Рецепт закваски для квасу

26 липня, 2012


Рецепт закваски для квасу Квас є споконвічно російським національним напоєм, яким росіяни тамували спрагу протягом багатьох століть. На відміну від газованих аналогів, наявних у продажу, домашній квас позитивно впливає на обмін речовин, роботу серця та центральної нервової системи, протистоїть хвороботворним мікробам, регулює функції шлунково-кишкового тракту, тобто є лікувальним продуктом.


Як приготувати закваску для квасу?

З виготовленням закваски з овочів, фруктів або лікувальних трав та квасу в домашніх умовах впорається будь-який – в цьому немає нічого складного. Виберіть рецепт закваски для квасу, дотримуйтесь технологію приготування квасу на неї, і ви отримайте приємний, освіжаючий і ігристий напій. Спочатку роблять солодке сусло, яке бродить кілька днів. Потім його проціджують і розливають в пляшки і зберігають їх в холодному місці.

Ну, та що говорити про теорію, давайте почнемо приготування закваски для квасу.


Яблучний квас

Візьміть 1 кг яблук, 800 г цукрового піску, 25 г сухих дріжджів, 100 г родзинок, 10 л теплої кип’яченої води.

З яблук приберіть серцевину, дрібно наріжте їх і складіть в емальовану каструлю. Додайте туди родзинки і цукор, залийте теплою водою. Коли вода трохи охолоне, додайте дріжджі і тримайте в теплому місці протягом 12 годин. Після цього закваска квасу відціджується і розливається по пляшках, які потрібно добре закрити і прибрати в холодильник. Через 3-5 днів квас можна спробувати.


Квас з шипшини

Для цього знадобиться 1 кг свіжозібраного шипшини, 50 г хліба житнього, 20 – 30 г дріжджів, 100 г цукрового піску, 1 літр теплої кип’яченої води.

Очистіть ягоди шипшини від насіння, розітріть з цукром і залийте водою. Додайте дріжджі і хліб. Приготоване таким чином сусло поставте в тепле місце. Коли помітите, що почався процес бродіння, процідіть і залийте в пляшки. Протягом доби тримайте їх в теплому місці, а потім на кілька днів приберіть в холод.


Квас з ревеню

Візьміть 0,5 кг ревеню, 15 г дріжджів, 200 г цукру, 2,5 л кип’яченої води.

Черешки ревеню добре промийте, дрібно наріжте і залийте водою. Поставте на вогонь і варіть до стану розм’якшення, суміш процідіть. Коли відвар трохи охолоне , додайте цукор і дріжджі, розмішайте і залишіть у теплому місці на 24 години. Далі сусло розлийте по пляшках, які покладіть на бік в холодному місці. Після 2-3 днів квас буде готовий.


Квас з овочів і круп

Цей рецепт не так простий, як попередні, але в складі немає дріжджів. Візьміть 3 л кип’яченої води, 1/2 склянки крупи «Геркулес », 1/2 склянки пшона, 1 ріпу, 1 морквину, 1 ст. ложку родзинок, половину чайної ложки солі, 1 ст. ложку сухого листя смородини.

Промийте пшоно і залийте 1 літром підсоленого окропу. Доведіть суміш до кипіння, додайте геркулес і сіль. Влийте ще один літр води, знову доведіть до кипіння. Закрийте кришкою і настоюйте приблизно годину. Після цього масу потрібно пропустити через м’ясорубку. Моркву, ріпу і родзинки також подрібніть в м’ясорубці, після чого разом з листям смородини додайте в кашу. Все це перемішайте і залийте водою, що залишилася з температурою 30-40 градусів. Процідіть сусло і охолодіть. Не біда, якщо у вас залишилася закваска для домашнього квасу. Рецепт допускає її використання для приготування домашнього квасу протягом декількох днів при зберіганні в холодильнику.

Сподіваюся, вам сподобається хоча б одна запропонована мною закваска для квасу. Рецепт її використання теж перед вами!

Олександр,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті