Мочені яблука з капустою: користь, рецепт в банках

26 липня, 2012


 мочені яблука з капустою: користь, рецепт в банках мочіння плодів і ягід, квашення капусти, маринування і соління – всі ці кулінарні процеси настільки давно увійшли в ужиток слов’янських народів , що перетворилися на справжні кулінарні таїнства. З давніх часів діють люди для цього вибирають час для квашення капусти, мочіння яблук враховуючи місячний календар. Трави і прянощі, що додаються для кращого смаку в сквашується продукт, мають, згідно стародавнім повір’ям, приворотними властивостями. Однак, насправді, в основі гарного маринування, сквашування, мочіння, соління лежить науковий підхід, використання біології та хімії. А тому сьогодні я хочу поговорити про мочені яблука з капустою, користь їх, рецепт в банках.

Квашення, соління і мочіння «в деталях»

Всі ці процеси мають мету – законсервувати якісний свіжий продукт, надавши йому при цьому нові смакові властивості . В якості природних консервуючих добавок використовують цукор і сіль. Вони перешкоджають розвитку патогенних мікроорганізмів, при цьому, не впливаючи на процеси бродіння.

Смакові якості продукту залежать від смородини, естрагону, цукру, чорнобривців, м’яти, майорану, чебрецю, розмарину, любистока та інших рослин, які мають характерними пряними смаками. Також прийнято змінювати і регулювати смак готових мочених продуктів додаванням лавра, перцю запашного, гірчичного насіння, кропу, коріандру, кмину. Крім того, не обходяться солоні та квашені заготовки без коренів хрону, часникових часточок або черемші, а також гострого стручкового перцю. Всі ці добавки не тільки містять фітонциди і природні ефірні масла, але і володіють природними додатковими до солі консервуючими властивостями, що пригнічують розвиток дріжджових грибків і небажаного пліснявіння.

Для підтримки хрусткості солоних огірочків і квашеної капусти використовують дубове листя, листя чагарників чорної смородини, дерева вишні і виноградних лоз, оскільки вони багаті дубильними речовинами.

Для збагачення квашеної капусти вітаміном А до неї додають моркву. Це безумовно збільшує користь кінцевого продукту і його естетичний вигляд. Для прискорення процесів бродіння, в соління додають скоринки житнього хліба або чайну ложку оцту.

Підготовка до процесу

1) Приготуйте тару: емальовану велику каструлю, п’ятилітрову скляну банку, іншу підходящу ємність.
2) Приготуйте дерев’яний кружок, випиляний з дерев листяних порід. Діаметр кола повинен бути менше діаметра посуду для мочіння, квашення або соління. Можна використовувати фарфоровий або фаянсовий тарілку для невеликої кількості сировини.
3) Марля або шматок тонкого бавовняного полотна.
4) Гніт – ретельно обмитий і ошпарений окропом гранітний камінь або 1,5-3х літрова скляна банка, наповнена рідиною.
5) Обшпарте окропом всю кухонну тару та інструменти, які будуть використовуватися в процесі приготування. Горизонтальні кухонні поверхні обробіть спеціальними антибактеріальними серветками або засобами.

Після цього можна перейти від «теорії» до «практиці», тобто до самого процесу приготування і розглянути рецепт в банках для приготування мочених яблук.

Дуже смачно і правильно квасити білокачанну капусту пізніх та середніх сортів качанами разом з яблуками. Вийдуть такі мочені яблука з квашеною капустою одночасно, користь цих продуктів безперечна: для збалансованого харчування, насичення вітамінами, поліпшення обміну речовин, імунітету й роботи травного тракту.

До того ж у мочених яблуках зберігається кальцій, який буде підмогою організму для профілактики остеопорозу. У них краще зберігається вітамін С, користь якого всім відома.

Відберіть чисті качани, зніміть верхній лист, виріжте качани. Можна розрізати особливо великі качани навпіл. Парочку качанів нашаткуйте і змішайте окремо з 200 грамами крупної солі (норма для десяти кілограм качанів). Вимийте лишитися неушкодженим, міцненькі яблука, бажано сорту «Антонівка». У підготовлену тару укладіть качани капусти, перекладаючи їх яблучками і пересипаючи порізаною капустою з сіллю.


Для хрусткості пересипайте качани кукурудзяними зернами, використавши кілька їхніх великих жмень.

Зваріть розсіл в кількості, щоб він покривав повністю укладені в тару продукти. У розсіл додайте сіль, з розрахунку сорока грам на літр води, і цукровий пісок, одна столова ложка на літр води відповідно.

Трави, прянощі, спеції – додавайте до смаку. Але стежте за співвідношенням: 99% ваги – основні продукти, яблука і капуста, це всього 1% ваги – так як це допоміжні продукти.

Закип’ятіть воду в емальованій каструлі, розчиніть цукор і сіль, остудіть і залийте яблука і капусту розсолом. Зверху прикрийте його чистими капустяним листям, прокладете бавовняну тканину або марлю, закрийте дерев’яним колом і помістіть зверху гніт. Уточню, що для мочіння в квартирі краще використовувати великі скляні банки місткістю 3 – 10 літрів.

Кілька днів зберігайте ємність з моченими яблуками і капустою при кімнатній температурі, процес бродіння «запуститься» і «прискориться».

Потім мочені яблука з капустою витримуйте кілька тижнів у прохолодному місці, бажано при температурі від п’яти до десяти градусів. Протягом усього часу вимочування і квашення необхідно періодично відкривати продукт, «протикати» до дна довгою дерев’яною ложкою і злегка зрушувати, можна сказати – злегка перемішувати, забезпечуючи вихід утворився вуглекислого газу, при цьому не допускаючи ушкодження плодів.

Також потрібно збирати і видаляти утворюється цвіль, оскільки вона може розм’якшити капусту і плоди. Після збору цвілі, протріть горловину вологою чистою тканиною і додайте трохи солі і залийте рослинним маслом. Для поліпшення смаку продуктів, можна засипати зверху тонко поструганний хріновий корінь.

Готові мочені яблука розділіть з квашеною капустою і розкладіть в різні скляні банки, зберігайте виключно в холодильнику.

Подавайте до столу страви також окремо. Капусту слід попередньо збризкувати підсолодженим рослинним маслом, краще – нерафінованою. Яблука можна просто викладати разом з розсолом в гарний посуд для сервірування. Обидва ці страви є ідеальним гарніром до вареної розсипчастою картопелька, доповнять смак будь-якого м’яса, птиці або дичини.

Майте на увазі, що мочені яблука і капуста, приготовані на мою рецептом, прискорюють виділення шлункового соку, активізують апетит, покращують перистальтику кишечника. Мочені яблука, завдяки аскорбінової кислоти, роблять дуже сильну протизапальну дію, збільшують стійкість до інфекцій. Правда, їх потрібно з обережністю їсти людям з високою кислотністю шлункового соку.

Катерина Сільська,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті