Рецепти страв із кропиви

26 липня, 2012


Рецепти страв із кропиви Ні в Європі, ні однієї національної кухні, яка б не пропонувала рецептів страви з кропиви. Так з молодих листя і пагонів кропиви готують і зелений борщ, і пюре, і приправу до м’ясних і рибних страв, і ікру до картопляних страв, і салати, і щі, і супи, і Ботвинов, і соуси. Листя і пагони молодої кропиви можна квасити і сушити на зиму.

З листя, перетертих разом з кухонною сіллю і приправлених перцем і рослинним маслом, виходить відмінне пюре. Кропив’яний порошок з сушених листя кропиви використовується як вітамінної добавки для пельменів або котлет, а також йде на заправку перших страв.

Збирають лікарська рослина кропиву дводомну молоденькою, коли листя ще ніжні і найбільш багаті цінними речовинами. Пекучі листя додають у борщ та інші супи, варять з них зелені щі. Можна ще приготувати різні салати та інші страви. Перед приготуванням листя промивають і як правило ошпарюють окропом.

Ще років 10 тому ми всяку весну одягали рукавички і прямували в ліс за молодими пагонами кропиви. А зараз з весни втягнулися в національне російське розвага – «дачу» і «пропадаємо» на неї, забуваючи про пекуче джерелі вітамінів. Проте можна і відновити традицію … Ось для інтересу рецепти страв із кропиви.

Застосування в харчуванні кропиви дводомної.

Сухі пагони і листя.

Молоді пагони і листя миють, сушать під тентом. Зберігають у паперових мішках. Додають в щі, супи, до голубців або до м’ясних соусів.

Рецепт биточків з кропиви.

Візьміть 20 г жиру, 100 г кропиви, 200 г пшоняної каші, кухонну сіль за смаком. Перед приготуванням кропиву ошпарьте, порубаєте, відваріть в окропі 3 хвилини, відкиньте на сито, подрібніть, перемішати з густою пшоняною кашею, сформуйте биточки і випікайте в формі, попередньо змащеній жиром.

Рецепт бутерброда.

Візьміть 2 ст. л. листя кропиви і дрібно порубаєте або пропустіть через м’ясорубку, а потім перемішайте з 100 грамами м’якого вершкового масла. Додайте трохи тертого хрону на свій смак, і ви отримаєте «зелене масло» для намазування скибочок хліба.

Квашена кропива.

Вам знадобитися 100 г солі, 5 кг кропиви, 2 г кмину, 150 г яблук, 150 г моркви, лавровий лист, запашний перець і 50 г журавлини або брусниці.

Промийте молоді пагони кропиви і покладіть в емальований посуд разом з яблуками, морквою, журавлиною або брусницею, лавровим листом, кмином, сіллю і перцем. Потім накладіть гніт. Через 2 тижні кропиву можна використовувати в щи, для приправ до рибних і м’ясних страв.

Рецепт салату «Весняний».

Візьміть по 250-300 г молодого листя кропиви і щавлю і 100 г зеленої цибулі. Ретельно промийте, підсушіть, тонко наріжте або перекрутити через м’ясорубку. Покладіть суміш у тарілку, перемішайте з дрібно порізаними 2 звареними круто яйцями. Присипте кухонною сіллю за смаком, полийте рослинним маслом або приправте майонез. В цей салат можете за бажанням додати листя кульбаби, подорожник і редис.

Рецепт салату з кропиви зі шпинатом.

Молоді верхівки і листя кропиви вимийте, змішайте з рубаним луком ріпчастою і товчіть в дерев’яній ступці.
Додайте дрібно нарізані зелень петрушки, сирого шпинату, лимонний сік, рослинне масло і поварену сіль.
Салат гіркою викладіть в салатник і прикрасьте часточками зварених круто яєць.

Рецепт салату з горіхами.

Ця страва з грузинської кухні рекомендує 150-200 г кропиви зварити в трохи підсоленій воді, потім відкинути на сито. Візьміть 50 г волоських горіхів – подрібніть і потовчіть їх з кухонною сіллю, додайте кинзу і тонко нарізаний ріпчастий лук. Горіхи перемішайте з кропивою, а потім посоліть і поперчіть.

Яхнія з кропиви.

Для приготування яхніі потрібні 2 цибулини, 500 грам кропиви, 100 г волоських горіхів і 2 ст. ложки масла рослинного.

Болгарська кухня пропонує вимити кропиву, обдати окропом і варити в ледве солоній воді до повної готовності. Пасеруйте дрібно нарізану цибулю, додайте кропиву, протерту через сито і тушкуйте до загусання. Перед подачею посипте горіхами.

Рецепт салату з буряком.

Молоду кропиву заздалегідь на годину занурте в студену воду, через час обтрусіть і дрібно порубати. Стакан листя змішайте з нарізаною тонкими скибочками вареної буряком. Додайте 2 зубчики часнику мельченного, додайте кухонної солі і, нарешті, приправте майонезом.

Рецепт омлету з кропиви.

Промийте листя кропиви, розбийте 2 яйця і перемішайте їх з тонко порізаними листям. До суміші додайте кухонну сіль і вилийте суміш на розпечену сковорідку. Готовий кропив’яний омлет подавайте до столу з зеленню.

Салат з кропиви з яйцем.

Для салату вам знадобиться 2 ст. ложки сметани, 2 варені яйця, 200 г кропиви, оцет і кухонна сіль.

Промийте листя кропиви, бланшируйте 4 хвилини, відкиньте на сито, дрібніше ножем, додайте скибочки вареного яйця, посоліть, заправте спочатку оцтом, а потім сметаною.

Сир з кропивою.

Протріть крізь сито 200 грам сиру, змішайте сирну масу зі склянкою дрібно рубаних листочків кропиви. Додайте 3 дрібно рубаних зубчики часнику, 3 ст. л. рослинного масла і 1 ч. л. гірчиці.

Застосування в харчуванні кропиви пекучої.

Молоді пагони і листя кропиви пекучої засолюють і використовують як приправу до м’яса або хліба. Висушені мельченние листя кропиви пекучої з розрахунку 1:4 додають до пшеничного борошна при випічці хліба.

Щи з кропиви пекучої.

Для приготування щей з кропиви пекучої візьміть 50 г щавлю, 200 г кропиви, 1 ч. л. масла вершкового, 1 цибулину, 1 морква, 1 ч. л. борошна, 1 ст. л. зеленого горошку, перець, лавровий лист, кухонну сіль і зелень петрушки.

Молоду кропиву бланшируйте і протріть через сито, а потім гасите від 10 до 15 хв. У бульйон покладіть ріпчасту цибулю, моркву, тушковану кропиву і зелений горошок і варіть десь 20 – 25 хв. Наприкінці варіння додайте ще лавровий лист, пасероване борошно, щавель, перець, зелень петрушки, зелена цибуля і поварену сіль. Щи подають з вареним яйцем і сметаною.

Кропиву пекучу готують таким способом, як і кропиви дводомної, так що всі перераховані рецепти можна приготувати і з нею.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті