Нікотинова кислота: застосування в косметології

26 липня, 2012


Нікотинова кислота: застосування в косметології Нікотинова кислота (вітамін РР, В3, ніацин, апелагрін, нікотинамід, ніацинамід) – водорозчинний вітамін, входить до складу багатьох ферментів, бере участь, як в білковому, так і вуглеводному обміні, а також у процесах живлення клітин. Вітамін РР сприяє нормалізації ЦНС, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, бере участь в процесі кровотворення і має властивість розширювати дрібні судини. Саме це його властивість в основному і знайшло використання в косметології і день у день набирає популярність. А тому ми з редакцією сайту і вирішили поговорити про вітамін PP в статті «Нікотинова кислота: застосування в косметології».

Чим корисна нікотинова кислота?

Нікотинова кислота сприяє кращому засвоєнню рослинного білка, тому дуже важливо її вживання для людей, які не їдять м’ясо, рибу або перебувають на постах і тривалому голодуванні. Надходить вітамін РР в людський організм в основному з продуктами харчування.

Щоденна потреба людини у вітаміні РР становить приблизно 18-20 мг і може збільшуватися до 22-25 мг при регулярних, інтенсивних фізичних навантаженнях. Відомо, що дефіцит вітаміну призводить до розвитку шкірних захворювань.

Джерела вітаміну є: листя селери, морква, ріпа, плоди томата, гарбуз, перець і буряк, а так же гриби і гречана крупа. Правда набагато краще нікотинова кислота засвоюється з продуктів тваринного походження, таких як печінка, нирки, біле м’ясо, риба. Багаті нікотинової кислотою і деякі лікарські рослини, наприклад: корінь лопуха, хміль, хвощ, женьшень, шипшина, шавлія.

Потреба людини у вітаміні РР при збалансованому харчуванні повністю задовольняється. Наш організм вміє синтезувати його самостійно з такої амінокислоти, як триптофан, яка надходить з їжею тваринного походження. Зовсім інша справа, якщо ви захоплюєтеся вегетаріанством або сидите на дієті: тоді організм починає відчувати недолік нікотинової кислоти.

Нікотинова кислота – в даний час широко застосовується в косметології, вона необхідна для гарного стану шкірних покривів, володіє чудовим протизапальним ефектом. При дефіциті в організмі вітаміну РР шкіра втрачає еластичність, з’являється лущення і погіршується її колір.

Так само вітамін РР цінний через свою антиоксидантної активності, здатності стимулювати регенерацію шкіри після запалень і пошкоджень, запобігати втраті вологи.

Можете самі провести експеримент і купити в аптеці таблетку нікотинової кислоти. Після її прийому ви відчуєте, що шкіра стає теплою, почервоніє. Це відбувається через розширення судин. Але основна дія нікотинової кислоти буде видно через два тижні. Вона перестане виглядати втомленою, стане більш свіжої, з неї зникнуть дрібні зморшки. Тим хто хоче перевірити скажу, що курс прийому таблеток становить 14 днів по 3 таблетки на день.


Нікотіновая кіслота: застосування в косметологіі

Також вона широко використовується при лікуванні червоних вугрів, почервоніння обличчя, і ряду шкірних косметичних недоліків. Тому в косметиці її вводять до складу лосьйонів для догляду за шкірою обличчя, а також волоссям.
У креми приблизно – 2-4%, для синтезування колагену – до 2%, для поліпшення шкіри, лікування акне – до 4%, в засоби для волосся – до 4%. Так відомо, що похідні нікотинової кислоти містяться в засобах фірми Divination Simone DeLuxe, в чоловічій лінії Payot Optimale, в сироватці для подразненої і сухої шкіри Poly-Vitamin Serum від iS Clinical і в ампулах від целюліту Babor.

Вітамін РР при целюліті

В організмі людини в ході біохімічних перетворень вітаміну РР витрачаються метильної групи, які складаються з водню і вуглецю (CH3). Тому при поповненні дефіциту нікотинової кислоти потрібно збільшувати надходження речовин, які містять ці групи ліпотропних речовин. Вони розчиняють підшкірні поклади жиру і розгладжують «апельсинову кірку», зменшуючи зовнішні прояви целюліту.

До числа продуктів, які багаті на ліпотропні речовини, відноситься, наприклад, знежирений сир. Це не просто смачний продукт, але й дуже корисний. Нехай він щодня з’являється у вас на столі!

Також косметологами для боротьби з целюлітом вже створено термоактивні крем «Силует термо-крем Silhouet thermo-creme». Його застосування в косметології націлене на інтенсивне спалювання відкладень жиру з швидким ефектом розігріву.

Нікотинова кислота для шкіри

Нікотинова кислота входить до складу ферментів, які беруть участь у клітинному диханні: шкіра без вітаміну РР просто задихнулася б. Розширює судини, стимулює кровотворення і покращує кровопостачання шкірних покривів тіла, а так само їх дренаж – відтік з тканин зайвої рідини. Звідси протинабрякову дію косметики, в складі якої є нікотинова кислота.

Вітамін PP бере участь у білковому обміні, і зокрема, в освіті структурних білків дерми, таких як колаген та еластин, які надають шкірі пружність і гладкість, а особі – доглянутий вигляд. Так само вітамін РР необхідний для утворення статевих гормонів, у тому числі й естрогенів: поки високий їх рівень в організмі, шкіра обличчя добре захищена від зморшок.

Влітку надлишок ультрафіолету підвищує загрозу появи меланоми, а застосування косметичних засобів у складі, що мають нікотинову кислоту зменшує онкологічний ризик.

Для цього нікотинову кислоту вводять в креми і лосьйони, призначені для догляду за шкірою і волоссям. У складі косметичних засобів вона стійка до зовнішнього середовища, добре витримує тривале зберігання, вплив світла і нагрівання, не знижуючи своєї активності.

Для стимуляції нормального кровообігу, пом’якшення, зволоження шкіри ніг, а також її зігріву і усунення «холодних ніг» фармацевтичною компанією Фармтек не так давно створений гіпоалергенний крем з нікотиновою кислотою «Термо-Бальзам».

Так що як бачите, нікотинова кислота починає впевнено входити в життя людей у вигляді косметичних засобів!

Лідія,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті