М’ясо кролика – користь і шкода

26 липня, 2012


М Кролятина відрізняється від інших білих сортів м’яса своїми дієтичними і смаковими якостями. Щоб більше знати, що містить м’ясо кролика – користь і шкода від нього для організму людини, давайте розглянемо його хімічний склад.

М’ясо кролика – користь

Кроляче м’ясо – лідер за вмістом вітамінів і мінеральних речовин. У ньому містяться вітамін С, вітаміни групи В, нікотинова кислота, залізо, фосфор, кобальт, калій, фтор і марганець. Завдяки низькому вмісту солей натрію кролятина відноситься до низькокалорійним продуктам, і вона рекомендована при дієтичному харчуванні. Регулярне вживання цього м’яса сприяє нормалізації обміну білків і жирів. Включення в раціон кролячого м’яса, що містить малу кількість холестерину і велика лецитину, служить профілактикою артеріосклерозу. Оскільки насичених жирів в ньому набагато менше, ніж у свинині, телятині, баранині, а білка більше, ніж у тих же видах м’яса, тому кролятину рекомендують людям, що страждають різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Про користь м’яса кролика говорить і цікавий факт. Відомо, що організм кролика до семимісячного віку не засвоює стронцій-90, який утворюється при розпаді гербіцидів і пестицидів. Вживання кролятини може знизити дозу отриманої людиною радіації, наприклад, при лікуванні онкологічних захворювань. Білок цього найніжнішого м’яса засвоюється на 96%, тому кролятину рекомендують пацієнтам з ураженнями травного тракту. Також добре використовувати його в їжу людям з екстремальними професіями – спортсменам, льотчикам, водолазам, вихідцям і мешканцям територій заражених радіацією. Користь від м’яса кролика для дітей дошкільного віку, годуючим матерям, підліткам, людям похилого віку також велика, оскільки воно забезпечує їх легкозасвоюваним білком. Систематичне додавання кролятини в раціон харчування здатне підтримати нормальний жировий обмін і оптимальний баланс поживних речовин.


Внутрішній жир кролика відноситься до біологічно активних речовин і використовується для лікування ран. Протиалергічні властивості кролятини дали можливість використовувати його жир як основу при виготовленні косметичних засобів.

З віком у кролика змінюється хімічний склад м’яса, кількість води в ньому падає, а зміст жирів і білка збільшується, в результаті енергетична цінність кролятини підвищується. Також відбуваються зміни в змісті амінокислот, збільшується кількість гістидину, триптофану, фенілаланіну, тирозину і аспарагінової кислоти, і знижується кількість аланіну, аргініну, гліцину, лейцину, проліну.

Для дієтичних цілей краще використовувати тушки кролів до тримісячного віку, поки в їх м’язової тканини не встигло утворитися достатню кількість жиру.

Кому особливо корисно їсти м’ясо кролика? На відміну від інших сортів м’яса, кролятина містить найменшу кількість алергенів, тому його можна вживати алергікам і дітям до року. Завдяки великій кількості білка і клеять речовин воно відмінно підходить для людей похилого віку та важкохворих людей. Печінка кролика незамінна в раціоні харчування при важких хворобах, як дітям, так і дорослим. Адже людський організм яловичину засвоює лише на 62%, а кролятину на 90%.

У цьому м’ясі міститься мінімальна кількість пуринових підстав, тому іноді в невеликій кількості його можуть вживати люди страждають подагрою. Діабетикам це м’ясо може допомогти регулювати рівень глюкози в крові.

Антиоксидантні властивості кролятини, а також міститься в ньому вітамін В12, покращують синтез мієліну та ДНК в клітинах спинного і головного мозку. Цей вид м’яса збільшує споживання кисню клітинами мозку при хронічній і гострій гіпоксії.

Благотворно діє м’ясо кролика на шкіру та слизові оболонки. Що міститься в ньому фосфор зміцнює скелет.

М’ясо кролика – шкода

Ми розповіли вам про корисні властивості м’яса кролика, але також необхідно вказати випадки, коли вживання цього м’яса може принести не тільки користь, але і шкоду.

Існують захворювання, при яких заборонено вживання в їжу будь-якого м’яса, кролятина в цьому випадку, винятку не становить.

Завдає шкоди м’ясо кролика своїми пуриновими підставами, які, потрапляючи в організм людини, перетворюються на сечову кислоту. Її осідання в сухожиллях і суглобах призводить до артриту. Зваривши м’ясо в декількох водах можна трохи знизити кількість пуринових підстав, але вони все одно в ньому залишаться.

Амінокислоти, що потрапили в організм з м’яса кролика, після їх перетравлення, перетворюються в синильної кислоти, які знижують кислотність середовища в організмі. Для ряду захворювань, таких як псоріаз і поріатіческій артрит, це негативний фактор, адже при цих хворобах потрібно приймати подщелачівающіе препарати.

Переварювання будь-якого м’яса, крім кролятини, призводить до гнильним процесам в кишечнику.

Як бачите м’ясо кролика протипоказано лише при невеликій кількості захворювань, в інших випадках користь м’яса кролика незаперечна, так що їжте його на здоров’я!

Олександр,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті