Соя: користь і шкода здоров’ю від сої

26 липня, 2012


Соя: користь і шкода здоров Соя – вкрай популярний в нинішній час продукт. У суспільстві, якому модно бути вегетаріанцем або Сироїд, завжди знайдеться місце такому цікавому рослині. Але мало хто знає, що в собі несе ця бобова культура, які плюси і мінуси має соя, користь і шкода здоров’ю від сої який.
Але почну я свою розповідь з того в чому користь сої для здоров’я.


Соя – єдине джерело повноцінного білка для людини, тобто містить незамінні амінокислоти, з яких потім синтезується безліч білків нашого організму, а функції їх вкрай різноманітні. Без білка людина знижує масу тіла, у нього розвивається виснаження, знижується імунітет, розвивається анемія, адже гемоглобін за своєю природою – все той же білок.


Однак, варто сказати, що незважаючи на повноцінність соєвого протеїну, він все ж не має тієї здатністю до засвоєння шлунково-кишковим трактом людей, як тваринний. Обумовлено це властивість наявністю особливих речовин – ферментів, які блокують засвоєння рослинного білка.


Користь здоров’ю проявляється і в тому, що соя – постачальник цінних харчових волокон (клітковини), також як інші рослини. А клітковина – універсальний «чистильник» організму. Вона не засвоюється шлунково-кишковим трактом, проходячи «транзитом» по травним шляхах, і сорбує на себе токсини, канцерогени, жири.


Таким чином здійснюється природна профілактика багатьох хвороб – злоякісних новоутворень, атеросклерозу, цукрового діабету. Крім того, клітковина нормалізує рухову активність кишечника, позбавляючи від запорів.


Ще одна корисна властивість сої, яким обумовлена користь здоров’ю, це зміст біофлавоноїдів – речовин, що володіють антиоксидантною активністю, що, в свою чергу, попереджає утворення так званих вільних радикалів і виникнення злоякісних перероджень.


Крім того, біофлавоноїди зміцнюють стінки судин, захищаючи нашу серцево-судинну систему від інфарктів та інсультів.


Популярність сої багатогранна, в даний час рослинний білок (а це, як правило, соєвий протеїн), входить до складу м’ясних, ковбасних продуктів, молока, спортивних коктейлів і навіть сумішей для харчування дітей. Соя дуже затребувана в східній кухні.


Вегетаріанці активно використовують тофу (соєвий сир), соєве молоко для приготування страв. Особливо це актуально для веганів, які не вживають ніякої їжі тваринного походження. Лактоововегетаріанці, що включають в раціон яйця і молочні походження не так залежні від сої як джерела білка.


Однак, поряд з користю, соя може нанести і шкода здоров’ю. Яким чином, запитаєте ви?

Соєві боби містять у своєму складі так звані фітоестрогени – рослинні аналоги жіночих статевих гормонів. Ці біологічно активні речовини входять до складу інших рослин, наприклад, нуту, хмелю, чорносливу, однак, соя – рекордсмен.


Першими пацієнтами з досить дивними симптомами виявилися чоловіки, у яких спостерігався незрозумілий зсув гормонального фону в сторону переваги жіночих гормонів – збільшувалися молочні залози, знижувалася статева функція.


Виявилося, що регулярне вживання продуктів, що містять соєвий білок, провокує зниження активності сперматозоїдів, зменшення статевої активності у чоловіків. Стає зрозуміло, що молоді чоловіки, які займаються спортом і вживають білкові коктейлі на основі соєвих бобів, перебувають у своєрідній групі ризику.


Хто ще опинився під загрозою? Звичайно ж, діти. Як уже згадувалося, дитячі молочні суміші можуть також містити рослинний протеїн.


Гормональний перевагу викликає у дівчаток схильність до раннього статевого розвитку, у хлопчиків відбувається дисбаланс в сторону фемінізації. На підставі досліджень деякі країни заборонили або обмежили включення сої в раціон дітей.


Крім того, є дані про те, що нераціональне вживання сої може збільшувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера у літніх людей.


Єдиною категорією людей, якої навіть корисно включати в їжу сою як джерело фітоестрогенів виявилися жінки в період менопаузи, що сприяло профілактиці нестачі статевих гормонів.


Не варто забувати і про генної модифікації, яка торкнулася соєвої культури безпосередньо. Практично вся вирощена культура зазнала генним змін. Враховуючи недостатність даних про наслідки вживання таких продуктів, варто замислитися, їсти чи не їсти?


Як ви бачите, у сої є маса плюсів, але і маса мінусів, тому головна умова – помірність і , звичайно ж, свобода вибору.

Олена,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті