Морква лікувальні властивості

26 липня, 2012


Морква лікувальні властивості Морква – це чудовий коренеплід.
Людина по заслугах оцінив морква і її лікувальні властивості, а тому використовує її в їжу вже кілька тисячоліть. Як вибрати хорошу моркву? Дотримуйтеся наступних правил: коренеплід повинен бути гладким без тріщин і плям, найбільше вітамінів в плодах вагою 100-150 г. Чим яскравіше коренеплід, тим більше в ньому бета-кератину, тим корисніше моркву. Лікувальні властивості моркви пояснюються її хімічним складом. Вона багата на вітаміни В, С, Е, К, РР, в ній є білки і вуглеводи, а так само мінеральні речовини – залізо, йод, калій, кобальт, магній, мідь, нікель, фосфор, хром, цинк, фтор та ін Наявність ефірних масел наділяє морква специфічним запахом. Найголовніше властивість – морква містить бета-кератин. Бета-кератин в організмі людини перетворюється на вітамін А.


Бета-кератин необхідний для роботи легенів, позитивно впливає на сітківку очей, покращує зір, тому вживання моркви, корисно людям, страждаючим захворюваннями очей .


Невелика сира морква, з’їдена після обіду, очищає зуби і зміцнює ясна. Морква повинна бути невід’ємною частиною дитячого раціону, оскільки сприяє росту, і має загальнозміцнюючу дію.


Морква має протимікробну властивістю, тому морквяний сік використовують для лікування нежиті і полоскань при ангіні.


Лікарські властивості моркви і морквяного соку використовуються в складі лікувальних дієт при захворюваннях серця, печінки, нирок, шлунка, анемії, гіповітамінозі, авітамінозі. При ракових захворюваннях вживають морквяний сік, з якого повністю повинна бути видалена м’якоть (клітковина). Півсклянки морквяного соку натщесерце – хороше противоглистное засіб.


Морквяний і огірковий соки в рівних пропорціях сприяють виведенню каменів з нирок і жовчного міхура.


Відварну моркву рекомендують включати в раціон хворих на цукровий діабет, рак, нефритом, колітом.


Завдяки наявності калію морква корисна для серця. А через присутність волокон цей овоч має жовчогінну властивістю.


Корисна морква для годуючих жінок, так як посилює лактацію, а ще є хорошим засобом для профілактики раку молочної залози.


Наявність антиоксидантів наділяють коренеплід властивістю омолодження організму. Благотворно моркву впливає на стан шкіри. Регулярне вживання моркви покращує колір обличчя, робить шкіру гладкою.


Щоденне вживання 100 г тертої моркви допоможе впоратися з анемією, поліпшить загальний стан. Щоб сира морква краще засвоювалася в неї необхідно додавати невелику кількість рослинного масла або сметани.


кашки зі свіжої моркви прикладають до опіків на 20-30 хвилин, це сприяє їх більш швидкому загоєнню.


Для лікування сечокам’яної хвороби використовують морквяне насіння. Порошок з морквяного насіння приймають три рази в день за півгодини до їди по 1 г.


Крім усього іншого, моркву є прекрасним косметичним засобом і входить до складу величезної кількості масок для шкіри обличчя, для волосся і нігтів.


Маска для сухої шкіри. Кашку з невеликої свіжої моркви перемішати з яєчним жовтком. Нанести на обличчя на 15 хвилин.


У боротьбі з веснянками допоможе наступний засіб. У рівних частинах змішати морквяний і лимонний сік. Змочити в соку складену в декілька шарів марлю, і накласти на обличчя на декілька хвилин.


Для живлення волосся можна використовувати морквяний відвар. Їм споліскують чисте волосся.


Для отримання гарної засмаги, перед походом на пляж можна випити склянку морквяного соку.


Не дивлячись на численні корисні властивості моркви, є протипоказання та обмеження для її вживання. При виразці дванадцятипалої кишки і шлунка, запаленні тонкої кишки, алергії краще не вживати моркву. Цілющі властивості соку виявляються тоді, коли його споживається не більше п’яти склянок на тиждень.


Безконтрольний прийом морквяного соку може стати причиною жовтуватого відтінку шкіри, а так само викликати головний біль, нудоту, загальну слабкість.

Олександр,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті