Шкода і користь гречаної каші

26 липня, 2012


Шкода і користь гречаної каші Гречка – це одна з найулюбленіших каш нашого народу. При цьому знайомство з нею людства налічує вже більше п’яти тисяч років. Батьківщиною гречки вважатися Індія . Найімовірніше, просування цієї крупи по Землі йшло зі сходу на захід. У Європі гречку, коли те називали турецькими, арабськими зернами. А слов’яни назвали її грецької, гречаної, так як вона була привезена з Візантії. А в той час Греція була в її складі. Карл Ліней відомий натураліст Швеції в XVIII столітті присвоїв їй ім’я «горішок богоподібний», що на латині означає фагопірум. Після цього гречку в багатьох країнах Європи стали іменувати «букової пшеницею». Втім, у наш час за нею закріпилося одне ім’я і її ділять лише на звичайну, яку ми звикли вживати в їжу, і татарську – дикий вид, що росте в Сибіру. Цікаво одне – чому ж стільки років ця каша подобається людям? Щоб розібратися в цьому, нам потрібно зрозуміти – в чому шкода і користь гречаної каші. Без зволікання займемося цим!


У чому користь гречаної каші?

З гречкою в людський організм надходить багато корисних мікроелементів – кальцій, фосфор, залізо, цинк, марганець, мідь. До речі, саме мідь в комплексі із залізом бере участь процесах кровотворення і утворення гемоглобіну, а так само лікує анемію. Цинк забезпечує нормальне засвоєння великої кількості найрізноманітніших речовин, особливо при підвищеній радіації.

У складі гречки є багато органічних кислот – малеїнова, меноленовая, лимонна, щавлева, які сприяють поліпшенню травлення, особливо при захворюваннях травної системи.


У гречці представлені в різноманітності біологічно активні речовини, що забезпечують якісний процес росту, обміну і відновлення клітин і тканин організму в цілому. Таким речовинами є токофероли, пігменти, фосфоліпіди і різні вітаміни. Гречка з утримання таких вітамінів як Е, РР, В1, В2 набагато перевершує інші крупи. Так само поза конкуренцією гречана крупа і за кількістю рутина (вітаміну Р). А саме рутин має властивості зменшувати проникність і зміцнювати кровоносні судини, а ще він скорочує тривалість згортання крові, набагато підсилює скорочення м’яза серця, сприяє накопиченню в людському організмі аскорбінової кислоти , благотворно впливає на щитовидну залозу.


Вітамін Р незамінний при лікуванні гіпертонії, серцевої недостатності, променевої хвороби, цукрового діабету, токсикозу вагітних, нефриту, ревматизму, вірусних хвороб, деяких захворюваннях шкіри, а також опіків та обморожень. Між іншим, помилковим вважати, що в гречці корисно тільки зерно. рутиною багато вся рослина: і паростки, і квітки, і стебло, і зерна.

Білок, що знаходиться в складі гречки, вважається унікальним по засвоюваності людським організмом. А вуглеводів в зернах гречки зовсім не багато, і їм властиво довго засвоюватися, тому гречана каша є ситним продуктом.


І це одна з причин по якій введення каш в харчування дітей грудного віку лікарі радять починати саме з гречаної каші. Зберігається гречана крупа довше і набагато краще, ніж інші крупи. Гречка так же вважається одним з найбільш важливих медоносних рослин, а мед з гречки має унікальні властивості і смак, якого не має не один з інших сортів меду.

Гречану кашу радять включати в раціон харчування і при таких хворобах як геморой, артрит, ревматизм, захворювання нервової системи, цукровий діабет, захворювання печінки та багатьох інших захворюваннях. Здавна було помічено, що каша з гречки дуже корисна при значних втратах крові.


Ще вона має антитоксичні властивості, що допомагає виведенню іонів важких металів і надлишкового холестерину з організму, знижує ризик захворювань серцево-судинної системи. Також гречана каша є низькокалорійної, тому її можна включати в дієтичне харчування, пов’язане з схудненням.

За п’ять тисяч років є тисячі різних рецептів приготування гречаної каші, і всі ці страви смачні і ситні. Наприклад, щоб гречка була розсипчастою, ми з редакцією сайту радимо при варінні дотримуватися таку пропорцію: до однієї частина гречки додавати дві частини води.


Після того, як вся вода випарується, можна зняти кашу з вогню, потім загорнути в товсте рушник і трохи почекати. Якщо ж чекати зовсім ніколи, то гречку можна готувати інакше в наступній пропорції: на одну частину крупи додати три частини води. Важливо те, що при варінні не треба відкривати кришку, а тим більше – перемішу

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті