М’ята перцева: умови вирощування

26 липня, 2012


М Вирощують м’яту заради отримання листя і суцвіть, в яких міститься ефірна олія, що складаються з ментолу, Ментон, пинена, лимонна, цинеолу та інших компонентів. Потім її препарати у вигляді м’ятних крапель, м’ятної настойки, м’ятної води, чистого ефірного масла, ментолу і його похідних успішно застосовують для лікування. М’ятна олія широко використовується в парфюмерній, харчовій, кондитерській і лікеро-горілчаної промисловості.


Для отримання сировини м’яти, її промислово культивують у Чернігівській, Полтавській, Сумській, Київській та Черкаській областях Україні, в Молдові та в Краснодарському краї Росії. Технологія вирощування перцевої м’яти в СРСР була випробувана при її культивуванні в Білорусії, Естонії, Литві, Латвії, в західних областях України та в Приморському краї.
Отримані результати дозволяють говорити про можливість вирощування перцевої м’яти в умовах цих земель.


М’ята перцева: умови вирощування та агротехніки .

Особливості агротехнології м’яти перцевої.

Перцева м’ята (Mentha piperita L.) в дикому вигляді не зустрічається, тому що вона майже не утворює насіння, тому масове вирощування можливо при її розмноженні вегетативно: відрізками батогів, кореневищ, стебел і навіть вкоріненими листям. Виростити м’яту перцеву з насіння в принципі можливо, але вага 1000 насінин – 0,065 г, тому при посадці їх доведеться вдавлювати в грунт. Є у вас бажання цим зайнятися? Тому бажаючим виростити м’яту перцеву на дачі варто звернути свою увагу на вегетативне розмноження рослини.


М’ята досить вимоглива до родючості і вологи в грунту. Хороший урожай вона дає при вирощуванні на низинних територіях з легкими родючими грунтами і неглибоким заляганням грунтових вод, а також на окультурених торфовищах.


Оптимальна середньодобова температура літніх місяців для успішного росту м’яти знаходиться в межах 18 – 22 °. Подальше підвищення температури, особливо супроводжуване грунтової та повітряної посухою, затримує ріст рослин. Часті дощі і висока вологість повітря сприяють грибних захворювань, особливо іржі, що викликає передчасну втрату листя і зниження вмісту в них ефірного масла.


Корінь лікарської рослини м’яти перцевої – розгалужений, слабомочковатий, поширюється в орному шарі грунту на глибині 10 – 30 см. При посадці кореневища м’яти на пухкому грунті розміщуються на глибині 3-7 см. При нестачі вологи корінь може проникнути на глибину 60 – 80 см, а при сильному ущільненні грунту, або при високій її вологості, вийти на поверхню у вигляді батогів.


На кореневищах супротивно або парами (залежно від сорту і умов зростання) на відстані 2-5 см розташовані ростові бруньки, що володіють різною активністю проростання; в першу чергу проростають верхівкові нирки. Додаткова мичкуваті коренева система утворюється на кореневищах і надземних батогах, що виростають у другій половині літа з підземної частини стебла. З припиненням вегетації надземна частина і коріння материнської рослини відмирають.


Свіжі кореневища містять 70-80% вологи. При втраті 10-20% води здатність до проростання у кореневищ падає на 60 – 80%. Передпосадкове замочування їх у воді сприяє кращому проростанню.


При сприятливих умовах виростання м’ята перцева являє собою потужний кущ, що складається з головного стебла, що досягає висоти 80 – 100 см, і бічних гілок.


Екологічні особливості м’яти перцевої.

Екологічні та погодні умови вирощування значно впливають на вміст ефірної олії в м’яті і ментолу в ньому. У більш північних районах і в роки з холодним влітку зміст ефірдоела в листках знижується, у більш теплих районах – збільшується. У сухих і жарких місцях ментолу в маслі міститься менше, в районах помірної смуги кількість його збільшується.


Найбільша кількість ефірного масла міститься в листі на початку бутонізації рослини. У міру зростання суцвіть вміст олії знижується, але в цілому збір його з рослини збільшується внаслідок приросту листя і суцвіть. При цьому в суцвіттях міститься в 1,5-2 рази більше масла, ніж в листі.


Найбільший збір олії з високим вмістом ментолу спостерігається при повному цвітінні м’яти. В кінці цвітіння загальний збір олії і ментолу з одиниці площі зазвичай падає, так як до кінця вегетації знижується його синтез і частина листя обсипається.


При достатньому і стійкому сніговому покриві кореневища перцевої м’яти добре зимують і витримують міцні морози до 18 – 20 ° С. А ось в безсніжні зими вони можуть вимерзнути і при невеликих негативних температурах.


Тривалість життя плантації при сприятливих умовах зимівлі визначається родючістю грунту, застосуванням добрив.

Олександр , спеціально для



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті