Рецепт квашення капусти на зиму

26 липня, 2012


Рецепт квашення капусти на зиму Позаду літо. Попереду нас чекає дощова осінь, і холодна, сніжна зима. Дуже часто з настанням холодів, нас долає сонливість, млявість. Люди стають неуважними, дратівливими, не можуть сконцентруватися на роботі. Погіршується стан шкіри, нігтів, волосся. Все це відбувається тому, що в цей час з нашого раціону практично зникають свіжі фрукти та овочі, багаті вітамінами. Для того щоб хоч якось заповнити дефіцит вітамінів і мікроелементів, ми робимо домашні заготовки продуктів. З давніх часів людина вміла сушити, в’ялити, коптити і заморожувати, солити і квасити. У наш час існує величезна кількість різних рецептів заготовок на зиму. Великою популярністю серед них користується квашена капуста. Саме про її заготівлі про запас і піде мова далі і ми з редакцією сайту наведемо рецепт квашення капусти на зиму, та не один!


Квашення – один з найпростіших і розповсюджених способів заготівлі продуктів. В процесі бродіння відбувається утворення молочної кислоти, яка знищує мікроби, і є натуральним консервантом. Квашена капуста багата вітамінами С і К, а також вітамінами групи В. Містить велику кількість мікроелементів: залізо, кальцій, калій, фосфор, натрій, цинк. В процесі бродіння збагачується молочної і оцтової кислотою. Рецептів квашення капусти дуже багато. У кожної господині є свої, фірмові секрети приготування цього корисного страви. Пропоную самий традиційний рецепт.


Традиційний рецепт квашення капусти

Для заготівлі капусти на зиму беруть щільні головки білокачанної капусти. Краще всього використовувати капусту пізніх сортів. Квасять капусту в міцних дерев’яних діжках. Звичайно, не у кожного в міській квартирі є дерев’яна діжка, тому, для квашення можна використовувати скляні банки, емальовані відра, каструлі, глиняні горщики.


Посуд, призначену для квашення, ретельно промиваю гарячою, а потім холодною водою. Качани краще вибирати великі, щоб було менше відходів.


Качани капусти миють у холодній проточній воді, шаткують вузькими смужками або рубають на дрібні частини різної форми. Морква так само потрібно помити, очистити, і натерти на крупній тертці. Нарізану капусту змішують з сіллю і гарненько розминають, щоб вона пустила сік. Перемішують з морквою і приправами. На 10 кілограмів капусти беруть 200-250 г дрібної столової солі, 300 г очищеної моркви, лавровий лист, запашний перець. Можна взяти 800 г яблук або 150 г журавлини (брусниці).


На дно діжки або відра кладуть промите капустяне листя і наповнюють її підготовленою капустою (по мірі наповнення капусту потрібно щільно утрамбувати). Зверху вкривають промитими капустяним листям. Далі на капусту кладуть дерев’яний кружок і придавлюють його невеликим вантажем, щоб коло було трохи покритий капустяним соком. Вантаж (або гніт) необхідно добре промити і обдати окропом. Діжку накривають чистою тканиною. Якщо капусту квасити в банку, її потрібно тільки плотненько утрамбувати. Перші 5-6 днів капусту слід тримати в теплому приміщенні.
Оптимальна температура для заквашування капусти 18-20 градусів.


Ознакою початку бродіння буде слабке помутніння розсолу і утворення на поверхні піни. Для видалення газів, кожен день, капусту в декількох місцях проколюють тонкою дерев’яною паличкою (нержавіючої виделкою). Потім діжку виносять в сухе, прохолодне приміщення. Приблизно через 3 тижні квашена капуста готова. Потрібно пам’ятати, що капуста завжди повинна бути повністю покрита розсолом. В капусті, що залишилася без розсолу, відразу починає руйнуватися вітамін С, вона темніє, і втрачає свої корисні властивості та смакові якості.


Швидкий рецепт квашення капусти

При використанні цього способу, капуста буде готова через 2-3 дня. На один качан капусти беремо 2-4 морквини (кому як більше подобається). Капусту слід нашаткувати соломкою, моркву натерти на крупній тертці, або теж нарізати соломкою. Все перемішати, і щільно укласти в скляну банку, додати кілька горошин запашного перцю.


Потім потрібно приготувати розсіл. Закип’ятити 800 мл води, додати туди по одній столовій ложці солі й цукру, і розмішати до повного розчинення. Залити капусту приготованим розсолом. Банку поставити в глибоку тарілку, так як при бродінні, розсіл буде потроху витікати, і залишити при кімнатній температурі на 2-3 дня. Капуста має бути повністю покрита розсолом. Для видалення газів, періодично необхідно продавити капусту виделкою. Через 3 дні капусту потрібно прибрати в холодильник.

Заквашують капусту найбільш вподобаним вам способом. Це дуже смачно і корисно. Будьте здорові!

Korlis,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті