Ріпа корисні лікувальні властивості

26 липня, 2012


Ріпа корисні лікувальні властивості Більше чотирьох тисяч років тому ріпа стала невід’ємною частиною харчування людини. Перси, єгиптяни, римляни і греки культивували цей овоч, вважали ріпу їжею рабів і простолюдинів. Але в Середні віки ріпу переоцінили і визнали делікатесним гарніром до м’яса. Слов’яни високо оцінили ріпу ще в дохристиянські часи за поживність і здатність до тривалого зберігання. Про неврожаї ріпи в XI-XIII ст. в російських літописах залишилися записи як про великого лиха. І неспроста, адже свого часу вона виконувала тугіше роль в харчуванні, що і зараз картопля. А за які ще корисні властивості цінується ріпа про це ви дізнаєтеся з нашої статті «Ріпа – корисні лікувальні властивості».

Ріпа незамінна в дієтичному харчуванні, оскільки дуже низькокалорійна і при цьому багата вітамінами. Вміст вітаміну С в ріпі вдвічі більше, ніж в інших коренеплодах. Коренеплід містить вітаміни групи В, РР, провітамін А, полісахариди, стерини – речовина, що застосовується для лікування атеросклерозу. Ріпа містить глюкорафанін, протиракову природна речовина, мікроелементи і метали. Крім того, вміст сірки, яка необхідна організму для розчинення ниркових каменів і для кровеочісткі, в ріпі дуже велике. Унікальна властивість ріпи накопичувати магній сприяє розвитку здатності допомагати засвоєнню кальцію організмом. Природний антибіотик, що міститься в продукті, контролює патогенні мікроорганізми, що викликають мікози.

Завдяки унікальному складу, має ріпа лікувальні властивості і має сечогінну, ранозагоювальну, антисептичну, протизапальну та знеболювальну дію, а також посилює кишкову моторику.

Свіжовичавлений сік ріпи, змішаний з медом, рекомендується пити при болях в горлі і кашлі.

Припарки з вареної ріпи, перетертої в пюре, прикладають до хворих місць при подагрі.

Ріпу можна вживати в домашній кулінарії круглий рік. Влітку краще віддавати перевагу невеликим коренеплодів, вони м’якше і ніжніше на смак. Взимку – великі екземпляри ріпи зберігають більшу кількість вітамінів.

Рецепти приготування ріпи

1) Ріпа «ширяння». Має і парена ріпа корисні властивості. Ще б пак, адже поживні речовини з неї при цьому не йдуть у відвар, а значить, вона цінна не менше ніж у сирому вигляді. Отже, нарізаємо коренеплід на гуртки шириною по одному сантиметру, заливаємо молоком або водою, додаємо масло вершкове та сіль, ставимо в духовку на сорок хвилин при помірній температурі. Можна приготувати її і використовуючи сучасну техніку. Тому як такий же ефект від приготування ми отримаємо, якщо покладемо цілу ріпку в пароварку на двадцять хвилин, після чого поріжемо і подамо на стіл з вершковим маслом.

2) Ріпа з гірчичним соусом. Готуємо кілька Ріпок в пароварці протягом двадцяти хвилин. Робимо соус із столової ложки гірчиці, чайної ложки меду, щіпки прованських трав і солі. Очищаємо ріпку від шкірки, нарізаємо і поливаємо соусом, даємо постояти кілька хвилин для розм’якшення прованських трав.


3) Рєпи тушкована, з яблуками. Очищаємо від шкірки і нарізаємо триста грам ріпи. Кладемо в емальовану каструлю, додаємо воду, вершкове масло, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні. Нарізаємо шість яблук, очищених від сердцевінок і шкірки. Промиваємо в гарячій воді сто грам родзинок. В ріпу додаємо яблука і родзинки. Всі разом тушкуємо до готовності, додаємо трохи цукру за смаком.

4) Рагу з ріпою. Промити і очистити одну морквину з двома репамі, нарізати кубиками і зварити в невеликій кількості підсоленої води. Додаємо півсклянки молока і тушкуємо на дуже маленькому вогні. Обсмажуємо одну крупнопорезанную цибулину до золотистого кольору і додаємо в ріпу. Доливаємо ще півсклянки молока і тушкуємо до готовності, поки ріпа не стане досить м’якою.

Та природна сила, якою володіє ріпа, властивості її коренеплодів дозволяють лікувати, можна використовувати для боротьби з багатьма недугами. Наведу в доказ і як приклад деякі народні рецепти лікування ріпою .

1) При кровоточивості ясен показані полоскання настоєм з однієї великої ложки сухого листя ріпи залитих чашкою окропу, настояний протягом сорока хвилин.

2) При гострому бронхіті п’ють напій з двох столових ложок подрібненої на тертці ріпи, залитих чашкою окропу і настояну протягом тридцяти хвилин. Чотири прийому в день по чверті склянки.

3) При дизентерії триста грам очищеної ріпки нарізають, посипають цукром і збризкують оцтом, вживають в їжу.

4) При дискінезії жовчних шляхів п’ють Ріпне сік з медом тричі на день по півсклянки.

5) При хворобах очей вживають дві-три сирої ріпки в день.

6) При зубного болю полощуть рот віджатим відваром з двох столових ложок подрібненого коренеплодів, зварених у двох чашках солоної води. Такий же відвар з меншою кількістю солі п’ють по чверті чашки кілька разів на добу для полегшення кашлю.

7) При шкірної екземі застосовують щоденні двадцятихвилинні ванни з Ріпне відваром: на півкіло подрібнених свіжих плодів кип’ятять в чотирьох літрах солоної води. Процідити і вилити у ванну. Приймати курсами по шість-десять процедур через день.

OlgaW,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті