Що таке садовий чабер

26 липня, 2012


Що таке садовий чабер Чабер садовий – пряно-ароматична рослина, з приємним смаком і тонким ароматом листочків, відоме ще з часів давніх римлян. До Європи він потрапив в 9 столітті і оскільки в той час був недорогий пряністю в порівнянні з імбиром, гвоздикою і перцем, то швидко завоював повагу у простих людей.

Що таке садовий чабер, опис.

Чабер садовий – це дрібне трав’яниста однорічна рослина висотою до 20 см. Відноситься до сімейства Ясноткові. Стебло чабру садового прямостоячий, розгалужений від основи. Стебло чабру садового має пряним, приємним, гострим смаком, що нагадує аромат перцю. Листя – супротивне, цілокраї, лінійно-ланцетні, з точковими залозками. Коріння – слабо розвинені і залягають у верхньому шарі грунту.

Квітки – фіолетові, лілові, дрібні, розташовуються в пазухах листків на верхівці. Чашечка квітки з п’ятьма зубцями, віночок – білий або світло-фіолетовий. Плоди чабру садового – тригранні горішки у формі яйця, визрівають у вересні. Цвітіння рослини спостерігається з червня по жовтень.

Чабер садовий фото.

Що таке садовий чабер

Поширення.

Садовий чабер зустрічається в дикому вигляді у себе на батьківщині в країнах Близького Сходу та Середземномор’я. Як декоративна і пряна рослина його культивують на полях і в городах в багатьох країнах. Зокрема на півдні Україні, в Середній Азії, на Кавказі, на Алтаї. Рослина легко дичавіє, тому зустрічається як бур’ян.

Розмноження.

Рослина розмножується насінням, які сіють навесні в грунт. Їх схожість зберігається до трьох років. Чабер віддає перевагу легким, родючі грунти і сонячні місця для свого вирощування.

Перед посівом насіння, восени перекопують ділянку під посів, а навесні – боронують і культивують. Висів насіння проводять ранньою весною в ряди з відстанню між ними в 60 см. Насіння зашпаровують на глибину від 1 до 2 см. Норма висіву 0,5 кг на 1 кв.м. Перші сходи рослини з’являються на 15 день, їх проріджують, залишаючи відстань між рослинами в 4 см.

Далі посіви спушують, видаляють бур’яни, вносять добрива. Поливають кілька разів на тиждень.

Заготівля.

Збору підлягає трава садового чабру, яку для цього підрізають серпом, потім зв’язують і сушать в провітрюваних приміщеннях або на вулиці під навісом. Збирання проводять під час масового цвітіння.

Хімічний склад чабру садового.

Трава садового чабру укладає ефірні масла (пцімол, карвакрол) і дубильні речовини. Основні частини ефірного масла – це цимол і калвакрол.

Лікувальні властивості чабру садового.

Чабер – хороший потогінний, противоглистное, що закріплює і бактерицидний засіб. Сік рослини заспокоює біль від укусів бджіл, знижує набряк. Настій і чай рослини знімають спазми кишечника та шлунка, знижують біль у них.

Застосування.

Трава чаберу допомагає при проносах і здутті живота. Відвари корисні при діабеті, служать протиглистовою і жовчогінним засобом. Рекомендований при захворюваннях печінки і нирок. Фармацевтична промисловість використовує рослина для отримання ефірного масла і виробництва чаю. Стебло рослини використовується в кулінарії як прянощі і для дезінфекції їжі. Може використовуватися при хворобі печінки, нирок, діабеті і хвороби жовчного міхура.

Зелень садового чабру кладуть у супи, салати, застосовують при засолюванні грибів, огірків, помідорів і т.д. Сушений садовий чабер – така спеція, яка добре поєднується зі стравами з птиці, телятини, овочів, їм ароматизують оселедець, застосовують при випіканні печива.

Також чабер садовий використовують для боротьби з алкоголізмом, готуючи з нього настойку.

Лікування чабером садовим.

Настій.

3 ч. л. трави рослини залийте 2 склянками окропу. Випийте настій після охолодження та фільтрації протягом доби. Приймайте при тахікардії.

Відвар.

10 грам чабру кип’ятять 2 хвилини в 300 мл води. Відвар фільтрують після охолодження і застосовують розділивши на 3 прийоми для лікування катару шлунка, що кровоточить геморою, дизентерії, проносів, різних шлункових хвороб, головного болю.

Чабер садовий: протипоказання.

Токсичний, не застосовуйте при вагітності та гіпертонічної хвороби.

Олександр



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті