Режим харчування здорової людини, значення режиму харчування

26 липня, 2012


Режим харчування здорової людини, значення режиму харчування Щоб ви звернули увагу на свій режим харчування, варто зрозуміти, що означає правильне харчування і що таке режим. Вчені давно «ламають» над цим питанням свої голови, розробляючи різні дієти, режими, системи для раціонального прийому їжі. При цьому всім зрозуміло, що для забезпечення розумової і фізичної активності, ритмічної і ефективної роботи травлення, організм повинен підтримувати певний режим прийому їжі. Яким саме повинен бути режим харчування здорової людини, значення режиму харчування давайте-но ми сьогодні і розглянемо на нашому сайті .

На жаль, режиму харчування підходящого всім – ні. Кожна людина, підлаштовується під свій індивідуальний графік прийому їжі в залежності від статі, віку, характеру праці, способу життя та інших факторів. Якщо він з дня на день дотримується режиму харчування, то процеси перетравлення і засвоєння їжі протікають нормально. Цей режим налаштовує організм на слиновиділення, відділення травних соків і обмінні процеси на певний час.

Але поняття режиму харчування це не тільки їжа по годинах, але й розподіл кількості калорій, продуктів харчування за часом прийому їжі, тривалість самого прийому їжі, тимчасові інтервали між прийомами їжі і звичайно ж кількість прийомів їжі.

Життєву енергію ми для себе беремо з їжі, яку приймаємо, а витрачаємо її на те, щоб підтримати температуру тіла, на роботу внутрішніх органів, м’язів, на різні обмінні процеси, що відбуваються в нашому організмі. Візьміть до відома деякі правила раціонального «режимного» харчування:

1.
Пам’ятайте, що наші енерговитрати не повинні перевищувати енергонадходження, відповідно і в зворотному напрямку також.
2. Необхідно точно визначити потребу в поживних речовинах, якісний і кількісний склад їжі.
3. Потрібно давати організму час на перетравлення, відпочинок.

Дотримуючись режиму харчування ми можемо попереджати переїдання. Завжди важливо пам’ятати про те, що їсти потрібно рівно скільки, щоб не бути голодними, і не більше цього. Такий підхід має стати нормою прийому їжі. Переїдання, як відомо, – веде до ожиріння, погіршення самопочуття, розвитку гастриту, виразки, панкреатиту та інфаркту міокарда.

Енергія, що надходить в наш організм, береться з твердої їжі і рідини. Фізіологи наполягають, щоб в цей список продуктів були включені риба, м’ясо, яйця, рослинні масла, фрукти, овочі, бобові, злакові. Іноді, деякі з них виключаються, що буває пов’язане з прописаною дієтою через якого-небудь захворювання, або з релігійних постів. Також формує свій режим харчування для розвантаження організму.

Вченими, при експерименті, доведено, що найбільш оптимальним є трьох-чотирьох разове харчування з проміжками близько 4-5 годин. В цьому випадку у людини немає почуття голоду, гарне самопочуття, і засвоюваність білка на рівні 80-85%. Втім, може бути і більша кількість кормежек (до 6 разів на день) при інфаркті міокарда, після операцій, під час дієт, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Розподіл калорій за прийомами їжі залежить від національних особливостей , традицій харчування народу. При харчуванні три рази на добу людям з середніми витратами енергії потрібно приділити особливу увагу сніданку. Він повинен бути ситним (25-30% всієї калорійності за день). Такий сніданок – запорука працездатності організму. Обід – основний час прийому їжі, а тому він теж повинен бути ситним (35-40% калорійності). У цьому випадку на вечерю доводиться – 15-20% денної калорійності їжі.

Значення харчування по чотириразовому режиму – у зниженні навантаження на шлунок. При чотириразовому харчуванні 10-15% раціону відокремлюють від обіду і сніданку і перерозподіляють його на полудень або ж другий сніданок. Зниження навантаження на травлення знімає післяобідню сонливість, підвищує працездатність після обіду. При цьому важливо, щоб кожний прийом їжі за рахунок ретельного пережовування тривав близько 25 хвилин. За цей час мозок і від меншої кількості їжі почне посилати сигнали насичення.

Раціон, необхідно складати таким чином, щоб наша працездатність не зменшувалася, не погіршувалася опірність до різних хвороб. Дисбаланс корисних речовин призводить до швидкої стомлюваності, апатії, в слідстві чого може розвинутися авітаміноз, гіповітаміноз, анемія, білково-енергетична недостача.

Включаючи в повсякденне меню різноманітні продукти ми забезпечуємо себе всіма потрібними нам мікроелементами, вітамінами, амінокислотами.

При вживанні м’яса, курей, риби, яєць, сиру і молочних продуктів, ми отримуємо необхідну білок (бере участь в обміні речовин, оновленні клітин); протеїн, який бере участь у формуванні та зростанні м’язів. Крім того в рибі містяться не тільки протеїни, але і жирні кислоти, що знижують в тілі запальні процеси, це Омега-3 і Омега-6.; Вони в собі містять вітаміни А, В, Е, різні жирні кислоти. З їх допомогою організм може всмоктувати жиророзчинні вітаміни і мінеральні речовини з кишечника.

Клітковина – потрібна для того щоб вивести з організму жовчні кислоти, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, запобігти запори, прискорити процес видалення шлаків. Міститься в овочах – спаржі, кабачках, цвітній капусті, часнику, пророщених насінні; у фруктах – яблуках, винограді, груші, персики, сливи, кавуні.

Для того щоб не порушився обмін білків і жирів, нам потрібні вуглеводи. У тандемі з білками, вони утворюють ферменти, гормони. Це хліб з висівками, вівсяні пластівці, макарони з борошна грубого помелу, зелені овочі, неочищений рис, гіркий шоколад, гриби. Щоб не отримати ожиріння, не переборщіть з зайвими калоріями.

З приводу вживання рідини. Для того щоб організм очищався, пийте трав’яні відвари, ті які вам будуть приносити задоволення. Корисні чаї, мінеральну не газованої воду (гази можуть пучити, з’являється дискомфорт), натуральні соки. Щодо прийому пиття під час їжі, нібито завдає шкоди. Даний факт не доведений. Ще в Стародавній Індії вважалося, що якщо пити перед їжею – знизиться апетит, під час їжі – травлення покращиться, а якщо після їжі – ослабне. Питання, в якій кількості?


Далі до другої сторінці статті



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті