, очисному, знеболюючу дію допоможе при комплексному лікуванні нефриту, циститів, нирково-кам’яної хвороби.

Її потрібно включати в раціон вагітних жінок. Її корисні властивості необхідні для нормального, повноцінного розвитку плоду. Шалені мами можуть застосовувати її для посилення лактації.

Як приготувати корисну лляну кашу?

Для приготування цієї страви нам знадобляться: 1 ст. лляної борошна, 1 ст. гречки, 50 р. будь-яких сортів ізюму, 1/3 ст. бджолиного меду, сіль, вершкове масло.

Як готувати:

Переберія, промийте гречку, злегка підсмажте її на сухій сковорідці. Після цього подрібніть її в кавомолці. Промийте ізюм, залийте його теплою водою, залиште на півгодини.

Насипте в глибокий посуд лляну, гречану муку, набряклий родзинки, трохи посоліть. Тепер вливайте окріп, постійно помішуючи. Повинна вийти рідкуватий суміш. Тепер посуд накрийте кришкою, укутайте теплим рушником, залиште на годину.

Після цього, кашу розкладіть по тарілках, покладіть в кожну порцію шматочок масла.
До столу подавайте з яблучним джемом, медом. Буде дуже смачно.

Чи має лляна каша протипоказання?

Льняна каша не принесе шкоди. Цей продукт практично не має протипоказань і не може завдати вам шкоди. Єдиним застереженням щодо вживання може стати індивідуальна непереносимість.

Ми з вами тепер знаємо про користь цього продукту, знаємо, що він не завдасть шкоди нашому організму. Тому, обов’язково включайте лляну кашу в свій раціон. Якщо не хочете готувати її самостійно, можна придбати в магазинах напівфабрикат продукту. В цьому випадку, його потрібно тільки залити окропом і каша готова. Але приготовлена своїми руками, вона все одно виходить смачніше. Тим більше, що детальний рецепт за яким готується лляна каша я дала. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

В категории : Статті