Підшлункова залоза: симптоми хвороби, дієта

26 липня, 2012


Підшлункова залоза: симптоми хвороби, дієта Підшлункова залоза відіграє дуже важливу роль у людському організмі: у ній виробляються спеціальні ферменти, які необхідні для переварювання їжі, а також гормони, важливі для обмінних процесів.
Якщо в залозі не буде виділятися достатньої кількості інсуліну, це призведе до захворювання на цукровий діабет.

Найбільш часті захворювання підшлункової залози – панкреатит, у гострій або хронічній формі, або різні пухлини. Щоб ви більше знали про те як хворіє підшлункова залоза, симптоми хвороби, дієта яка їй потрібна, ми і поговоримо зараз на сайті .

Загальні симптоми хвороби захворювань підшлункової залози

Різним захворювань підшлункової залози у багатьох випадках властиві прояви схожих ознак: болі, диспепсичні порушення і деякі інші.

* Болі починаються з лівого боку живота в області лівого підребер’я, віддають в область серця або носять оперізувальний характер, віддаючи в спину під ліву лопатку. Болі можуть проявлятися у вигляді нападів або бути постійними, як правило, посилюються після вживання жирного, гострого, алкоголю чи переїдання. Тепло може посилювати біль, а холод дещо зменшити.

Болі можуть ослабнути і при певних положеннях тіла: коли хворий сидить, зігнувшись вперед, коли лежить на боці, притягнувши до грудей коліна. * Найбільш характерні з диспептичних ознак – проноси, нудота або блювота.

Часто при захворюваннях підшлункової залози люди помітно втрачають апетит, у них знижується вага.
Можливо більшу кількість виділеної сечі (без кольору), внаслідок чого з’являються порушення роботи інших органів і систем. Змінюється склад крові (кров згущується, сповільнюється кровотік, що веде до порушень в серцево-судинній системі). Проявляється схильність до закрепів, здуття кишечника.
* Хворий відчуває відчуття сухості в роті, постійну спрагу, загальну слабкість, іноді задишку, може накопичуватися рідина в животі (водянка).
Мова звичайно сухий, синьо-бурого або червоного кольору, з нальотом, потрісканий, з збільшеними сосочками на лівій частині.
Під очима з’являються темні кола, почервоніння нижньої повіки (внутрішньої його частини).
* Сухі, білі, шорсткі губи.
* Постійне відчуття загальної слабкості, пригніченості.

Будь-які симптоми хвороби підшлункової залози вимагають консультації лікаря, щоб встановити правильний діагноз.

Симптоми гострого панкреатиту

Раптове запалення підшлункової залози називають гострим панкреатитом.
При гострому панкреатиті завжди виникає біль, про яку ми говорили вище. Дуже гостра, свердлячу, яку важко зняти. Стихає при певному положенні. З’являється нудота, багаторазова блювота, не приносить полегшення. Кров’яний тиск падає, пульс частішає. Необхідна термінова госпіталізація хворого для енергійного лікування.

Симптоми хронічного панкреатиту

Панкреатит хронічний – це тривалий запалення підшлункової залози. На початковій стадії можливе загострення у вигляді набряку і крововиливів. Періоди благополуччя перемежовуються з періодами загострення, які проявляються появою характерної болі в лівому підребер’ї або можуть бути оперізувальним. Біль може бути постійною або приступообразной. Виявляються загальні симптоми, характерні для захворювань підшлункової залози. Розпізнати хронічний панкреатит досить важко, тому що його ознаки схожі з проявами захворювань шлунково-кишкового тракту.

Симптоми при пухлинах підшлункової залози

Зустрічаються два види пухлин: гормонально-активні пухлини і рак залози. Ознаки цих захворювань різноманітні: все залежить від того, в якій частині підшлункової залози розташована пухлина. Якщо виникає рак головки залози – розвивається жовтяниця. Якщо рак на тілі або хвості залози – починається швидкий розвиток цукрового діабету. Часто прогресує хронічний панкреатит, симптоми якого ми описали.

«Підшлункова дієта»

Лікуванням хронічного панкреатиту повинен займатися фахівець-гастроентеролог. Проте результат лікування багато в чому залежить від великого терпіння і наполегливості самого хворого. При цьому дуже важливим моментом є дотримання дієти. Основними її принципами є ті ж вимоги до харчування, як і при захворюванні жовчного міхура. Рекомендуються дієти № 5 і № 5б. Технологія приготування страв: готують в більшості випадків в протертому вигляді і подрібненому, варять у воді, на пару, або запікають. Неприпустимо навіть дуже мала кількість пересмаженої жиру і різних спецій.


Що заборонено?

Виключаються з раціону гарячі страви і дуже холодні. Не можна вживати бульйони м’ясні, грибні та рибні, прянощі, копчені продукти, жирні страви, шоколад, какао, кислі яблука, гриби, алкоголь.

Що вживати можна?

– Хліб підсохлий, не сьогоднішньої випічки.
– Перші страви: молочні, пісні супи без м’ясного навару, щі, овочеві , борщ без м’яса, вегетаріанські борщі.
– Другі страви: нежирні шматочки яловичини, курятини, кролика; рибу в відварну і у вигляді парових котлет, фрикаделей, рулетів; рагу або бефстроганов з відвареного м’яса.
– На гарнір або окремо подаються овочі в будь-якому вигляді, виключаючи смажені.
– Страви з макаронних виробів і круп (вівсяної, гречаної, рисової): каші, приготовані на воді або з додаванням молока; запіканки з додаванням сиру, кураги, родзинок, суфле круп’яні тощо
– З молочних продуктів: кефір, свіже некислий сир, молоко, обмежено – сметана і вершки.
– Жири: рослинні масла, вершкове – обмежено.
– Яйця: не більше 1-0,5 в день у складі страв, омлет з білка.
– Солодкі страви: фрукти (стиглі, некислі), компоти зі свіжих ягід або сухофруктів, печені яблука, киселі, желе, мед.
– Напої: слабкий чай, напівсолодкий, настої шипшини і смородини, соки (по переносимості) свіжі фруктово-ягідні, розбавлені водою, без цукру, мінеральна вода «Боржомі» та ін

LDSveta ,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті