Що їдять годувальниці мами?

26 липня, 2012


Що їдять годувальниці мами? Молоко матері – це, найчастіше, єдина і дуже важлива їжа малюка. З ним немовля отримує всі необхідні вітаміни, мікроелементи, мінерали, білки, жири, тому раціон годуючої мами повинен бути збалансованим, підібраним з особливою увагою, продуманим до дрібниць. Ще під час вагітності жінці потрібно починати дбати про те, щоб було достатньо молока в грудях. І в цей же час варто поцікавитися тим, що можна і не можна їсти мамі, що годує. Саме про це ми і поговоримо сьогодні на і розповімо що їдять годувальниці мами, що піклуються про своїх малюків.


Що ж їдять мами при годуванні грудьми?

Під час годування смакові переваги можуть значно змінитися. Годувальниці необхідно компенсувати всі поживні речовини, які витрачаються при лактації. Тому в раціоні матусь повинні бути присутніми продукти основних груп: овочі, фрукти, м’ясо, молочне, борошняне, рослинні масла, соки.


М’ясо і риба

Важливо, щоб різні види м’яса були присутні в її раціоні: м’ясо птиці, кролика, баранина, яловичина, нежирна свинина та інше м’ясо, але особливу перевагу потрібно віддати телятині. Джерелом вітаміну D, кальцію і фосфору стануть блюда з риби, краще не жирних сортів: короп, тріска, судак, хек і т.д.

Часом у дитини може проявитися алергія на рибу, в такому разі вживання цього продукту варто відкласти до тих пір, поки дитячий організм зможе нормально приймати цей продукт з маминого молока. Для приготування м’ясних і рибних страв краще використовувати щадну обробку їжі – варіння, тушкування, ще можна запікати м’ясо.



Крупи і картоплю

Крупи багаті харчовими волокнами, тому вони сприятливо діють на кишечник та нормалізують його діяльність. Особливо корисними властивостями володіє вівсяна, пшоняна і гречана крупи. Рекомендується вживати хліб з грубого помолу, віддаючи перевагу, переважно, чорному хлібу.

Важка їжа, наприклад картопля або рис, може викликати коліки або запор у дитини, про це не слід забувати.


Овочі та фрукти

Важливо заповнити організм мами, що годує мінеральними речовинами і вітамінами. У цьому допоможуть овочі, ягоди, фрукти та зелень. Тушкована капуста, кабачки, моркву також вельми корисні.

Щоб у малюка не було алергічних реакцій, матусі не слід вживати в їжу часник, цибуля, цитрусові фрукти.

Так само алергію можуть викликати фрукти і ягоди із забарвленням яскравих кольорів: малина, томати, полуниця, і т.д. Груші й абрикоси можуть викликати у дитини пронос. Тому будьте з ними дуже обережні, адже понос – це зневоднення.


Молочні продукти і напої

Шалені мами обов’язково повинні включити в свій раціон молочні продукти, тому що з ними вона і організм її малюка отримують необхідну кількість білка та кальцію.
Крім молока матуся повинна випивати достатню кількість рідини – морсів, компотів, соків – це сприяє збільшенню лактації.

До звичайної нормі пиття, годувальниці потрібно додати не менше одного літра рідини, молоко повинно становити половину з усієї маси. Кисломолочні та молочні продукти краще вживати без будь-яких консервантів і добавок, тільки натуральні та свіжі продукти.


Жири

Не варто забувати і про вживання жирів. У раціоні повинні бути присутніми як рослинні масла 20-30гр в день, так і жири тваринного походження – близько 20-40гр.


Продукти, які не варто вживати годувальниці

Малюк, перебуваючи в утробі матері, вже встиг звикнути до смаковим уподобанням годує матусі , тому різко міняти її раціон не варто. Турбуються про здоров’я дитини мами їдять все теж, що і під час вагітності. Слід дуже ретельно стежити за реакцією малюка на кожен продукт, особливо якщо це новий продукт для дитини.

годує мама повинна утримуватися від активних алергенів, наприклад, копчених продуктів, яєць, консервів, креветок. Шоколад, мед і горіхи є так само сильними алергенами.

Матусі слід відмовитися від міцного чаю і кави, щоб дитина добре спав. Категорично протипоказані, а тому від них потрібно відмовитися: газовані напої, будь-який алкоголь, у тому числі від пиво і вино. А ще ми з редакцією сайту настійно рекомендуємо вам вивчати упаковку продукції на предмет терміну придатності і його можливої перебивки, а також склад компонентів і консервантів Е.


Правильний і збалансований раціон годуючої мами дозволить забезпечити малюка материнським молоком хорошої якості і в достатній кількості. І пам’ятайте, що грудне вигодовування – це запорука правильного розвитку і здоров’я вашої дитини.

Zhnm201,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті