Плодове дерево абрикос звичайний

26 липня, 2012


Плодове дерево абрикос звичайний
Опис.

Плодове дерево 3 -17 метрів у висоту з сімейства розоцвітих. Крона дерева має неправильну форму. Його листя округлої форми, чергові, великі, по краю пилчасті, гілки голі. Квітки плодового дерева п’ятипелюсткові, білого або рожевого кольору, поодинокі. Цвітуть ранньою весною. Квітки розпускаються раніше, ніж листя. Плід абрикоса з поздовжньою борозенкою, жовтого або оранжевого кольору, округлий. Плід дозріває в червні – липні. Насіння світло-коричневі, плоскі, за смаком або солодкі або гіркі.

Поширення.

Плодові абрикосові дерева розводять в деяких районах помірного клімату і багатьох субтропічних країнах. Абрикос звичайний культивується на Далекому Сході, на Кавказі, на Україну, в Угорщині, в Австралії і в Америці. У Середній Азії вирощуються найкращі плодові дерева за вмістом вітамінів і по цукристості в плодах.

Заготівля.

Плодове дерево абрикос звичайний можна сушити і заготовляти про запас , адже вони дуже добре зберігаються в будинку. Найвідоміший спосіб – сушка. З 4 кг свіжих абрикос у висушеному вигляді вийде 1 кг кураги, яка тривало зберігається. Плоди сушать на сонці. Перед сушінням їх миють, ріжуть навпіл і видаляють кісточки. Потім часточки на 10 хвилин занурюють у водний розчин (2 ч. л. Лимонної кислоти на склянку води), після чого їх розкладають в один шар на решеті. Плоди на сонці сушаться 3 – 4 дні. Потім часточки складають у кілька шарів на одному з решіт і остаточно досушують в тіні.
Не пропадають і кісточки абрикоса звичайного. Так після нагрівання гіркі ядерця втрачають свою гіркоту і стають їстівними.
Крапельки або натікання прозорою жовтуватою маси на стовбурах плодового дерева, абрикосовий камедь використовують у виробництві кровозамінників.

Хімічний склад.

Плоди абрикоса звичайного містять лимонну, аскорбінову, яблучну, винну кислоти, цукру (в основному сахароза), провітамін А, вітаміни Р, В15, пектин, дубильні речовини, крохмаль, велика кількість мінеральних солей, інулін, залізо, срібло, кальцій, натрій, калій, фосфор і магній.

У сушених плодах міститься цукор, пектинові речовини, органічні кислоти, вітаміни, аскорбінова кислота, кальцій і калій.

У насінні плодового дерева абрикоса звичайного міститься жирне масло, вітамін В5, глікозид амігдалин, емульсін.

Фармакологічні властивості .

Плоди дерева покращують роботу серця і процеси кровотворення, стимулюють перистальтику кишечника і сприяють виведенню з організму холестерину. Використовуються як жарознижувальний і м’яке проносне засіб, надають загальнозміцнюючу дію.


Застосування.

Лікувальна цінність плодів дерева пояснюється високим вмістом в них вітамінів А (каротину), В, аскорбінової кислоти, мінеральних солей, мікроелементів і інших речовин.
Свіжі плоди абрикоса звичайного застосовуються в дієтичному харчуванні. Вони зміцнюють здоров’я, стимулюють ріст, а також нормалізують насиченість вітамінами.
Висока концентрація заліза робить плоди абрикоса звичайного незамінними при недокрів’ї, анемії, захворюваннях, серцево-судинної системи, захворюваннях, що супроводжуються розвитком дефіциту калію. Дія 0,1 кг абрикосів на процес кровотворення рівноцінно дії 0,04 кг заліза або 0,250 кг свіжої печінки.
Плоди абрикоса звичайного підсилюють травлення, а також є м’яким проносним. Вживають їх і при захворюваннях шкіри, а також захворюваннях слизової оболонки рота.

Абрикосовий сік корисний при вагітності.

Сушені абрикоси (курага) рекомендуються при атеросклерозі, а також при онкологічних захворюваннях як джерело легкозасвоюваного калію.

У сирому вигляді кісточки цього плодового дерева є глистогінним засобом. Заварені як чай вони використовуються при лікуванні серцевих захворювань. З насіння абрикоса виробляють «абрикосове молоко», яке є протикашльовим засобом при бронхіті і коклюші, а крім того, при лікуванні гикавки, глотки і нирок, запаленні трахеї.

Лікарські препарати.

Свіжий сік абрикоса звичайного є вітамінним напоєм. Для поповнення добової потреби людини у вітаміні С досить всього 150 мг соку.

Курагу призначають хворим, які лікуються сечогінними засобами, а також при недостатності кровообігу, порушеннях серцевого ритму.

Кісточки абрикоса звичайного застосовуються при лікуванні хвороб серця. Заварюються як чай.

Протипоказання.

Вживати в їжу насіння абрикоса звичайного потрібно обережно через їх отруйності, але не більше 20 грам за прийом .
Абрикоси, особливо свіжі, не бажано їсти натщесерце і відразу після прийому їжі. Пиття холодної води після їх прийому призводить до проносу. Свіжі абрикоси шкідливі для хворих гострим гастритом і виразковою хворобою. Через великий вміст цукру в них, особливо в сушених, вони протипоказані хворим на цукровий діабет. Побічна дія абрикосів на травлення можна попередити або зняти укропной водою, свіжим кропом або анісом.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті