Селера кореневої: корисні властивості, рецепти, страви

26 липня, 2012


Селера кореневої: корисні властивості, рецепти, страви Селера – рослина, життєвий цикл якого складає два роки. Всього існує кілька видів селери – листовий, черешкова, кореневої. Всі частини рослини можна використовувати в приготуванні їжі. Сьогодні на ми поговоримо про селера кореневої, корисні властивості, рецепти, страви готуються саме з цього виду рослини.


Корисні властивості

Кореневий селера вирощують розсадою на вологому грунті. Вживання цієї рослини в їжу почалося в Середньовіччі. Тоді мало хто знав, що в рослині містяться маса корисних речовин. Серед них аскорбінова кислота, вітаміни групи В, провітамін А, солі кальцію, калію і фосфору. Було також виявлено, що селера містить флавоноїди – речовини володіють протимікробними і антибактеріальними властивостями, і фуранокумаріни – речовини знижують рівень холестерину і підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету. Крім того листя селери багаті вітаміном С і містять каротин. У малих дозах в селері присутня маса солей – заліза, натрію, калію, магнію, фосфору, кальцію.

Також селеру використовують і в народній медицині в ролі сечогінного, також він може виступати в якості афродізіака. Раніше селера використовувався гомеопатами.


Рецепти блюд

Перші страви

Кореневий селера для приготування беруть не весь, в основному використовують лише його корінь має дуже насичений аромат. Його можна нарізати і додати в суп разом з іншими овочами, урізноманітнивши звичний смак.


Один з варіантів приготування перших страв з селерою – суп сирний з печерицями. Для нього нам знадобляться: курячий бульйон, картопля, цибуля, морква, печериці, кореневої селера, зелений горошок, вершковий сир, кріп і спеції.


Насамперед поріжте чи натріть на крупну тертку моркву і селеру. Подрібнену цибулю обсмажити на рослинному маслі, додайте туди моркву і селеру. Потушкуйте трохи до м’якості. В цей час в бульйоні проварити хвилин 10 нарізану картоплю.


Додати вміст сковороди і проварити хвилин п’ять. Після цього додати консервовані шампіньйони разом з рідиною і зелений горошок, злив з нього рідину. Поварити 5-7 хвилин, додати дрібно порізаний сир, помішуючи до його розчинення. Спеції за смаком. Подавати готову страву можна з грінками, посипавши зеленню.


Також можна приготувати суп-пюре. Для цього відварені селера, картопля, цибуля та морква перетерти до стану крему, долити бульйон, додати за смаком спеції, сир, сіль і зелень. Подавати суп-пюре найкраще гарячим, можна з сухариками.


Другі страви

Другі страви з селери можна отримати запікаючи нарізаний корінь з іншими овочами в духовці. Він може також стати частиною вже звичних страв.

Як варіант розглянемо рецепт приготування гречки запеченої в духовці з курячими серцями. Нам знадобиться: 400гр курячих сердечок, гречана крупа, кореневої селера, ріпчаста цибуля, шампіньйони, болгарський перець, спеції та сіль.
Насамперед відварюємо майже до готовності курячі сердечка, обсмажуємо нарізану соломкою селеру на рослинному маслі.


Додаємо нарізані шампіньйони. Також додаємо туди ж дрібно нарізаний лук і болгарський перець. Гарненько обсмажуємо все це. Додаємо до овочів часник, сіль і перець. У підготовлені горщики викладаємо промиту гречку – близько трьох столових ложок, зверху кладуть сердечка, поверх них овочі. Все це заливається бульйоном і посипається зеленню. Духовка розігрівається до 180-200 градусів. Блюдо вважається готовим, коли приготується гречка – близько півгодини.


Також селеру можна порізати і обсмажити разом з стручкової квасолею і паростками сої. Загасивши овочеву суміш деякий час, посолити і приправити. Подавати можна разом з рисом, картоплею, гречкою, макаронами.


Крім того селера може виступати активним інгредієнтом соусів, а в сушеному вигляді використовуватися як приправа. Ще дуже популярними вважаються салати з селери.


1) Треба відібрати близько 300гр молодого селери, помити, очистити від шкірки, нарізати соломкою. Зробити соус, змішавши вершки (3ст л), гірчицю (2 ч.л) і майонез (120гр). Заправити соусом селера і прибрати перед подачею в холодильник на півгодини.


2) Слід відварити 200гр рису. Вимити, очистити і дрібно нарізати селеру. Обсмажити його на рослинному маслі. Окремо пасерувати дрібно нарізані печериці 3-4хв. Дрібно нарізати два круто відварених яйця. Перемішавши інгредієнти, посолити їх і перемішати.

Сподіваюся, вам знадобляться мої рецепти. Лікарі ж рекомендують вживати свіжий кореневої селера при проявах авітамінозу, схильним до артриту і ожиріння людям, а так же хворим на діабет. Багато хто вважає селера панацеєю від багатьох хвороб за масу містяться в ньому корисних речовин. Один з рецептів народної медицини для боротьби з авітамінозом і осінньою депресією: пропустити через м’ясорубку 500гр селери, корінь хрону 50гр, один лимон і 50гр часнику. Додати мед і прибрати на тиждень в холодильник. Приймати по чайній ложці натщесерце.

Якщо селера ще не став постійним супутником на вашій кухні і у вашому житті – саме час відкрити його для себе.

Brandy,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті