Правильне корисне харчування для зміцнення серця

26 липня, 2012


Правильне корисне харчування для зміцнення серця Усім відомо, що серце – це двигун в роботі всього організму. Серцевий м’яз працює постійно, на знос і не зупиняється перепочити. Найчастіше людина згадує про це трудівника, коли той починає давати збої. Якщо посилилося серцебиття, збивається ритм, кольнуло і стиснуло, тоді виникає занепокоєння і страх. Краще не доводити своє серце до цього і вживати заходів до того, як воно запитає про допомогу. Адже терпить серце до останнього.

Щоб серцевий м’яз працювала рівно, без збоїв, дуже важливо дотримуватися здорового способу життя, у тому числі певні правила харчування. Це особливо важливо, коли існують які-небудь серцеві патології. Адже будь-які кардіологічні захворювання істотно підточують здоров’я всього організму. А тому правильне корисне харчування для зміцнення серця – найважливіша складова життя людини.



Правила харчування, дієта для серця

Профілактика і лікування кардіологічних хвороб багато в чому залежать від харчування. При цьому не потрібні якісь спеціальні рецепти страв, не так важливий графік і частота прийому їжі. Слід просто дотримуватися низки нескладних рекомендація, які полегшують роботу серцевого м’яза, знижують ризик виникнення захворювань. При цьому харчуватися можна смачно, з користю для здоров’я і не шкодити серця. Ось деякі правила корисного харчування:


Кількість їжі

Найголовніше – не переїдайте! Рясна їжа змушує працювати серцево судинну систему з великими перевантаженнями. Переповнений шлунок тисне на діафрагму і утруднює її роботу.


Жири

Обмежуйте вживання тваринних жирів, вершкового масла і маргарину. Вживайте нерафінована олія в невеликих кількостях, в основному для заправки салатів. Зовсім виключіть з раціону кокосове, топлене і гідрогенізована масло. Взагалі продукти краще не смажити, так як жири і масла при термічній обробці виділяють безліч канцерогенів. Корисніше всього готувати на пару. Або просто відварюйте і тушкуйте їжу.


М’ясо

Для здоров’я серця більше підходить нежирне м’ясо птиці, кролика. Не частіше 2-3 разів на тиждень можна вживати відварну, тушковану телятину, дичина. З обережністю ставтеся до яловичини, субпродуктів та шинки. Виключіть або істотно зменшите вживання баранини, свинини, сала, паштетів з печінки, м’ясо качки і гуски.


Риба і морепродукти

Для зміцнення серця дуже корисна риба, особливо океанічні і морські сорту. Наприклад, тріска, хек, камбала, оселедець. Принесуть користь сардини, лосось, тунець, макрель. Але вживання морських молюсків, ракоподібних, смажену рибу обмежте. Вживання ікри можливе лише в дуже невеликих кількостях.


Молочні продукти і яйця

Для ефективної роботи та здоров’я серця дуже корисні кисломолочні продукти. Їжте без обмеження сири і сметану з низьким вмістом жиру, пийте кефір, молоко. Корисний яєчний білок. Напівжирні сири вживайте в невеликих кількостях і нечасто. Курячі яйця краще варите некруто і їжте не більше 2 штук на тиждень. А ось концентроване і згущене молоко, вершки, вершкові сири і жирний кефір обмежте до мінімуму.


Рослинна їжа

Здорове харчування для серця – це будь-які фрукти, овочі і ягоди, в свіжому, сушеному, замороженому і приготованому вигляді. Їжте 2-3 рази в тиждень бобові: горох, квасоля і сочевицю. Дуже корисний відварну картоплю в мундирі. Обережно підходьте до вживання мигдалю, арахісу та лісового горіха. У той же час каштани і волоські горіхи дуже потрібні для здоров’я серця.


Який їжі слід остерігатися?

Виключіть з раціону солодощі, здобу, вироби з білої муки і гостру, пряну, присмачену спеціями їжу. Не буде ніякої шкоди від обмеженого вживання неміцного чаю, меленої кави, червоного сухого вина і слабоалкогольного пива. Міцний алкоголь виключіть зовсім. Як можна рідше вживайте рідкий шоколад, солодкі напої, м’ясні супи. Для зміцнення серця корисна свіжа городня зелень, а також лимони і натуральні йогурти. А майонез, жирні вершки, оцет і соєвий соус краще не вживати в їжу.

Не пересолюйте їду! Краще їжу недосаливать, тому що велика кількість солі дуже негативно діє на серцевий м’яз. Якщо не звикли до прісного смаку, можна поліпшити смак їжі, додавши дрібно нарізану зелень петрушки, кропу. Можна злегка посипати страву корицею або додати лимонної кислоти.

Намагайтеся не набирати вагу,

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті