Рецепти вітамінних чаїв

26 липня, 2012


Рецепти вітамінних чаїв У холодну пору року, ще до того, як застуда починає до вас підкрадатися, тільки й чекаючи слушного моменту, самим кращим попереджувально – профілактичним засобом може стати добрий вітамінний чай. До складу якого просто обов’язково повинні входити трави і ягоди, збагачені вітамінами, і володіють певними терапевтичними властивостями.

До рослин, які дуже корисні в період загострення простудних хвороб, можна віднести: малину, липу, горобину, шипшина , суницю і мелісу.

Чим же цікаві вітамінні чаї з цих рослин?

Готують їх з польових чи лісових ягід і рослин, надзвичайно різних за кольором, смаком і ароматом.
Трав’яні вітамінні чаї по факту – це складові елементи живлення, та й до того ж такі, які мають масу біологічно активних речовин (БАР): ферментів, вітамінів, органічних кислот, мікроелементів і т.п. Цей букет БАВ виліковує, попереджає, оберігає людину від великого числа хвороб, сприятливий для його організму. Чому вітамінні трав’яні чаї бажано вживати всім людям, не дивлячись на те в якому віці людина і яке його стан здоров’я.

Цінність трав’яного вітамінного чаю можна побачити і в тому, що він не має кофеїну та інших розбурхує інгредієнтів , які не так вже й нешкідливі для організму людини, а тим більше для людей з порушеннями серцево – судинної та нервової систем. Трав’яний вітамінний чай особливо корисний для дитячого організму, в той час як звичайний чай з кофеїном, зовсім не показаний до вживання малюками до 2 років.

В нинішній час багато хто починає усвідомлювати оздоровчу дію вітамінного чаю на організм як дуже корисне і тому постійно його п’ють.

Компоненти для приготування чаю будинку можна придбати в аптеці. Але самий найкращий вітамінний чай – той, який був приготований з трав, заготовлених своїми руками.

Тому дуже важливо, щоб кожен розбирався в правилах збору лікарських рослин, сушінні і зберіганні лікарських рослин і мав поняття про приготування лікарських препаратів. Перш за все, заготовлювати надземні частини рослин потрібно таким чином, щоб після вас не залишилося «випаленої пустелі», адже природа досить ранима і, треба, щоразу стежити, щоб у місці збору залишалася деяка частка трави для її природного відновлення.

Як правильно заварювати вітамінний чай?

Квітки заварюють у великому фарфоровому чайнику окропом. Свіжі плоди до заварки потрібно розплющити, а сухі роздробити. Листя кладуться в гарячу воду і кип’ятять близько 4 хвилин або заварюють киплячою водою. Стебла, коріння та інші грубі фрагменти лікарських рослин потрібно тонко порізати. Потім їх кладуть у прохолодну воду, доводять до закипання на тихому вогні і кип’ятять 10 хв. Після заварки чай з плодів, листя і квіток витримують у фарфоровому чайнику близько 10 хв, а чаїв із стебел і коренів дають настоятися в емальованому посуді близько 15 хв.

Правильно заварений вітамінний чай має неповторний колір, аромат, смак, а головне, в ньому зберігаються всі біологічно активні речовини.

Складання складу трав для вітамінного чаю.

Збори для вітамінних трав’яних чаїв можуть бути абсолютно різними і залежать від стану організму людини та її смакових пристрастей. В збір рекомендується вводити лише одну запашну травичку (меліса, м’ята, чебрець і материнка і т.п.). Використовувати у складах по 2 – 3 таких травички не варто: аромати рослин можуть заглушати або зливатися в зовсім не ароматний запах. Практика травників вивела, що, в зборі має бути тільки одне ароматне рослина і кілька нейтральних трав. Така суміш оптимальна. Ніхто не заважає експериментувати, але не варто забувати про протипоказання до вживання лікарських рослин і можливості отримання ще не дослідженою реакції при їх змішуванні …
Тому краще дотримуйтеся вивірених століттями рецептів вітамінних чаїв.

З цих роздумів випливає законне питання про те, які вітамінні чаї пити?

Вранці бажано пити приймати тонізуючий чай (листя суниці, дягель, листя і квітки конюшини, лаванда, лимонник і любисток і т.п.).

Увечері слід вживати заспокійливі вітамінні трав’яні чаї (іван-чай, звіробій, м’ята перцева, листя малини, меліса, ромашка, лист вишні, первоцвіт і т.п.).

Ранньою навесні і взимку варто звернути увагу на полівітамінні трав’яні чаї (листя ожини, моркви, малини, кропиви, чорної смородини, плоди горобини, чорної смородини, шипшини, обліпихи, барбарису і т.п.).

А ось влітку трав’яні чаї потрібно готувати з свіжозібраних рослин. І саме цей час варто максимально використовувати з користю для організму.

Рецепти вітамінних чаїв.

Рецепт верескового чаю.

Візьміть по 2 грами висохлих листя шипшини і квіток вересу, і ще 10 грам сушених листя суниці. Фарфоровий чайник обполосніть гарячою водою (що має температуру, коли рука вже не може терпіти – вище 60 С). Потім засипте збір трав і облийте 200 мл киплячої води. Витримайте близько 10 хв.

Рецепт брусничного чаю.

Візьміть 10 г цукрового піску, 12 г сушених листя брусниці, склянка води. Фарфоровий чайник обполосніть киплячою водою, всипте листя брусниці, заваріть окропом і витримайте 15 хвилин, після чого всипте цукровий пісок і наливайте в чашки.

Рецепт

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті