Навіщо марганець організму людини?

26 липня, 2012


Навіщо марганець організму людини? Марганець (Mn) – досить загадковий мешканець таблиці Менделєєва, і поки вчені роблять лише перші кроки і вивчають чудові властивості елемента марганець. Але вже тих відомостей, якими вона володіє, цілком достатньо, щоб прийти до висновку про те, що марганець потрібен організму людини щодня.


Перерахую, навіщо марганець потрібен організму людини:


він необхідний для правильної регуляції вмісту цукру в крові, отже, охороняє організм від розвитку цукрового діабету;


важливий для освіти тироксину – головного гормону щитовидної залози;


допомагає іншим корисним речовинам в будівництві кісток (скелета і зубів);


сприяє утворенню так званого глікопротеїну, який покриває клітини організму і захищає їх від пошкодження;


захищає організм людини від стресів, інфекцій, різних «шкідливостей» навколишнього середовища, оскільки належить до групи антиоксидантів;


має істотне значення для таких важливих процесів, як синтез білків жирів. Наприклад, якщо організм недоотримує марганець, пригнічується синтез білків, людина не отримує достатню кількість енергії;


* бере участь в утворенні жирних кислот, в тому числі і холестерину;
виконує функцію своєрідного «пускового механізму», який спонукає до активності багато важливих ферменти організму людини;


* марганець покращує м’язові рефлекси, пам’ять, зменшує нервову дратівливість;


* він потрібний нашому організму для того, щоб повною мірою використовувати вітаміни С, Е і комплекс вітамінів В. Але і цим список властивостей елемента марганцю далеко не вичерпується.


У яких продуктах знаходиться марганець?

Марганець дійсно цікавий елемент ще й тому, що його дефіцит (на відміну від багатьох інших корисних речовин) зустрічається нечасто. Адже потрібен він організму людини невеликих кількостях, і при цьому марганець присутній у багатьох продуктах. Тому при правильному раціоні харчування потреба в марганці повністю задовольняється.


Але недолік марганцю у людини не буде спостерігатися, тільки якщо він буде їсти горіхи (особливо багатий їм арахіс, мигдаль і фундук), готувати страви з круп цільним зерном (а також з вівсяних пластівців), сушених бобів, гороху, буряків, кілька разів на тиждень пити морквяний сік і включати моркву в салати, в які обов’язково додають сметану або рослинну олію. Багаті марганцем ананаси, сливи, персики, абрикоси, сушені фініки, малина, чорниця, квітковий мед (100 грам меду забезпечує добову потребу в марганці).


Річкова риба та молочні продукти відрізняються низьким вмістом марганцю. Зате морська капуста і деякі інші продукти морів і океанів, навпаки, багаті цим елементом. Крім того, марганець присутній в чаї (і в чорному, і в зеленому).


Отже, я думаю, що вже цілком зрозуміло, що вплив марганцю на організм людини велика і безцінне. Але як будь-який макро-або мікроелемент, щоб підтримувати його наявність в організмі на належному рівні (і не нашкодити засвоєнню інших корисних речовин!), Недостатньо просто їсти всі вищеперелічені продукти, а слід пам’ятати про деякі особливості вступу його в наш організм.


Справа в тому, що їжа, надмірно багата кальцієм і фосфором, знижує надходження марганцю з кишечника в кров. Звідси випливає, що хоч сир і будь-які кисломолочні продукти корисні, але є їх потрібно в міру.


Кількість марганцю в організмі людини зменшується і у випадку надмірної обробки продуктів.


Нарешті, не забувайте, що отруїтися марганцем дуже складно, але безладне вживання цього мінералу-таки небажано, оскільки веде до погіршення здоров’я, і негативному впливу на організм людини, викликаючи тремтіння рук і ніг, головний біль, нудоту та інші неприємні симптоми. Крім того, надлишок марганцю погіршує всмоктування не менше корисних елементів – міді і магнію. Так що всього хорошого – в міру!

Олександр,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

В категории : Статті