Різдвяні пісні страви, ніж вони корисні?

26 липня, 2012


Різдвяні пісні страви, чим вони корисні? Для православних християн Різдвяний піст починається 28 листопада. Триває строгий пост рівно 40 днів і закінчується світлим святом Різдва Христового. Для людей віруючих дотримання посту означає духовне очищення через аскетизм. Адже крім обмежень в їжі, найголовніше в цей період – робота над собою, очищення помислів і намірів, звернення до Бога, смиренність, примирення з навколишнім світом.

Але наша сьогоднішня розмова на сайті , піде не про духовні аспекти посту, а про вплив пісної їжі на здоров’я людини. Ми з вами поговоримо про різдвяні пісні страви, ніж вони корисні розповімо.

У чому користь пісних Різдвяних страв?

Звичайно, дотримуватися чи ні пост , особиста справа кожного. Але за твердженнями дієтологів, утримання від прийому деяких продуктів благотворно позначається на здоров’ї, сприяє позбавленню від зайвих кілограмів. Наприклад, якщо ви поставили собі за мету очистити організм від шлаків, позбутися зайвої ваги, покращити фігуру, вставте вашу дієту з дотриманням.

Різдвяного посту. За 40 днів ви обов’язково досягнете своєї мети, навіть якщо ваш пост не буде таким суворим, як у справжніх віруючих православних.

Під час посту людина харчується більш простий їжею, відпочиває від важких продуктів. Тому, вживаючи пісні страви, ми починаємо розуміти, що для здорового способу життя потрібно не так багато їжі, скільки ми вживали раніше. Це розуміння – дуже великий крок на шляху до здоров’я.

У цей час ми вживаємо рослинну їжу, відмовляємося від складно приготованих страв, м’яса та іншої тваринної їжі. Це є відмінною профілактикою багатьох захворювань, тому що підвищується імунітет, відновлюються обмінні процеси.

Вживання пісних Різдвяних страв сприяє очищенню крові від токсинів, позбавляє від атеросклеротичних бляшок на стінках судин.

В період Різдвяного посту ми згадуємо про забуті крупах, варимо різноманітні каші – споконвічні страви російської кухні, вживаємо багаті вітаміном С квашену капусту, огірки, солоні гриби. Відкриваємо заготовлені компоти та варення. Взимку максимально поживні: картопля, буряк, морква, редька. До січня і більше зберігається свіжою гарбуз і білокачанна капуста.

В цей час горіхи, квасолю, горох і соя відмінно замінять важкі м’ясні страви. Пісні страви з грибів додадуть сил, підвищать стійкість організму до захворювань. Також, 2-3 рази за тиждень можна дозволити собі з’їсти прості рибні страви і морепродукти, які забезпечать наш організм йодом.

Я хочу запропонувати вам приготувати дуже смачні різдвяні страви для пісного столу. У Різдвяний пост вам можуть стати в нагоді ці рецепти:

Картопляні пісні котлетки з грибним соусом

Вам знадобиться: 500 г. сирої картоплі, 1/4 ст. борошна, трохи рослинного масла, панірувальні сухарі.

Для приготування соусу: жменю сухих грибів або 100 р. свіжих печериць, 2 цибулини ріпчастих.

Приготуйте картопляне пюре, змішайте його з борошном. Зробіть невеликі котлетки, обваляйте в панірувальних сухарях, викладіть на змащене маслом деко, поставте в розігріту до 180 градусів духовку.
Запікайте 20 хв.

Сухі гриби потрібно замочити холодною водою на 2:00. Після чого зваріть їх у цій же воді до готовності, дрібно наріжте, відвар процідіть в окрему мисочку. Якщо використовуєте свіжі шампіньйони, їх також відваріть, а бульйон процідити.

Розігрійте на сковороді 2 ст. л. рослинного масла, обсмажте на ньому 2 ст. л. борошна світло-коричневого кольору. Потім акуратно влийте грибний бульйон, варите, помішуючи на дуже слабкому вогні 15-20 хв.

Тепер поріжте дрібно цибулю, окремо обсмажте його на рослинному маслі до золотистого кольору, перекладіть в соус, посоліть, поваріть ще хвилин п’ять. Розкладіть котлетки по тарілках, полийте соусом, подавайте до столу.

Гарбузова каша з апельсинами

Для цього смачного пісного десерту вам знадобиться: 1 кг. свіжого гарбуза. 5 ст. л. промитого великого рису, 1 соковитий апельсин, трохи бджолиного меду, по 0/5 ч. л. кориці і ванілі.

Рис замочіть заздалегідь на всю ніч. Вранці очистіть гарбуз, поріжте її на невеликі кубики. Покладіть в емальовану каструлю, залийте холодною водою (щоб покривала гарбуз), варіть на слабкому вогні до готовності. Коли овоч стане м’яким, пам’ятаєте її до однорідності, додайте рис, але не перемішуйте. Рис повинен перебувати на поверхні. Продовжуйте варити кашу на слабкому вогні.

Очистіть апельсин, поріжте його гострим ножем на невеликі шматочки. Коли рис звариться, додайте в каструлю апельсин, варите ще 20 хв. Після чого додайте корицю, мед за смаком, ванільний цукор. Потомити кашу ще 5 хв. Після чого ароматний десерт розкладіть по тарілочках і подавайте скоріше до столу. Це пісне блюдо незрівнянно за цінністю для здоров’я людини, порівняно зі звичними солодкими десертами.

Ви ще замислюєтеся над питанням чим корисні різдвяні страви? Тоді ось вам ще один аргумент:

Користь такого харчування полягає також в тому, що за час посту ви звикнете до простих, натуральним, корисним страв. І після його закінчення ви не повернетеся в «обійми» фаст-фуду, копченої ковбаси, жирної свинини, смаженої картоплі. До того ж ви звикнете варити, тушкувати, готувати на пару, запікати в духовці. М’ясні, молочні страви будуть здаватися набагато смачніше, адже вони буде не так часто з’являтися на нашому столі. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті