Лопух: лікувальні властивості лопуха

26 липня, 2012


Лопух: лікувальні властивості лопуха Початок дачного сезону – не тільки довгоочікуваний час врожаю, але і початок боротьби з всюдисущими бур’янами. Одним з найбільш часто зустрічаються на дачних ділянках бур’янів – лопух великий. Багато дачники безуспішно борються з ним на протязі всього сезону, не підозрюючи навіть, що лопух – це ще й смачний і корисний продукт, здатний позбавити людини від безлічі недуг. А тому поговоримо сьогодні про лопух, лікувальні властивості лопуха. Але зробимо це трохи в незвичній, але практично корисною формі.


А чи знаєте ви, що з лопуха готують безліч смачних страв?! Представляємо вашій увазі деякі з них. Суп з листя лопуха, наприклад, нормалізує роботу нирок. Для його приготування в півлітра м’ясного бульйону зваріть сто грам рису, одну картоплину і одну моркву. Наріжте триста грам листя лопуха і додайте в бульйон. Варіть десять хвилин. Для заправки готового супу використовуйте кріп, петрушку і сметану.


Дуже корисний і салат з листя лопуха. Для його приготування промийте сто п’ятдесят грам листя лопуха, бланшируйте протягом двох хвилин і дрібно наріжте. Також дрібно поріжте невеликий пучок зеленої цибулі. Відваріть п’ятдесят грам м’яса, дрібно наріжте і змішайте з лопухом і цибулею. Відваріть круто одне яйце, дрібно наріжте і додайте до решти інгредієнтів. В якості заправки використовуйте сметану.


Корисні речовини містяться в кожній частині рослини – в листі лопуха, в його суцвіттях і коренях. Найдивнішим властивістю лопуха є його здатність збільшувати розмір грудей, хоча, на даний момент, рецептурою приготування цього чудодійного засобу з лопуха ми не володіємо.


Лопух широко використовується також як протимікробної, протизапальної, сечогінного, жовчогінного і потогінний засіб. Крім того, лопух має здатність очищати кров і нормалізує роботу імунної системи. З лопуха готують різні цілющі склади, що допомагають вилікувати печінку, нирки, підшлункову залозу, кишечник і жовчний міхур від різних недуг і розладів.


Також лопух допомагає впоратися з випаданням волосся. У цьому допоможуть корисні властивості кореня лопуха. Для приготування лікувальної мазі проти випадіння волосся, а також допомагає при опіках, промийте свіжі коріння лопуха, подрібніть. Чотири столові ложки отриманої маси залийте чотирма склянками води, доведіть до кипіння і варіть, поки маса не загусне.
Перед використанням масу необхідно змішати з підігрітим свіжим вершковим маслом у пропорціях 1:4 (маса з лопуха і масло, відповідно).


Завдяки високому вмісту вітаміну C в листках лопуха настій з них використовується як засіб проти авітамінозу. Настій з листя лопуха також беруть при запорі і гастриті. Для приготування настою промийте листя лопуха, подрібніть і залийте склянкою киплячої води одну столову ложку одержаної маси. Дайте настоятися протягом двох годин. Дозування: одна столова ложка чотири-шість разів на день після прийому їжі.


Молоде листя лопуха використовуються для приготування цілющого соку, що допомагає позбутися від ниркової кісти. Для того, щоб приготувати чудодійний напій, промийте і пропустіть через м’ясорубку листя лопуха і процідіть за допомогою декількох шарів марлі. Одержаний сік з листя лопуха зберігайте в холодильнику. Тривалість курсу прийому становить один місяць. Дозування: одна столова ложка тричі протягом дня за півгодини перед початком прийому їжі.


Лопух має властивості позбавляти від піску в жовчному міхурі і нирках. Для цього використовують відвари з кульбаби і коріння лопуха. Однак, щоб їх лікувальні властивості допомогли, обидва засоби необхідно приймати одночасно.


Для приготування відвару з коренів лопуха знадобиться однорічний лопух. Візьміть сто грамів коренів лопуха, промийте, подрібніть. В емальованій каструлі доведіть коріння лопуха до кипіння в одному літрі води і варіть на повільному вогні протягом півгодини. Одержаний відвар повинен настоятися протягом сорока хвилин. Остудіть відвар, процідіть і зберігайте в холодильнику в скляній банці.


Для приготування відвару з коренів кульбаби використовуються свіжовикопані коріння рослини, які потрібно ретельно промити і подрібнити. Одну столову ложку одержаної маси доведіть до кипіння в емальованій каструлі в двохстах мілілітрах води, потім варіть ще протягом десяти хвилин. Дайте відвару настоятися протягом півгодини, процідіть і додайте кип’ячену воду до отримання двохсот мілілітрів рідини. Готовий відвар зберігайте в холодильнику в склянці.


Тривалість курсу прийому відварів становить двадцять чотири дні. Дозування: третину склянки відвару з кульбаб і одна столова ложка відвару з лопуха тричі на день за півгодини перед початком прийому їжі.


Також у лопуха є властивості, які допомагають полегшити стан хворих на цукровий діабет, а також нормалізують роботу нирок і травної системи. На це здатний настій з коренів лопуха, приготований за наступним рецептом: промийте і подрібніть коріння лопуха, одну столову ложку одержаної маси залийте склянкою киплячої води і дайте настоятися протягом двох годин, після чого процідіть. Дозування: третину склянки тричі на день перед прийомом їжі.

Сергій Боровий,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті