Шкода замінника цукру

26 липня, 2012


Шкода замінника цукру Кожен з нас знає, що солодке покращує настрій.
Більшість напевно не відмовилися б зараз від шматочка торта або шоколадки з чашкою ароматної кави або чаю. «Ласуни» готові їсти смачні десерти постійно. Але, як відомо, солодке псує фігуру, а деяким зовсім протипоказано, наприклад, людям, що страждають на цукровий діабет 1 і 2 типів.


У зв’язку з цим представляється можливим використовувати натуральні цукрозамінники (фруктозу, ксиліт, сорбіт), які калорійніший сахарози і підвищують рівень глюкози крові. А також хімічно синтезовані речовини, які теж мають солодкий смак, в деяких випадках навіть перевищує солодкість сахарози (тобто, звичного нам цукру). Особливо активно вони використовуються в харчовій промисловості, додаються в безліч продуктів, а також продаються у вигляді харчових добавок – цукрозамінників. Але так чи безпечна ця насолода і якщо не безпечна, то в чому шкода замінника цукру?


Існує декілька синтетичних підсолоджувачів:

Сахарин (Е-954) ;

Аспартам (Е-951);

Цикламат натрію (Е-952).


Ці підсолоджувачі містять дуже мало калорій і не беруть участь у вуглеводному обміні в людському організмі, тому при їх вживанні не підвищується рівень цукру (глюкози) крові. Але вживання цих цукрозамінників провокує переїдання. Але це ще не найбільша шкода від замінника цукру. Однак, про все по порядку. Як же він змушує їсти більше?


Вся справа в тому, що в головному мозку людини є так звані «центр голоду» і «центр насичення». Роздратування «центру голоду» викликає прагнення до вживання їжі, відповідно, роздратування «центру насичення» – відмова від їжі. В організмі людей дуже важливу роль грає рівень цукру (глюкози) крові. Запас глюкози зберігається в печінці у вигляді глікогену. При виснаженні запасів глікогену в печінці відповідно знижується і рівень глюкози крові.


Кров з низьким вмістом глюкози потрапляє в судини мозку і збуджує нейрони «центру голоду», який в свою чергу, передає нервові імпульси шлунку, а той починає посилено скорочуватися, і людина відчуває почуття голоду. Крім того, відбувається викид адреналіну, який спонукає людину до активного пошуку їжі.


Після того, як людина наповнив свій шлунок, запаси глікогену в печінці поступово заповнюються і рівень глюкози крові підвищується. При наявності цих умов відбувається максимальне збудження «центру насичення» в головному мозку, і настає відчуття ситості. Як ми вже знаємо, цукрозамінники не беруть участь у вуглеводному обміні, не змінюють рівень глюкози, таким чином, рівень глікогену в печінці не підвищується, отже, не наступає почуття ситості. І людина продовжує є.


Крім того, синтетичні підсолоджувачі надають шкідливий вплив на людський організм.

Експериментальним шляхом було встановлено, що сахарин викликає утворення злоякісних пухлин. А також може викликати загострення жовчнокам’яної хвороби.


Виходячи з цих фактів, наприклад, в Канаді, сахарин заборонений до використання.

Цикламат натрію протипоказаний при вагітності та годуванні груддю, а також у людей з нирковою недостатністю. Повністю його вплив на організм не вивчено. У зв’язку з чим в США і країнах ЄЕС його використання також заборонено.


Аспартам є найдешевшим підсолоджувачем з огляду на те, що він солодший сахарози майже в 200 разів. Саме тому в харчовій промисловості його використовують дуже активно. Аспартам додають в прохолодні напої, жувальні гумки, в багато продуктів харчування. Але, варто сказати, що аспартам далеко не так безпечний, як здається.


По-перше, в ньому міститься невелика кількість метанолу (деревного спирту), яке при нагріванні підвищується. В організмі людини метанол перетворюється на формальдегід – смертельно небезпечна отрута. Виходить, що при вживанні великої об’єму, наприклад, газованих напоїв, дуже велика ймовірність отримати отруєння, подібне отруєння неякісним алкоголем (містить метанол). Тому «газовану воду», що має в складі аспартам, необхідно пити охолодженою.


Встановлено, що вживання аспартама провокує прогресування таких серйозних захворювань як системний червоний вовчак та розсіяний склероз.


Вживання аспартама протипоказано людям з генетичним захворюванням – фенілкетонурію, так як фенілаланін, що міститься в аспартамі, провокує у таких хворих розвиток слабоумства.


Крім того, напої, що містять аспартам не вгамовують спрагу, так як слина недостатньо добре видаляє підсолоджувач з рецепторів язика, у зв’язку з чим відчуття насолоди в роті залишається і його хоче
ться знову запити рідиною.


Таким чином, тепер ви знаєте, який приносить замінник цукру шкоду, а тому вживати їх без крайньої на те необхідності не варто!

Олена, www.rasteniya -lecarstvennie.ru



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті