Раціональне харчування дітей до року

26 липня, 2012


Раціональне харчування дітей до року Для підтримки здоров’я і нормального, повноцінного розвитку, дитині необхідно правильно і раціонально харчуватися. При складанні раціону необхідно враховувати збільшується з віком потреба організму в корисних і поживних речовинах.

Правильне, раціональне годування дитини з ранніх років сприяє його повноцінному розвитку і міцному здоров’ю в майбутньому. Наявність в раціоні достатньої кількості корисних речовин зміцнить імунітет і допоможе уникнути багатьох захворювань.

З моменту народження і до 1 року основним харчуванням малюка має бути грудне материнське молоко. Воно постачає організм немовляти усіма корисними речовинами, необхідними для його росту і розвитку. Біологічно активні речовини, що містяться в грудному молоці, захищають імунітет дитини.

Діти, які отримують молоко матері менше хворіють, більш активні і життєрадісні, ніж діти «искусственники». До того ж годування дитини грудьми розвиває психоемоційний зв’язок між малюком і його мамою.

У цей період годує жінка повинна харчуватися правильно і різноманітно. Шкідливі для здоров’я продукти, які вживає мати, проникають в організм дитини з молоком.

Вони чинять негативний вплив на самопочуття та розвитку малюка. Тому для жінки дуже важливо стежити за своїм раціоном, який повинен повністю задовольняти потребу дитини у вітамінах та мікроелементах.

Тому в цей період добре включати в свій раціон дитяче харчування – соки та пюре. Вони містять в собі все необхідне дитині, і він отримає ці корисні речовини з молоком мами. Обов’язково виключите зі свого харчування всі можливі продукти-алергени.


Потрібно також знати, що деякі продукти, наприклад свіжі огірки і чорнослив можуть викликати в дитини розлад шлунку. Тому стежте за цим і пам’ятайте, що здорове, раціональне харчування грудничка – це в першу чергу правильне харчування його мами.

Не обов’язково годувати грудьми строго по годинах. Але й не слід занадто часто прикладати дитину до грудей. Це може викликати збільшення ваги вище норми.

У міру зростання малюка його раціон стає більш різноманітним. До основного харчування додаються молочні каші, соки, овочеві і фруктові пюре.

Прикорм слід вводити в раціон поступово, в невеликій кількості. Інакше організм не зможе засвоювати нові для нього продукти. Дитина буде часто зригувати. У нього може виникнути нудота, блювота, нестійкий стілець і діатез.

Першим починають давати фруктовий сік. Це відбувається з 3-х місячного віку. Свіжовичавлений сік починають давати з кількох крапель. За 7 днів обсяг соку доводять до 30 мл.

Щоб не виникло алергії сік потрібно давати тільки одного виду фрукта, наприклад сік з яблука. Максимальна кількість вживання соку за добу можна розрахувати. Для цього, кількість місяців дитину від народження помножте на 10.

Через 3 тижні після звикання малюка до соку, в годування вводять фруктове пюре. Його також дають, починаючи з кількох крапель, за тиждень доводять добовий обсяг до 30 мл.

До 5-6 міс. життя малюка, починають готувати каші. Без них правильне і раціональне харчування дітей до року ніяк не обходиться. У міру звикання до нових страв, до 8-9 міс. в меню поступово вводяться овочі. Першим починають готувати картопляне пюре.

Потім, коли організм до нього звикне можна додати в меню пюре з цвітної капусти, моркви. Пізніше вводять в харчування помідори і молодий зелений горошок.

Коли малюкові виповниться рік і старше, його раціон починає поступово наближатися до харчування дорослої людини.

Тим не менше, потрібно правильно складати меню, готувати тільки корисні продукти без будь-яких добавок, приправ, тваринних жирів (крім мінімальної кількості вершкового масла).

Від харчування дитини напряму залежить не тільки його вагу, але і якість імунітету, здоров’я кісткової системи, зубів, гострота зору і т.д.

Найважливішим компонентом їжі дітей від 1 року до 3 років є білок. Він є основним будівельним матеріалом для всіх клітин шкіри і тканин організму.

При нестачі цього важливого компонента, може знижуватися імунний захист перед інфекціями, сповільнюються ріст і розвиток дитини, порушуються нормальні функції печінки.

Джерелом повноцінного білка є рослинні продукти. Білок містять злаки, бобові, свіжі овочі і фрукти.

Для нормального розвитку також потрібно необхідну кількість амінокислот. Ці корисні речовини містяться в свіжому молоці, курячих яйцях, печінці.

Після року обов’язково включайте в дитячий раціон страви з нежирного вареного м’яса. Найкраще підходить для дитячого харчування курка, індичка, яловичина, телятина, кролик.

Щоб білки, мінеральні солі і вітаміни добре і повністю засвоїлися, дитячому організму необхідні жири. Здорове, раціональне, харчування, без жирів неможливо.

Для раннього дитячого віку рекомендовані рослинні жири. Вони містяться в коров’ячому вершковому маслі, сметані, вершках. Рослинна олія також потрібно для здорового харчування. Воно містить корисні поліненасичені жирні кислоти.


Дитині для росту і розвитку також необхідні вуглеводи. Вони потрібні для нормального функціонування серця, печінки нервової системи і діяльності м’язів. Вуглеводи потрібні і для повноцінного засвоєння жирів.

Енергію організм отримує з рослинних вуглеводів. Тому дитині також потрібно вводити в раціон хліб, крупи, солодкі фрукти і ягоди, молоко, яловичу і курячу печінку.

Привчайте дітей їсти самостійно, ретельно пережовувати їжу і не дозволяйте дитині відволікатися під час їжі.

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті