Що приготувати, калорійність смаженої, вареної, тушкованої картоплі?

26 липня, 2012


Що приготувати, калорійність смаженої, вареної, тушкованої картоплі? Напевно, складно знайти людину, яка б не любила картоплю. Це один з найпоширеніших заморських бульбоплодів, який був завезений до Росії ще за часів царювання Петра Першого, але не отримав тоді особливою популярністю у населення. Надалі, картопля зобов’язаний своїм поширенням Катерині Другій і Ганні Іоанівні, коли його стали правильно й смачно готувати. Спочатку не всі знали що з ним робити і як готувати. Але з часом і прості люди розібралося з цим і змінили гнів через насильницького насадження коренеплоду на милість. В результаті стали більш охоче виділяти землі під посадки картоплі. Так цей чудовий бульбоплоди став «другим хлібом» для російського народу.

Для тих, хто стежить за своєю фігурою, звичайно ж, дуже цікава калорійність смаженої, вареної, тушкованої картоплі, а також за рахунок яких речовин картопля знаходить свою корисність.

Що стосується калорійності, то на сто грамів вареної картоплі припадає 75-80 ккал енергії в залежності від сорту. У ста грамах картоплі міститься приблизно два грами білка, вісімнадцять грамів вуглеводів і менше грама жиру. Калорійність смаженої, вареної, тушкованої картоплі залежить від додавання в процесі приготування масел (вершкового або рослинного), соусів, сиру, майонезу, вершків. Саме ці компоненти вносять додаткові джерела жиру, а відповідно, підвищують калорійність. Так смажений в рослинному маслі картопля має калорійність 309 Ккал. Тушкована картопля – 253 ккал. Печена картопля має калорійність – 130 Ккал. А ось хрусткі картопляні чіпси, вважай, що усушенние, б’ють всі рекорди. Їх калорійність вже 533 Ккал! Калорійність картоплі фрі теж не надто менше, адже на їх 100 грам припадає майже 410 кілокалорій.

В іншому склад бульби представлений, в основному, водою, харчовими волокнами, мінеральними речовинами і вітамінами.

Звичайно ж, для людини в плані здорового харчування важливо вміст мінеральних компонентів. У картоплі міститься досить багато калію і фосфору. Також присутні натрій, кальцій, залізо, сірка, цинк, кремній, бром і маса інших хімічних елементів.

Що стосується вітамінного складу, то, в першу чергу, в картоплі досить багато вітаміну С (аскорбінової кислоти) .
Однак, необхідно знати, що найбільша кількість цієї речовини присутня в молодих бульбах. За час зберігання частка вітаміну С зменшується орієнтовно на 60-70%.

Що краще приготувати з картоплі?

В результаті можна сказати, що спосіб приготування картоплі максимально визначає його корисність. Враховуючи те, що жарка досить шкідлива для шлунково-кишкового тракту людини, її не рекомендується використовувати і для картоплі в тому числі. Якщо ви додаєте масло, то калорійність відразу ж збільшується багаторазово. Так що картопля при схудненні не кращий друг …

Найкорисніший спосіб приготування картоплі, щоб не втомитися тільки від вареної картоплі, – це запікання з шкіркою. І не кажіть, що можете приготувати пюре з вареної картоплі … Тому як його калорійність через додавання в нього сметани, масла і молока виростає аж до 295 Ккал на 100 грамів … Так що залишається запікання.

Його можна виконати в спеціальному пакеті чи в фользі. В цьому випадку слід взяти саме молода картопля з тонкою шкіркою, ретельно промити, додати зелень, спеції, можна трохи сприснути його оливковою олією. Потім поставити в духову шафу до готовності. Таким чином, збережеться максимум поживних і корисних речовин, основна кількість яких знаходиться в шкірці і під нею.
Якщо картоплю старий, то вживати його в їжу з шкіркою не можна, так як протягом зберігання там можуть накопичуватися шкідливі речовини.

Поділюся з вами і способом приготування картоплі в мундирі в мікрохвильовці. Підберіть кілька бульб, промийте їх, часто наколіть з усіх боків вилкою і на 8 хвилин – в мікрохвильовку … От і все!

Також корисно приготування картоплі на пару, грилі, варіння. Однак, слід мати на увазі, що при тривалому варінні руйнуються вітаміни.

Корисним фактом є не тільки показник калорійності смаженої, вареної, тушкованої картоплі, але і її глікемічний індекс. Тобто показник, що визначає швидкість засвоєння цього продукту. Картопля, як бульба з досить високим вмістом крохмалю, має високий глікемічний індекс, причому спосіб приготування також має досить велике значення.

Якщо ви готуєте пюре з картоплі, тим самим руйнуючи містяться в ньому корисні харчові волокна, це сприяє підвищенню глікемічного індексу, тобто таке блюдо засвоїться дуже швидко, і ви знову захочете їсти. При цьому, харчові волокна мають властивість виводити з організму зайві калорії, тому прагнете до того, щоб обмежити споживання картопляного пюре.

Ну ось ми і поговорили про картоплю, що приготувати, калорійність смаженої, вареної, тушкованої картоплі обговорили. На завершення можна зазначити, що картопля все ж дуже корисний і поживний продукт, однак готувати його треба правильно. Ідеальний спосіб – запекти зберігаючи шкірку. На другому місці по корисності варто вживання вареної, тушкованої картоплі. На останньому – пюре з картоплі і, звичайно ж, смаження, яку краще зовсім виключити з раціону.

Олена,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

В категории : Статті