Пшенична каша: рецепт, корисні властивості, користь і шкода

26 липня, 2012


Пшенична каша: рецепт, корисні властивості, користь і шкода У всі часи пшенична каша вважалася і вважається королівської їжею. За старих часів про її користь складали легенди. Це блюдо було частим на обідньому столі в давні часи оскільки зерно коштувало недорого. Її їли мало не кожен день. Для того щоб пшенична каша не набридала і була смачнішою, наші предки варили її на молоці, додавали в неї вершкове масло і різні спеції. Приправлена таким чином вона була улюбленою їжею, як для дітей, так і для дорослих.

Що стосується нашого часу, то пшенична каша також користується великою популярністю: її дають на сніданок в дитячих садах, школах, оздоровчих закладах . Крім того, ми готуємо її будинку на сніданок, обід або вечерю.


В наші дні на ринку є кілька типів і сортів пшеничної крупи, виробленої
з твердих сортів пшениці. В основному пшенична крупа виготовляється з ярої пшениці дрібного або великого помелу (тоді вона жовтого кольору) і з озимої пшениці дрібного помелу (сірого кольору). Готова крупа зберігається близько 9-10 місяців і при цьому зберігає поживні та смакові якості вихідного зерна.


Багато лікарів рекомендують регулярно вживати кашу з пшеничної крупи. Адже в ній багато корисних речовин, мікроелементів і мінералів, необхідних для людського організму. Чи тільки користь приносить пшенична каша? А може вживання цієї каші – шкода для нашого організму? Відповіді на ці питання ми постараємося дати в статті сайту : «Пшенична каша: рецепт, корисні властивості, користь і шкода».


У чому користь яку дає пшенична каша?

Мабуть, найголовнішим корисним властивістю каші з пшеничної крупи є те, що це натуральний джерело клітковини. Її регулярне вживання сприяє очищенню кишково-шлункового тракту, в результаті чого спостерігається значне поліпшення травлення та інших обмінних процесів в організмі людини.


Для людей, які бажають зберегти свою фігуру, важливий той факт, що пшенична каша має досить низькою калорійністю. Таким чином, її рекомендують вживати людям, що сидять на дієті або бажаючим схуднути. Наприклад, в 100 г каші міститься всього лише 300 ккал. Серед поживних речовин, які вона містить і які й пояснюють її корисні властивості є білки, жири, вуглеводи, моно-і дисахариди, крохмаль, харчові волокна, зола, вітаміни A, B1, B2, B3, B6, B9, E, H, PP, холін, залізо, калій, кальцій, кремній, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор, алюміній, йод, кобальт, марганець, мідь, молібден, нікель, титан, фтор, стронцій, хром, цинк.

Якщо каша зварена з молодих зерен пшениці, то вона багата вітаміном Е, що сприяє омолодженню шкіри. Вживаючи таку кашу, ваша шкіра стане м’якою, гладкою і знайде блиск. Фахівці медичної галузі рекомендують вживати кашу людям, що перенесли важкі захворювання. Зерно здатне ефективним чином виводити антибіотики з організму людини. Також пшенична каша має більш низький глікемічний індекс, ніж у рису.


Способи приготування пшоняної каші

Рецептів приготування каші з пшеничної крупи безліч. Напевно, у кожній домашній господині свій улюблений. Найпростіший написаний на коробці з нею. Її можна вживати як перше, друге і навіть, як самостійне блюдо. Варити кашу можна на молоці, воді, м’ясному бульйоні. За смаком можна додавати в неї цукор, сіль, чорний перець і багато інших інгредієнти. Якщо ви вирішили приготувати пшеничну кашу у вигляді солодкого блюда, то в неї можна додати мед, банан, сухофрукти, волоські горіхи та інші різні смакоти.



Зазвичай варіння каші з зерна пшениці займає чимало часу, але цей процес можна значно прискорити. Для цього потрібно подрібнити зерна. Варка такої каші забере у вас 5-7 хвилин. Найголовніше, що вона буде містити стільки ж легко засвоюваних мінералів і вітамінів, як і каша, приготована звичайним чином.


Дамо вам екзотичний рецепт за яким вами може бути зварена пшенична каша

Інгредієнти:
– Пшениці – 0,5 склянки
– Не жирного молока – 1,5 склянки
– Води – 1 стакан
– Коричневого цукру – 4 ст.л.
– Солі – щіпка
– Шафран – кілька ниток
– Ізюм і кориця – по щіпці
– Мигдаль або горіхи кешью -50 г


Відваріть пшеницю в суміші з 1 склянки води і такої ж кількості молока, посоліть. Залийте шафран молоком, що залишилося. Додайте до пшениці мигдальне масло (за бажанням), коричневий цукор, доварити до готовності. У зварену кашу влийте молоко з шафраном і через півхвилини зніміть з вогню. Їжте кашу гарячою, посипте її родзинками, горіхами.


У чому шкода який може принести пшенична каша?

Як і будь-який інший продукт, пшенична каша може нанести шкоду, так як вона маємо протипоказання. Пшеницю слід обмежити при алергії на пшеничний білок і закислення організму.

Крім цього випадку, регулярне вживання пшеничної каші надасть відчутну користь для кожної людини. Тому, намагайтеся частіше готувати і вживати цю страву!

Резеда Ганиева,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті