Селен міститься в продуктах: в яких?

26 липня, 2012


Селен міститься в продуктах : в яких? Вам знаком мікроелемент селен? Звичайно, таблицю Менделєєва знають все. Селен володіє унікальними властивостями. А чи знаєте ви, що селен дуже важливий для людського організму мікроелемент? Селен міститься в наших нирках, серці, печінці, селезінці і в чоловічих дітородних органах. Селен підвищує наш імунітет до негативних факторів навколишнього середовища, в тому числі вірусів і інфекцій, поліпшує роботу серцево – судинної системи, позитивно впливає на зір, стан шкіри, волосся, сприяє поліпшенню обміну речовин, у чоловіків підтримує репродуктивні функції.


Також селен каталізує гормони щитовидної залози. А в похилому віці нормальне функціонування щитовидної залози залежить від його вмісту в організмі. Тому так важливо знати з яких джерел ми можемо отримати необхідну кількість цього незамінного мікроелемента. Про це то ми сьогодні і поговоримо на сайті , з’ясуємо, де селен міститься, в продуктах в яких саме.


Варто зауважити, що сам по собі селен – це отрута, але тільки в певних дозах: трохи більше – згубно для організму, трохи менше – виникає дефіцит. І це небагато всього лише 0,00001 р. селену, це навіть не саме речовина, а його сліди. Якщо в організмі надмірне його зміст, то починають випадати волосся і сильно ушкоджуються нігті.

При придбанні продуктів, що містять селен, вивчіть етикетку (наприклад, коробку з пластівцями), в ній повинно бути зазначено дійсний зміст селену. Метод вимірювання кількості селену в різних продуктах дуже складний вид дослідження.


Тому до відомостей про його зміст слід ставитися обачно. Якщо ви завзятий турист, знайте, що деякі тропічні рослини здатні накопичувати надмірна кількість селену. Тому перш, ніж зловживати заморськими фруктами гарненько подумайте, а чи варто.
Точно визначити кількість селену в організмі окремої людини дуже складно, тому потрібно слідувати збалансованому харчуванню. Де ж, у яких продуктах міститься селен?


Рекордсмени за змістом селену неочищені зернові культури, борошно грубого помелу, пшеничні висівки, пророслі зерна пшениці. Мається на потрібній кількості цей мікроелемент і в кукурудзі і в помідорах і в грибах. Досить під час сніданку з’їдати жменю кукурудзяних пластівців без цукру, щоб отримати добову дозу. Сюди ж відносяться і морепродукти: риба, кальмари, лангусти, креветки, краби, омари, кальмари, а також морські і кам’яні солі.


Але якщо такі делікатеси не кожному по кишені, то свинячі, телячі, яловичі нирки, печінка, серце та інші субпродукти доступні всім. Також багатий селеном курячий жовток. Врахуйте, що селен відсутній в консервованих і концентрованих продуктах, а варені і рафіновані продукти містять його вдвічі менше, ніж в необроблені.


Є селен в продуктах які підійдуть навіть вегетаріанцям. Їм можна заповнити вміст селену в організмі за рахунок вживання в їжу пивних дріжджів, саме в них міститься підвищена кількість цієї речовини. При цьому селен легко засвоюється. Можна вживати і дріжджі для випічки, але спочатку їх необхідно піддати обробці. Їх треба обшпарити окропом не менше 60 ° С, тобто без цукру, і запивати виключно водою. Досить буде 2 р. дріжджів на добу не більше 4-10 днів поспіль.


До речі, в материнському молоці міститься удвічі більше селену, ніж у молоці корови. Новонародженим хлопчикам потрібно селену значно більше, ніж дівчаткам. Часто брак цього мікроелемента стає причиною малюкової смертності, особливо серед хлопчиків. Тому матерям слід приділяти підвищену увагу продуктам багатих селеном.


Багатому селеном та іншими цінними речовинами часнику приділимо особливу увагу. Врахуйте, що препарати з часнику не замінять справжній часник, а також, якщо знищити специфічний запах, то він втратить всі свої лікувальні властивості. Не будемо забувати, що часник знезаражує травну, дихальну системи, лікує пронос, є профілактикою атеросклероз і інфарктів, попереджає розвиток маразму в старості.

Вченими зафіксовано цікавий факт: серед іспанців рідкісні смерті від серцевих хвороб. А причина проста: вживання не тільки часнику, але і виключно морської солі, багатих селеном і магнієм. У наших умовах для профілактики можна випивати в день 30 – 50 мл. часниковою настоянки, особливо в респіраторні періоди.


Запам’ятайте, що самий серйозний ворог селену – це вуглеводи. Необхідно обмежувати у своєму раціоні тістечка, торти, печива, все борошняні солодощі, газовані напої, так як вони повністю знищують селен. При наявності вуглеводнів він взагалі не засвоюється. Відмовляючись, від цукру, ви зберігаєте селен у своєму організмі.

Якщо ви постійно вживаєте аптечні вітаміни, знайте, що селен працює в команді з вітаміном Е і С. Як і вітамін Е, селен є антиокислювачем, але вони між собою не взаємодіють, а замінюють один одного.


Велика частка селену має рослинне походження, тому, чим старанніше обробляється родючі землі, тим більше селену втрачається. Він вимивається водою і несеться в море, розвіюється по повітрю, його природні запаси зменшуються.

Пам’ятайте, що селен подовжує молодість, лікує серце, бореться з раковими клітинами, попереджає захворювання печінки і взагалі стоїть на сторожі вашого здоров’я . Вам залишається лише раціонально і різноманітно харчуватися, щоб отримувати всі потрібні для організму вітаміни та мікроелементи в правильному дозуванні.

Slanastasiya,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті