Рослини з їстівними плодами

26 липня, 2012


Рослини з їстівними плодами Безпосередньо біля себе на полях і засмічених місцях легко знайти багато диких рослин з їстівними плодами, які мають відому додаткову або навіть самостійну цінність в харчовому відношенні.

Завдяки мимовільному відбору при очищенні посівного матеріалу можна помітити, що сорно-польові рослини з їстівними плодами за розміром своїх плодів і насіння часто наближаються до відповідних культурним рослинам і як би самі висувають себе кандидатами для культури. Через стадію бур’яну на полях свого часу пройшли, по видимому, овес і гречка.

Бур’ян з отруйними насінням – кукіль – один час культивувався для переробки його насіння на спирт. Деякі злаки з роду щетинника є бур’янами у посівах проса і мають зерна, подібні за розмірами і формою з зернами проса. Тому цим «видами» щетинника дають ще назву просянки. Зерна просянок можуть служити джерелом їжі, наприклад для приготування каші.

Манник.

У деяких місцях Швеції, Польщі, Східної Німеччини, Угорщини і у нас збирають зерна цієї рослини і, обдурив у них буру оболонку, готують з них кашу. Крупа, отримана із зерна манника, при варінні сильно розбухає, має приємний смак і дуже живильна. Зерна манника містять приблизно 75% крохмалю і цукру, жири, воду і золу.

Ялівець звичайний.

Ялівець звичайний – представник їстівних рослин лісу. У зрілих плодах ялівцю міститься близько 42% цукру, з них варять пиво, добувають цукор (ялівцевий), масло, вино, варять морс. Ялівцеві ягоди служать також для лікувальних цілей.

Водяний горіх.

Водяний горіх росте у воді і утворює тут досить великі плоди до 2.5 см з 4 гострими колючками. Під твердою оболонкою в плоді знаходиться біле їстівне ядро. Воно являє поживний і смачний продукт. Плоди водяного горіха вживаються в сирому і вареному вигляді, а також у вигляді борошна і крупи. Використання водяного горіха обмежується тим, що на великій області свого поширення – він зустрічається рідко і в малій кількості і лише місцями в достатку. Особливо багато водяного горіха лише в дельті Волги у Астрахані.

Шипшина звичайний.

Плоди шипшини використовують для приготування вітамінного чаю.

Тмин.

Плоди містять особливу ефірне масло і служать для додання аромату хліба. Черкеси готують з них борошно для хлібопечення. Плоди кмину служать також приправою до інших харчових продуктів і вживаються в медицині.

Кумарчік.

Казахи здавна користувалися насінням цього їстівного рослини як ласощами в злегка підсмаженому вигляді і для приготування з борошна коржів.

Піщаний очерет.

З його зерен можна готувати борошно.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті