Раціон харчування для вагітної жінки

26 липня, 2012


Раціон харчування для вагітної жінки Всі необхідні для росту і розвитку речовини, майбутня дитина отримує з організму матері. Тому, щоб народити здорового, життєрадісного малюка, слід особливу увагу приділяти своєму харчуванню під час вагітності. У цей період дуже важливо, щоб в організм жінки разом з їжею надходило достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і вітамінів. Саме тому ми і говоримо про раціон харчування для вагітної жінки сьогодні.

Білки потрібні для формування клітин організму дитини. Білки містяться в твердих сирах, м’ясі, рибі, цілісному коров’ячому молоці, океанічної і морській рибі, хлібі, картоплі.

Жири та вуглеводи потрібні в якості джерела енергії. До того ж жири необхідні для виробництва нових клітин. Щоб забезпечити цими речовинами зростаючий організм, майбутній мамі потрібно додавати в свій раціон курячі яйця, печінка, вершкове масло, сири і нежирне м’ясо. Вуглеводи, як відомо, містяться в різних крупах, макаронних виробах, картоплі, свіжих овочах і фруктах.

Мінеральні солі необхідні для формування кісткової тканини. Також вони потрібні для водного обміну організму і нормального протікання безлічі хімічних процесів.

Організм малюка дуже потребує мінеральних солях. Їх недолік може привести до серйозних відхилень у розвитку. Мінеральні солі містяться в сирах, свіжому сирі, молоці, всіх видах капусти, хлібі, бобових, картоплі, крупах, рибі, морепродуктах, фруктах, овочах. У цих продуктах міститься достатня кількість солей магнію, кальцію, калію, заліза, магнію і йоду.

Звичайно ж, зростаючому, що формується організму дуже потрібні вітаміни. Вони захистять і маму і малюка від проникнення в організм мікробів. Вітаміни також беруть участь в різноманітних обмінних процесах. Вони містяться в самих різних продуктах.

Наприклад, у вершковому і рослинному маслі, сметані, сирі, свіжої зелені, овочах, фруктах, свіжовичавлених соках, крупах, м’ясі, рибі, ліверних продуктах і т.д. У період вагітності, не завжди можна забезпечити організм достатньою кількістю вітамінів. Тому, в цей період, за порадою лікаря, можна приймати вітамінні комплекси.

Для нормального розвитку дитини, йому просто необхідний вітамін D. Його дозування повинен визначити лікар. Він порадить необхідні продукти або препарати, які його містять.

Раціон майбутньої мами, це не дієта. Це нормальне збалансоване харчування. Воно корисно не тільки для майбутньої мами і її малюка, а й інших членів сім’ї. Тому окремого приготування їжі для вагітної жінки не потрібно.

Харчування майбутньої мами

Жінка, яка чекає народження малюка, повинна включати в свій щоденний раціон половину літра цільного коров’ячого молока, або кефіру. Причому в кінці вагітності молочних продуктів повинно бути більше. Кожен день жінка повинна з’їдати блюда з овочів, приготовані на пару або у вигляді салатів, 1 куряче яйце, трохи цільно-зернового хліба, тарілку каші і одне рідке блюдо. При цьому рослинні жири повинні складати 30% від загального денного споживання. Це може бути, наприклад 30 р. рослинного нерафінованої олії.

М’ясо і рибу краще їсти у відвареному, тушкованому вигляді. Досить їх вживати 2-3 рази на тиждень. Щоб повністю задовольнити потребу організму у фосфорі потрібно включати в раціон горбушу, оселедець, скумбрію, ікру і зелений горошок.

Щоб отримати достатню кількість магнію їжте морську капусту, каші, особливо гречану, пшеничні висівки, яйця всмятку. А споживання солі краще скоротити до мінімуму. Це допоможе запобігти появі набряків.

Більшість лікарів рекомендують жінкам використовувати продукти, які ростуть в тому ж регіоні. З екзотичними, не звичними продуктами потрібно бути обережніше. Не завжди організм належним чином засвоює речовини, що містяться в них. Це може стати причиною появи діатезу у малюка в перші місяці його життя.

Також дуже важливо кількість споживаних продуктів. Переїдання, як і недоїдання шкідливо для жінки та її майбутньої дитини. Добова потреба в харчуванні залежить від маси тіла, росту, статі, віку, професійної діяльності вагітної жінки.

У першій половині вагітності жінці потрібно збільшення калорій на 25%, а в другій половині – до 30% від норми звичайного споживання.

Переїдати протягом дня небажано через подальшого збільшення маси тіла жінки. Це часто стає однією з причин токсикозу. А токсикоз с
амим згубним чином позначається на дитині і може викликати затримку в розвитку. Також зайва вага часто є причиною важких пологів.

Тому потрібно пам’ятати, що маса тіла жінки за всю вагітність не повинна збільшитися більш ніж на 10 кг. Причому набиратися вага повинна не раніше, ніж з 4 місяця вагітності. Значить, допустима норма збільшення ваги складає не більше 350 м. в місяць.

Недоїдання може стати причиною передчасних пологів. Також нестача їжі вагітної може викликати відставання в розвитку народженого малюка.

Приймати їжу слід таким чином. У першій половині вагітності їжте 4 рази на день. У другій половині – не більше 5-6 разів, але порції скоротіть. Вони повинні становити не більше 35% від звичайної норми. Харчування для майбутніх мам повинні бути з обмеженням вживання солодощів, випічки, кондитерських виробів.


Під час вагітності, особливо при швидкому наборі ваги, можна влаштовувати розвантажувальні дні. В цей час їжте тільки сир, сметану і пийте компоти. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті