Сорбат калію: шкода всередину, застосування в косметиці

26 липня, 2012


Сорбат калію : шкода всередину, застосування в косметиці Сорбат калію – це калієва сіль сорбінової кислоти. Сорбат калію (Potassium Sorbate, E202) – є консервантом природного походження і застосовується в харчовій, косметичній промисловості для консервування, зберігання харчових продуктів і косметичної продукції.

Навколо цієї речовини виникає багато суперечок. Деякі стверджують, що він абсолютно нешкідливий, інші говорять протилежне. Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні, враховуючи те й інша думка. Сьогодні на сторінках сайту , в публікації про сорбат калію, шкода всередину, застосування в косметиці, ми поговоримо про нього докладніше.


Де застосовують харчову добавку (Е202)?

Цей консервант являє собою білий порошок. Він легко розчиняється у воді, не має запаху. На смак трохи солодкуватий. Він оберігає продукти від цвілі, шкідливих дріжджів, аерофільних бактерій. Тому його широко застосовують для приготування консервів з овочів, фруктів. Додають в кондитерські, ковбасні вироби, промислові соки, газовані напої.

Використовують при квашенні овочів. При цьому природне молочнокисле бродіння в процесі квашення майже не пригнічується. Невеликі кількості сорбату калію широко застосовують при приготуванні страв східної кухні: для маринадів, пряних соусів. Консервант оберігає їх від дріжджів і цвілі.

При виготовленні косметичних препаратів також використовують цю речовину при виготовленні кремів, тоніків, шампунів, бальзамів, лосьйонів і т.д.

Вживання малої кількості консерванту всередину, не несе шкоди для здоров’я людини. Так стверджують багато виробників продуктів харчування. Консервант дозволений і використовується практично у всіх країнах світу для консервування продуктів харчування.

Однак існують обмеження на його безпечного застосування. Дозволена максимальна кількість цієї речовини в харчових продуктах складає від 0,1 до 0,2%. Проведеними численними дослідженнями підтверджено гігієнічна безпека сорбату калію. Тому всюди в світі вважають за краще використовувати сорбінову кислоту, замість мало перевірених консервантів.

Його широко використовують при виготовленні майонезів, а також продуктів, його містять. Щоб при цьому запобігти появі молочнокислих бактерій, для слабокислих продуктів використовують спільно сорбат калію і бензоат натрію. За твердженням дієтологів, вживання невеликої кількості цих речовин всередину, разом з їжею не завдає шкоди для здоров’я.


З чого отримують сорбат калію?

Ця речовина вперше було отримано в позаминулому столітті з ягід горобини. Але властивості отриманого речовини ще довгий час вивчали, поки в 1945 році сорбінову кислоту запатентували як противогрибковой харчової добавки. Зараз сорбат калію виробляють з кісточок рослин або отримують штучним шляхом.

У яких харчових продуктах є консервант Е202

Ця речовина є бактериостатиков. Він не вбиває цвіль, грибки, дріжджі, а уповільнює їх розвиток. При термообробці консервант не руйнується.

Найчастіше сорбат калію додають при приготуванні сирів, ковбас, майонезу, кетчупу. Його додають в гірчицю, вершкове масло, маргарин, спреди, борошно і тісто. Консервант можна зустріти у складі варення, джему, повидла, фруктового пюре, цукерках і фруктових батончиках. Читаючи складу соку, консервів і навіть вина, можна зустріти знайому добавку Е 202.


Які косметичні засоби містять Е 202?

Найчастіше сорбат калію можна зустріти у складі шампунів, гелів для душу, рідкого мила, лосьйонів, тоніків, молочка для шкіри обличчя, тіла. Дуже часто його застосовують для приготування косметичних препаратів для засмаги, автозагара. Використовується Е202 при виготовленні продуктів для гігієни порожнини рота, ополіскувачів, кремів для шкіри обличчя, шиї. Причому дуже часто при виготовленні косметики, сорбат калію використовується спільно з іншими консервантами.


Шкідливий консервант Е 202?

За твердженням багатьох вчених, які проводили тривалі, ретельні дослідження, сорбат калію найбезпечніша добавка в харчовій промисловості. Навіть найбільш непримиренні противники харчових добавок змушені визнати, що дозволені кількості Е202 не небезпечні для здоров’я людини. Правда, у деяких чутливих людей він може викликати алергічну реакцію.

Ось ми і поговорили про сорбат калію. Смер
тельна для людини концентрація цієї речовини становить приблизно 5 г / кг. Це значення приблизно таке ж, як у 1 столової ложки звичайної солі. Оскільки при здоровому розумі ніхто не буде додавати таку кількість консерванту в продукт, можна спокійно купувати продукти в магазині, не побоюючись завдати шкоди своєму здоров’ю.

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті