Рецепти заготовок на зиму з буряком

26 липня, 2012


Рецепти заготовок на зиму з буряком Буряк можна віднести до лікарських рослин. Антоціани, речовини, що забарвлюють її в червоний колір, забезпечують коренеплід антисептичними властивостями. У ній міститься більше, ніж в інших овочах, солей марганцю, які нормалізують обмін речовин і беруть участь в зростанні молодого організму. Буряк має протизапальні, знеболюючі і протицингового властивостями. Її застосовують як сечогінний, легкого проносного. Що міститься в ній ванадій пригнічує в кровоносних судинах утворення холестерину. До її складу входять кальцій, калій, магній, натрій, фосфор, хлор, сірка, залізо, хром, бор, нікель, цинк, йод, мідь, фтор; вітаміни С, А, РР, групи В, Е, бета-каротин.

Подбаємо заздалегідь про те, щоб і в зимовий час, організм не відчував нестачі в такому достатку корисних речовин, використовуємо для цього відомі рецепти заготовок на зиму з буряком.

Сік асорті

Нам знадобиться: по 1 склянці соку з буряка і огірка і 2 склянки моркви.

Під холодною водою моєму овочі. Очищаємо їх від шкірки і вад. Кожен вид окремо пропускаємо через соковижималку. Готові соки змішати в один «коктейль».
В добу приймати не більше одного літра, тому що чревате наслідками. При наявності каменів в жовчному, печінці, нирках, вживати тільки під наглядом лікаря.
Корисний в реабілітаційний період після хвороби.

Сироп

Очищену буряк промити й нарізати на частини. Для того щоб відвар, який ми потім використовуємо, був чистим, коренеплоди, після нарізки, промийте ще раз. Закладаємо в каструлю, заливаємо водою на 1/3 овоча. Варимо 4:00. Варений буряк нарізаємо на більш дрібні кубики, для того, щоб було зручніше віджати. Змішуємо вижити сік і залишилася рідина від варіння коренеплодів. Проціджуємо, додаємо лимонну кислоту (1гр. на літр соку), для щоб заготовка могла зберігатися довго, і ставимо на вогонь. Помішуючи дерев’яною лопаткою, уварювали, поки обсяг соку не зменшитися в 4-5 разів. Готовий сироп використовують для приготування варення, різних джемів, додають у випічку, замість меду.

Соус з часником

1,5 кг. моркви, по 3 кг. буряків і томатів подрібнити у блендері. Змішати з 2 склянками оливкової олії, додати за смаком сіль, цукор, і поставити на плиту гаситися. Після того як закипить, тушкуємо ще 2:00. Часник (300 гр.) Розчавити в пресі і, заправити їм соус за 10-15 хвилин до кінця готування. Стерилізовані банки залити гарячим варивом і закатати. Відкласти в сторону, накривши теплим пледом.

Салат зі сливою

Продукти для салату: кілограм буряка і півкіло сливи. Для розсолу: літр води, 100 гр. цукру, 20 гр. солі. Також листочки лимонника і гвоздичні нирки.

Продукти промити в проточній воді, буряк нарізати соломкою або кругляшки. Сливи залити окропом на 2-3 хвилини. Підготовлені фрукти та овочі закласти в банки чергуючи рядами, додати трохи прянощів. Розсіл прокип’ятити, і киплячим заповнити посуд. Банки закатати кришками. Всі салат з буряком на зиму – готовий!

Салат з перцем

Необхідно підготовлену буряк (3 кг.) Відварити, потім пропустити через велику тертку . Нарізати кружечками болгарський перець (0,5 кг.) І цибулю (0,5 кг.).
Для приготування маринаду закидаємо в посуд 150 гр. цукру. 200 гр. столового оцту, 1 ст. рослинного масла, 2,5 ст.л. крупної солі, 300 гр. води, і кип’ятимо. Не знімаючи з вогню, додаємо перець з цибулею. Через 7-8 хвилин закинувши буряк, продовжуємо кип’ятити ще 10-12 хвилин. Знявши з вогню, не остуджуючи, заливаємо в банки і закупорює. До охолодження зберігати під утепленням.

Салат

На 4 кг. буряків знадобиться 500 гр. цибулі, 500 гр. червоного перцю, 1,5 кг. помідорів, по 200 гр. цукру, оцту (6%) і часнику, 400 гр. масла рослинного і 2 ст. ложки солі.
Продукти помити, почистити. Томати натерти на тертці, часник роздавити часнику, овочі нашаткувати соломкою. В об’ємній посуді обсмажити на олії цибулю, закласти сіль, часник і цукор. Додати помідори, зверху засипати буряк і перець, налити оцет. Протягом години варити на тихому вогні. Потім заповнити в банки і закатати.

Ваших гостей безумовно здивують всі ваші заготовки і рецепти на зиму, але більше за всіх, швидше за все, наступний рецепт.


Засолка з помідорами

На дно стерильного 3-х л. балона укласти листочки хрону, вишневий листок, парасолька кропу, петрушки гілку, дві часникові часточки, розрізані на частини, 7-9 горошин перцю, кружечки однієї невеликої моркви, колечка головки ріпчастої цибулі, чисту розрізану, немов половинки лимонних часточок, солодку темно-бордову середню буряк. Далі, балон заповнюємо помідорами, до самого горлечка. Заливаємо, все, 1 літром окропу (!), Підготовленим для маринаду. Закриваємо кришкою і утеплюємо на півгодини. Після закінчення часу, остигнула воду зливаємо, і готуємо з неї розсіл. Розчинивши в ній 150 гр. цукру, 1,5 ст. л. солі, 3,5 ст. л. оцтової кислоти (9%), ще раз кип’ятимо і заповнюємо банку з томатами. Швидко закочуємо і, перевернувши, залишаємо поки не охолоне, накривши теплою ковдрою.

Наші рецепти з буряком для заготовки про запас будуть не повними, якщо не згадати про їх заквашування.

Квашені коренеплоди

Використовуйте для заготовок з буряком тільки непорчение коренеплоди. Відібрану буряк треба помити, очистити. Великі коренеплоди розрізати навпіл, середні залишити цілком і заповнити в заздалегідь підготовлену бочку. Робимо розсіл, з розрахунку 30 гр. солі на 1 літр води, заливаємо їм буряк в бочці на 15 см вище за неї. Зверху кладемо дерев’яний круг з вантажем, і на 15 днів залишаємо в теплі. Не забувайте під час бродіння прибирати з неї піну. Квашена буряк готова, коли вода в бочці буде солонуватою з кисло-солодким присмаком. Приємною вам зимівлі!


Цікаво про буряк

Буряк люди стали вживати в їжу з найдавніших часів. У Середземномор’ї в 1-2 тисячолітті до н. е.. її вирощували лише як лікарська рослина. На самому початку нашої ери з’явилися і перші окультурені сорти буряка. Спочатку в їжу вживали лише тільки її листя, а коріння застосовували в лікувальних цілях. Хоча листя овоча містять в собі набагато більше корисних речовин, ніж плід.

Перші згадування про вирощування буряків на Русі історики відносять до X-XI століттям. Але широко поширилася вона лише в XIV столітті. З XVII століття люди стали ділити її на харчові та кормові сорти. Хоча цей поділ досить умовно. Кормовий буряк відрізняється від звичайної буряків лише великим вмістом клітковини.

Цукровий буряк з’явилася тільки в 1747 році в результаті ряду селекцій. Селекціонери довели вміст цукру в ній до 20%. В результаті з 18 століття цукор в Росії стали виробляти з цукрових буряків, що призвело до повної відмови від завезення цукрового очерету.

bakinka,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті