Спіруліна-водорість: вирощування, застосування, протипоказання

26 липня, 2012


Спіруліна-водорість: вирощування, застосування, протипоказання Синьо-зелена водорость мікро Спіруліна (Spirulina Platensis), що є представником найдавніших на Землі рослин (їй понад 3 млрд. років!), і лише в ХХ столітті стала цінним відкриттям для вчених. Спіруліна користується популярністю більш ніж в 60 країнах світу. У людей, що живуть в розвинених державах, ця рослина становить близько 25% їх щоденного раціону. У новому XXI столітті Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) планує розширити її використання в харчуванні в лікувально-профілактичних цілях.

Чим же унікальна спіруліна-водорість, вирощування, застосування, протипоказання її використання, корисні властивості, – давайте ж розглянемо на сьогодні.

Звідки вона прийшла?

Відомо, що ще інки і ацтеки, що відрізняються завидною здоров’ям і довголіттям, харчувалися коржі з спіруліни (називалися «текуітлатл»). Її вживали також африканські народи, що проживають біля озера Чад і населяють райони улоговин у Великій рифтовой долині.

У 16 столітті на базарних площах Мехіко і в його околицях продавалися галети з висушеної Spirulina maxima, що росте в природному озері з лужною водою Текскоко.

У 60-і роки 19 століття бельгійська експедиція на місцевих базарах в районі озера Чад виявила продавані синьо-зелені галети, які складалися з висушеної біомаси водоростей Spirulina platensis.


Широкі дослідження цієї мікроводорості проводилися в 1960-1970-і рр.. Французькому інститутом нафти в співдружності з компанією «Соса Текскоко». Визначивши величезну харчову і кормову цінність спіруліни, вони створили першу дослідну фабрику (1973р). Тривалі дослідження спіруліни на її токсичність, враховуючи всі міжнародні стандарти якості та безпеки їжі, показали, що водорість Спіруліна не токсична і абсолютно безпечна.

На сьогоднішній день головними імпортерами спіруліни (у вигляді борошна і таблеток) стали Японія , Сполучені Штати та європейські країни.

Вирощування

У природних умовах спіруліна росте в лужних озерах (рН досягає уровня10.5-11.0). Вітер викидає на берег спливаючі на поверхню водорості. Біомаса спіруліни практично подвоюється через кожні 3-4 дні, і тому збір урожаю йде цілодобово.

Для промислового вирощування синьо-зеленої водорості використовуються відкриті і закриті культиватори з розчинами поживних середовищ. Це дозволяє отримувати екологічно чистий натуральний продукт з найбільш високими біохімічними показниками.

У сучасних лабораторіях використовуються технології вирощування біомаси спіруліни з заданим наперед вмістом необхідних мікроелементів: цинку, селену, йоду та ін Проектуються в майбутньому і гігантські ферми з вирощування спіруліни на узбережжі морів і океанів.

Зі швидкістю росту і врожайністю спіруліни не зрівняється жодна традиційна сільськогосподарська культура: якщо порівнювати серед водоростей, то у спіруліни вона вища в 5-10 разів.


Які речовини містяться в Спіруліна?
Найголовніше якість спіруліни – в ній величезна кількість білка (до 70%). У 100 г водоростей кількість білка вище в три рази, ніж в 100г свинини. Вона перевершує в двоє кількість білка і в яловичині і рибі, в півтора рази – у сої. Причому білок спіруліни набагато легше засвоюється людиною (до 80%). Це звичайно важливо для людини, але склад спіруліни багатшими. В водорості містяться 18 життєво важливих для людини амінокислот, безліч мікро-і макроелементів (серед них кальцій, залізо, мідь, марганець, магній, фосфор, цинк, селен), великий комплекс вітамінів, в т.ч. спектр вітамінів групи В, бета-каротин, поліненасичені жирні кислоти (особливо цінна лінолева), хлорофіл (постачальник органічного заліза і відмінний засіб для очищення клітин від шлаків, детоксикації), холінестерази, фікоціанін (стимулятор імунної системи, стримує ріст злоякісних пухлин), ферменти і багато інших важливих речовин, унікально збалансованих.

Застосування

Найбагатший склад спіруліни визначає її профілактичні та лікувальні властивості. Її рекомендують частіше всього в таблетках в якості харчової добавки. Заповнюючи дефіцит відсутніх організму речовин, вітамінів і інших життєво важливих елементів, водорість Спіруліна допомагає набагато швидше впоратися з лікуванням багатьох захворювань (при прийомі лікарських препаратів). А тому приймається для:

зниження холестерину в крові;
* зміцнення імунітету;
регулювання рівня цукру в крові;
профілактики та комплексного лікування онкологічних захворювань;
погано харчуються, схильних до простудних захворювань;
відновлення нормальної мікрофлори кишечника;
для профілактики атеросклерозу та серцевих захворювань;
для профілактики анемії;
* з метою оздоровлюючого впливу;
в комплексному лікуванні проти вірусу СНІДу (завдяки сульфоліпіди);
* при шкірних патологіях;
Список причин для застосування цього чудо-рослини можна продовжувати і продовжувати.

Застосовуючи спіруліну, потрібно все-таки знати, що ця рослина вважається в першу чергу продуктом харчування, як і петрушка або моркву, але дуже якісним, якого особливо не вистачає міським жителям. Але Спіруліна не замінить нам інші звичні харчові продукти.

При цьому як добавку її рекомендують щодня вживати в їжу абсолютно всім: і дітям, і старим, і жінкам вагітним. Різниця тут лише в кількості споживання. Людям хворим або в силу своєї професії зазнають великі фізичні навантаження, фахівцями призначається велика порція: до 7-10 гр спіруліни в день, здоровим людям – звичайна: 1-3 гр. Потрібно дотримуватися загального правила: у кожного з нас порція необхідної харчової добавки своя, все залежить від періоду життя. І організм сам, звичайно, підказує, необхідна йому Спіруліна сьогодні або краще зробити перерву. Фахівці, виходячи з досвіду, рекомендують дотримуватися правила: 2неделі прийому – 1неделя перерву. Або ж місяць прийому з перервою.

Протипоказання

Багатьох цікавлять – а чи має протипоказання до прийому водорість Спіруліна … Так от їх – ні. Побічні ефекти також не зафіксовано. Єдиною перешкодою у прийомі спіруліни може бути індивідуальна непереносимість організмом (як і на будь-який з овочів, рослин в нашому харчуванні). Але при цьому слід утриматися або споживати її в малих кількостях тим хворим, у кого ниркова патологія, тому що їм не рекомендується багато білкової їжі. Але це не повноцінне протипоказання … Деякі виробники випускають таблетки спіруліни з добавками інших рослин. Саме в цих випадках на упаковках з ними і можуть бути зазначені можливі обмеження у вживанні.

LDSveta,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті