Що корисніше маргарин або масло для здоров’я та їх властивості

26 липня, 2012


Що корисніше маргарин або масло для здоров Ось вже багато років не припиняється суперечка дієтологів: що корисніше маргарин або масло для здоров’я? У обох продуктів є свої прихильники, свої противники.

Всі ми є споживачами, всі хочемо купувати корисні для здоров’я продукти. Але харчова індустрія є золотим дном для виробників продуктів харчування, тому вони не шкодують коштів на рекламу свого товару.

Вони стверджують, що саме їх товар є найкращим, корисним, смачним. Ця інформація впроваджується в наші голови зі сторінок газет, екранів телевізорів, рекламних плакатів. Саме так виникають міфи про правильне харчування. Піддавшись цим твердженням, ми не дуже прислухаємося до потреб, запитів нашого організму, а просто купуємо «модні» на цей момент часу продукти.

Маргарин і вершкове масло є одними з найбільш популярних продуктів на нашому столі. Деякі вважають за краще масло, інші переконують, що маргарин корисніше і краще засвоюється організмом.

Давайте забудемо на час рекламні твердження виробників, і спробуємо самі розібратися в цьому питанні, використовуючи тільки наукові факти і дослідження фахівців-дієтологів. Спочатку вивчимо, які має маргарин властивості, ніж він корисний.

Харчові властивості маргарину

Найбільший недолік маргарину – наявність в його складі транс-жирів . Вони виходять при переплавки рідких рослинних жирів і перетворення їх в твердий продукт. Саме так виробники роблять маргарин. Ці транс-жири роблять маргарин смачнішим, продовжують його термін зберігання. Але, як стверджують противники цього продукту, транс-жири дуже шкідливі для здоров’я людини.

Однак біохіміки запевняють, що останнім часом питання з транс-жирами успішно вирішується. Найбільше цих шкідливих речовин містять тверді сорти маргарину. У м’яких сортах їх набагато менше. Тому дієтологи рекомендують вживати невелику кількість м’якого маргарину в день.

До того ж, продукт виробляється з рослинної сировини. Це означає, що в його складі високий вміст моно-та полі-насичених жирів, зовсім немає шкідливого холестерину, яким так багато вершкове масло. Крім цього, вершкове масло містить величезну кількість насичених тваринних жирів. Їх надлишок провокує появу атеросклерозу та інфаркту міокарда.

Зате регулярне вживання невеликої кількості маргарину сприяє зниженню рівня холестерину в крові. А тепер давайте розглянемо, які має вершкове масло корисні властивості.

Харчові властивості вершкового масла

Масло – це жирна емульсія, що отримується шляхом переробки жирних вершків . Продукт містить у своєму складі 80-85% жирів. З них майже 60% – це сатурірованних жири, які сприяють збільшенню рівня шкідливого холестерину і акумулюють його на стінках судин, артерій.


Але у жирного молочного продукту є свої позитивні якості. Наприклад, він містить вітаміни D і A, білки, великий вміст мінеральних солей: кальцію, фосфору, калію, натрію, магнію.

Медики рекомендують щодня з’їдати 30 грам вершкового масла для попередження онкологічних захворювань. Щоб зменшити шкоду від вживання вершкового масла, не збільшуйте рекомендовану норму споживання, їжте його намазавши на хліб, або додавши в кашу

Тим не менш, дієтологи не радять захоплюватися частим поїданням бутербродів з вершковим маслом. Ця їжа дуже калорійна: 100 грамовий шматочок масла містить в собі цілих 750 калорій.

Ну і як ми вже говорили, в цьому продукті, виготовленому з коров’ячого молока, багато насичених жирів, шкідливих для здоров’я.

Отже, що ж все-таки краще для здоров’я масло або маргарин? У рішенні цього питання варто керуватися здоровим глуздом, помірністю і смаковими уподобаннями вашої родини.

Найголовніше, потрібно пам’ятати, що вживання в їжу жирів має бути обмежена.
Багато вирішили це питання, відмовившись від цих продуктів взагалі, замінили їх рослинною олією. Рослинна олія звичайно, дуже корисно. Але без вершкового масла організму теж не можна, а маргарин незамінний у випічці.

Є ще третій варіант – спреди

Спред – масло і м’який маргарин в одній особі, тому що складається з суміші рослинних і молочних жирів. Вибирають цей продукт за вказаною на упаковці процентному змісту тваринних жирів. Чим цей відсоток вище – тим продукт наближений до вершкового масла і навпаки.

Також при покупці, читайте уважно склад. В найкорисніших спредах знаходяться рослинні жири з насіння соняшнику. Головне, щоб при виробництві продукту не використовувалися екзотичні пальмова і кокосова олії.

Звичайно, який продукт буде на вашому обідньому столі – вибирати вам. Щоб ваше харчування було здоровим, потрібно просто дотримуватися помірності в їжі. Надмірне вживання будь-якого, навіть самого корисного продукту, не додасть здоров’я. Це стосується також і вершкового масла, і маргарину.

До того ж, якщо за станом здоров’я вам протипоказані тваринні жири, ви легко можете замінити вершкове масло маргарином. Маргарин можна легко замінити на легкий спред. Якщо здоров’я дозволяє, краще всього використовувати в харчуванні всі перераховані продукти, тільки в помірних кількостях.

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті