Рецепти дієтичних страв, харчування при виразці шлунка, дієта

26 липня, 2012


Рецепти дієтичних страв, харчування при виразці шлунка, дієта Виразкова хвороба шлунка надзвичайно поширене захворювання. Причиною може стати неповноцінне або нерегулярне харчування, відсутність належного лікування загострилися гастритів, стреси, зловживання алкоголем і т.п. Якщо поставлений такий діагноз, дуже важливо дотримуватися всіх лікарські рекомендації, приймати лікарські препарати обволікаючу дії і сприяють рубцюванню виразки. Крім того, дуже важливо дотримуватися певні принципи лікувального харчування при виразці, яке є важливим компонентом у лікуванні.

Давайте розглянемо основні принципи лікувального раціону, обговоримо рецепти дієтичних страв, харчування при виразці шлунка, дієта, яку необхідно дотримуватися .

Якщо хвора людина буде правильно харчуватися, дотримуючись лікувальної дієти, особливо в періоди загострення, він буде почувати себе добре. При порушенні цих правил, напади виснажливої болю стануть частими, і доведеться регулярно відвідувати гастроентеролога. Крім цього, потрібно пам’ятати, що людина з виразковою хворобою не повинен нервувати. І вдома, і на роботі потрібно створювати спокійну, доброзичливу обстановку.

Принципи дієти при виразковій хворобі

Одним з основних правил дієти є регулярність у прийомі їжі. Рекомендується харчуватися через кожні три-4:00, невеликими порціями. Рясне вживання їжі за один прийом, при виразці неприпустимо.

Страви мають бути свіжими, не вимагають тривалого пережовування. Їжа не повинна дратувати стінки шлунка, не повинна викликати посиленого виділення шлункового соку. Їжа повинна легко перетравлюватися і перебувати в шлунку, як можна менше. Не можна вживати дуже гарячу або холодну їжу. Вона повинна бути теплою, а напої – кімнатної температури.

Не дуже соліть страви, не перевищуйте норму солі – 8-10 г на добу. Найкраще готувати їжу зовсім без неї. Цим ви допоможете своєму шлунку, сприяючи зниженню запального процесу в шлунку. Також необхідно виключити продукти, які порушують баланс соляної кислоти, збуджують секрецію шлункового соку, або обмежити до мінімуму їх вживання.

До таких продуктів відносяться редиска, редька, ріпа, бобові, чорний хліб, жилаве, жорстке м’ясо.
Не можна їсти незрілі овочі та фрукти, особливо з ягоди з грубою шкіркою. Варто утриматися від м’ясних бульйонів, смажених продуктів, солоних, маринованих, гострих страв. Категорично не можна вживати алкоголь, газовані напої. Палити також слід кидати.

Дієта при виразці шлунка, рецепти меню повинна включати в себе молоко, молочні продукти, білок курячого яйця, відварну рибу, протерте відварне м’ясо (телятина, яловичина, птиця), протерті, слизові каші, овочеве пюре, овочеві відвари, киселі.

Пропоную вашій увазі кілька рецептів дієтичних страв, які допоможуть вам правильно харчуватися при цьому захворюванні і сприяють якнайшвидшому рубцюванню виразки.

Відвар з рису на молоці

Для цього лікувального страви нам знадобиться 2 ст. л. рисової крупи, 1 склянку свіжого молока, 1 ст. води, 1/3 ч. л. вершкового масла, 2/3 ч. л. соєвого масла, сіль, на кінчику ножа, трохи цукру (за смаком).

Добре промийте рис і залийте холодною водою. Доведіть до кипіння, потім зменшите жар до мінімуму, розварюється крупу під кришкою, на малому вогні приблизно 2:00. Після цього розварену крупу протріть через сито, залийте гарячим молоком, додайте вершкове і соєве масло, сіль, цукор, постійно помішуючи. Дайте закипіти і зніміть з вогню. Коли відвар охолоне до прийнятної температури, можна подавати до столу.

Протертий суп з рису і м’яса

Для приготування однієї порції нам знадобиться 20 г рисової крупи, 1/3 склянки молока 1,5 склянки води, 100 г нежирної яловичини, половину сирого яйця (яйце розмішайте виделкою, потім використовуйте половину отриманої маси). Ще підготуйте 1 ч. л. оливкового масла, 1/3 ч. л вершкового масла, сіль, на кінчику ножа.

Переберія рис, ретельно промийте, засипте в киплячу воду, відваріть до готовності. Відварений рис разом з відваром протріть через сито, додайте вершкове масло, добре перемішайте. Зваріть м’ясо до м’якості, остудіть, пропустіть двічі через м’ясорубку.

Змішайте м’ясне пюре з протертим рисом, закип’ятіть. Тепер змішайте гаряче молоко, оливкове масло, половинку сирого яйця і добре розітріть. Влийте цю суміш в готовий суп, перемішайте, посоліть. Коли суп охолоне, стане теплим, можна подавати його до столу.

М’ясні котлетки, приготовлені на пару

На порцію котлет нам знадобиться 100 г свіжої яловичини (телятини, курки, індички , кролятини), скибочка білого пшеничного хліба, 1 ч. л. оливкового масла, сіль на кінчику ножа, 15 г холодної води.

Відваріть м’ясо, пропустіть двічі через м’ясорубку. Замочіть хліб у холодній воді, відіжміть, покладіть м’якуш в м’ясний фарш, посоліть і ретельно перемішайте до отримання однорідної маси, влийте оливкове масло, ще раз перемішайте і сформуйте котлети або биточки. Готуйте в пароварці. Їли пароварки немає, можна приготувати таким способом:

Закип’ятіть в глибокій каструлі 1 стакан води. На каструлю помістіть змащений маслом металевий друшляк. На дно його помістіть 1-2 котлети, зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Готуйте при невеликому кипінні води 15-20 хв. Котлетки подавайте з овочевим пюре.

Дотримуючись дієту, виключивши шкідливі продукти, ви позбудетеся від болісних болів і допоможете своєму шлунку зарубцювати виразки на його стінках. У міру поліпшення стану, рецепти страв можна буде розширити. Але дотримуватися принципів лікувального харчування доведеться тривалий час. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті