Сочевиця: корисні властивості та рецепти приготування

26 липня, 2012


Сочевиця: корисні властивості та рецепти приготування Сочевиця – однорічна трав’яниста рослина сімейства бобових. Ще сотні років тому її використовували в їжу жителі Вавилона, Стародавньої Греції, Єгипту. На Русі теж цінували страви з неї, навіть пекли хліб.

На жаль, сучасні жителі втратили навички приготування страв з цього цінного продукту і рідко використовують сочевицю в харчуванні. І зовсім даремно. Адже ця рослина володіє різноманітними цілющими властивостями, чудовими смаковими якостями, з неї можна приготувати безліч смачних, поживних страв.

Я і редакція сайту пропонуємо вам пригадати про це не заслужено забутому продукті і поговорити і згадати, чому корисна для людини сочевиця, корисні властивості та рецепти приготування страв з нею.

Корисні властивості сочевиці

Найважливіше, мабуть , те, що рослина абсолютно екологічно. Це особливо актуально на тлі все більшого забруднення екології. Рослина має властивість не накопичувати токсини, нітрати, радіонукліди. Тому, її можна без жодних побоювань вживати в їжу.

Також вона володіє властивістю заспокоювати нерви. Древні були впевнені, що вживаючи сочевичним страви можна знайти душевний спокій, здоров’я, спокійний сон.

Страви з рослини рекомендується вживати при захворюваннях органів травлення, в тому числі колітах, виразковій хворобі. Вона корисна для хворих на діабет, оскільки має здатність регулювати кількість цукру в крові.
Вона корисна людям із захворюваннями серця, судин, сечокам’яною хворобою.

Сочевиця містить багато калію, тому її корисно їсти для нормалізації процесу кровотворення. У її складі є природна клітковина, а також мікроелемент Ісофлавони. Тому її необхідно вживати як профілактичний засіб пухлинних захворювань (раку грудей, прямої кишки).

Дуже корисний продукт для майбутніх мам. Страви з сочевиці зміцнює імунітет вагітної жінки, благотворно впливають на розвиток малюка.

Взагалі, всім корисно вживати цю рослину, оскільки воно підвищує імунітет, посилює загальний тонус організму. Особливо добре їсти пророщені зерна, вони анітрохи не поступаються за своїми цілющими властивостями пророщеної пшениці.

Особливості приготування страв із сочевиці

Майте на увазі, що спосіб, час приготування страв залежать від сорту рослини. Французька сочевиця відмінно розварюється за короткий час. Приготування коричневою, червоною єгипетської сочевиці займе трохи більше часу. Самое тривалий час займе зелений сорт.

Варити зерна потрібно в несолоної воді. Сіль перешкоджає швидкому развариванию продукту. Обов’язково перед приготуванням зернятка потрібно перебрати, добре промити під проточною водою. Попередньо замочувати їх не потрібно. При варінні, на 1 ст. продукту додають 1,5 – 2 ст. води. Варити її треба, постійно помішуючи.

Рецепти приготування смачних страв із сочевиці

Легкий корисний суп

Для приготування легкого, але поживного супу з цього рецепту вам знадобиться: 1 ст. зерен червоних, коричневих сортів, 4 ст. чистої води, пари часточок часнику, трохи столового оцту, сіль, сушена зелень.

Залийте зерна холодною водою, поставте на плиту. Після закипання, зменшіть вогонь, варіть на дуже слабкому вогні, поки зерна не стануть м’якими. Додайте дрібно порізаний часник. Через 1-2 хв після цього, приберіть каструльку з вогню, посоліть, додайте оцет за смаком, посипте зеленню.

Пісні сочевичним тефтелі

Це чудове пісне блюдо виручить тих, хто перебуває на дієті або дотримується посту. Щоб його приготувати, підготуйте: 1 ст. зерен сочевиці, невеликий м’якуш білого хліба, 1 сире яйце (не обов’язково), 1 цибулину, пару часточок часнику, 1 ст. л. борошна, рослинне масло, сіль, чорний мелений перець.

Зваріть зерна в невеликій кількості води, щоб вийшло густе пюре. Остудіть, потім вбийте сире яйце, замочений у воді (молоці), віджатий м’якуш хліба, натертий на тертці цибуля, 1 ст. л. рослинного масла, подрібнений часник, сіль, перець за смаком.

Все добре перемішайте кілька хвилин. Зробіть мокрими руками невеликі кульки-тюфтельки, обваляйте в борошні, обсмажте їх в розігрітій сковороді з рослинним маслом. Потім покладіть їх у невелику каструльку, додайте томатний соус, стушкуйте хвилин п’ять. Посипте готову страву зеленню. Подавати тефтелі потрібно гарячими з картопляним пюре.

Сочевиця тушкована з копченою грудинкою

Спробуйте приготувати страву за цим рецептом. Повірте, ви не пошкодуєте.
Підготуйте 1 ст. зерен будь-якого сорту, 200 р. копченої грудинки, 2 цибулини, томатне пюре, лавровий лист, зелень, перець, сіль, рослинне масло. Для цієї страви зерна краще замочити на пару годин.

Ошпарити окропом копчену грудинку, наріжте гострим ножем на тонкі скибочки. Поріжте дрібно цибулю, обсмажте його разом з грудинкою на невеликій кількості рослинного масла. Після цього перекладіть в каструльку, додайте промиту сочевицю, залийте 1 ст. води (бульйону). Коли закипить, зменшіть вогонь, додайте 1 ст. л. томатної пасти, посоліть, поперчіть, покладіть лавровий лист, тушкуйте на дуже слабкому вогні півгодини. Готову страву посипати рубаною зеленню.

Ми з вами познайомилися сьогодні корисним, смачним продуктом, згадали про те як використовується сочевиця, рецепти приготування блюд з нею. Спробуйте скористатися запропонованими рецептами. Приємного апетиту!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

В категории : Статті