Соєвий лецитин: застосування в продуктах, шкоду і користь

26 липня, 2012


 Соєвий лецитин: застосування в продуктах, шкоду і користь Останнім часом все частіше і частіше на сторінках друкованих видань, та й по телебаченню з’являються репортажі про соєвий лецитин. Сьогодні ми більш детально поговоримо про соєвий лецитин, застосування в продуктах, шкоду і користь від нього якась розповімо.


Соєвий лецитин – це смакова і біологічно активна добавка до їжі. Проводиться вона при низькотемпературної обробки з очищеного соєвого масла. До її складу входять вітаміни, масло, фосфоліпіди. Корисні властивості соєвого лецитину мало відомі людям. Тому навколо нього поширюються і правдиві, і не зовсім точні чутки.


Соєвий лецитин або Е322, бере участь в організмі людини в обміні жирів і холестерину. Він має ліпотропні дією, сприяє уповільненню накопичення жирів у печінці і призводить до їх швидкого згорянню, має сильно вираженою жовчогінною дією. Лецитин гальмує розвиток і утворення каменів в жовчному міхурі.


Незамінним лецитин буде і для тих хто живе в несприятливих районах, з підвищеним радіоактивним фоном. Він сприяє виведенню радіонуклідів та солей важких металів.


Соєвий лецитин, що міститься в продуктах, допомагає людям, страждаючим алергічними захворюваннями на жирові білки, отримувати повноцінне харчування.


Людям, страждаючим такими захворюваннями , як атеросклероз судин головного мозку, стенокардії, інфаркт міокарда, гіпертонія показані продукти з вмістом сої, так як вони знижують рівень “поганого” холестерину в крові, тим самим проводять профілактику серцево-судинних захворювань.


Соєвий лецитин рекомендується, страждають надлишковою вагою, а також людям з цукровим діабетом. Незамінним він буде і при таких захворюваннях як, холецистит, гепатоз, панкреатит, при хронічних запорах, хвороби опорно-рухового апарату: артритах і артрозах.


За допомогою лецитину посилюється прийом вітамінів і лікарських препаратів в організмі людини.


Виявляється, соєвий лецитин використовується і в косметології. Креми, до складу яких він є, допомагають шкірі утримати вологу, тим самим не дозволяючи їй довгий час старіти.


Соєвий лецитин входить до складу багатьох БАДів, які використовуються для лікування та підтримки організму людини.

Однак, не все так просто і безхмарно, як здається на перший погляд. Біодобавка може нанести і неповторний шкоди нашому організму.


Який же шкода отримує людина, вживаючи продукти містять соєвий лецитин для свого організму?

Соєвий лецитин пригнічує дію на ендокринну систему організму. Особливо страждають від цього діти, часто вживають в їжу продукти з ним. Він може викликати алергію у маленьких дітей, хвороба щитовидної залози. Тому не слід давати соесодержащие продукти дітям, молодше трьох років.


Соєвий лецитин прискорює процеси старіння організму. Вагітним жінкам, так само слід обмежити прийом соєвих продуктів, тому що вони негативно впливають на головний мозок ембріона і підвищують ризик передчасних пологів.


У яких же продуктах ми можемо зустріти соєвий лецитин ?

Перш за все це масла, що входять до складу багатьох хлібобулочних виробів, шоколаду, цукерок, ковбасних виробів, пельменів, продуктів швидкого харчування: гамбургерів, котлет, начинок для млинців.


Останнім часом, все частіше і частіше соєвий лецитин входить до складу маргаринів, легкого масла – спреда, інший молочної продукції.
Часто він став зустрічатися і в дитячому молочному харчуванні.


Дізнавшись про соєвий лецитин, кожен зробить для себе певні висновки. Безперечно, в малих кількостях соєвий лецитин корисний, проте не варто забувати і про його шкоду. Купуючи в магазинах той чи інший продукт, уважно читайте його складу. Посилене вживання його в їжу може призвести до важких захворювань печінки, щитовидної залози, головного мозку. Як говориться, довіряй, але перевіряй!

Yilia,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті