Страви з цвітної капусти та брокколі

26 липня, 2012


Страви з цвітної капусти і брокколі Правильне харчування останнім часом турбує дуже багатьох. Його основу складають овочі. Справжнє джерело вітамінів – це капуста: білокачанна, брюссельська, пекінська, кольрабі, броколі, кольорова. Сьогодні поговоримо про два останніх, тому що дієтичні страви з брокколі і цвітної капусти дуже корисні для здоров’я.

Зовні капуста брокколі дуже схожа з кольоровою. Це тим краще, тому що в одній страві вони краще виглядають, майже як одне ціле. За змістом корисних речовин брокколі значно перевершує свою суперницю, а тому страви з цвітної капусти поступаються їй за поживністю.

Розібравшись, хто з них поживнішою, розглянемо приготування блюд з кольорової капусти та брокколі. Дуже важливо не переварювати капусту. Суцвіттям брокколі досить бланшировки, але зовсім не тривалого варіння.

Осінь в самому розпалі. У садах і городах дозрів урожай, настав час збору овочів і фруктів. А це означає, що на нашому столі частіше стали з’являтися смачні овочеві страви. І це правильно, смачно і корисно!

Сьогодні я хочу запропонувати деякі смачні дієтичні страви з цвітної капусти та брокколі. Отже, ось які я підібрала рецепти приготування блюд з кольорової капусти та брокколі:

Овочевий гратен

Щоб його приготувати, вам знадобиться: 600-700 грам цвітної капусти, приблизно 400 г броколі, невеликий шматочок шинки, два яйця, 100 г твердого тертого сиру, 200 мл вершків, 2 ст. л. соняшникових чищених насіннячок, 0,5 ч.л. натертого мускатного горіха.

Розділіть по суцвіттям кольорову капусту і брокколі, гарненько вимийте їх проточною водою. Обдайте підсоленій киплячій водою, варите після закипання приблизно 5 хвилин, потім відкиньте на друшляк.

Перекладіть капусту для запікання в змащену маслом форму. Наріжте шинку на невеликі смужки, розкладіть між суцвіттями. Окремо злегка збийте яйця з половиною натертого сиру. Капусту посоліть до смаку, поперчіть, посипте мускатом, залийте яєчної сумішшю, посипте сиром, що залишився і насінням. Поставте блюдо на 20 хвилин для запікання в прогріту до 200 градусів духовку.

Запіканка у вершковому соусі

Для приготування цього смачного дієтичного страви вам знадобиться: по 400 р. брокколі і цвітної капусти, 0,5 л. не дуже жирних вершків, 100-150 грам сиру, по 1 ст.л. борошна та вершкового масла.

Розберіть капусту на суцвіття, помийте, поваріть 10 хв., відкиньте на друшляк. Покладіть овочі в змащену маслом форму. Розтопіть його, додайте борошно і трохи підсмажте. Повідомте вершки, доведіть до закипання. Покладіть тертий сир, почекайте, поки він розплавиться. Соус посоліть, поперчіть, залийте капусту. Поставте овочі в розігріту духовку, запікайте при 180 градусів 20 хвилин.

Овочі тушковані з ананасом

Щоб приготувати страви з брокколі і цвітної капусти з ананасом вам знадобиться приблизно 50 г. консервованого ананаса, пара гілочок свіжої кинзи , половинки очищеного лимона, 1 ч.л. крохмалю, по 200 грам капусти, половинка болгарського солодкого перцю і 1 ст.л. соняшникової олії.

Покладіть на хвилину капусту в киплячу воду, відкиньте на друшляк. Перець нарізати смужками, обсмажити трохи в киплячому рослинному маслі. Тим часом подрібніть в блендері цедру лимона, кинзу, шматочки ананаса.

Вміст блендера перекладіть в розігріту сковорідку, додайте крохмаль, ретельно розмішайте. Гасіть на тихому вогні, до загустіння. Складіть капусту в соус і тушкуйте ще 5 хвилин.

Викладіть готове незвичайне і дуже апетитне блюдо на тарілки, прикрасьте смужками солодкого перцю.

Також запропоную страви з брокколі і цвітної капусти, приготовані тільки з одного виду капусти. Втім, рецепти страв з кольоровою капустою завжди можна доповнити іншим видом цього овоча, і навпаки, адже вони так добре поєднуються.

Тушкована брокколі з грибами по-східному

Приготування страв з капусти броколі почнемо з заготовки 500-700 р. капусти брокколі, 30г. сухих китайських грибів, два ріпчастих лука, невеликий шматочок свіжого імбиру, 200г. сирного сиру тофу, 4 ст.л. соєвого соусу, 3 ст.л. натертого мигдалю, 2 ч.л. крохмалю, 1,5 склянки овочевого бульйону, рослинного масла, цукру, солі.

Попередньо залийте водою сухі гриби, коли вони розтопляться, дрібно наріжте їх. Почистіть цибулю і імбир, наріжте тонко. Брокколі промийте, поділіть на суцвіття. У глибоку сковороду налийте трохи олії, нагрійте, покладіть всі
овочі крім грибів, посмажте 3-4 хвилини. Потім додайте нарізаний шматочками сир тофу, покладіть гриби, налийте соєвий соус, додайте дрібку цукру.

Через 1 хв. влийте овочевий бульйон, накрийте кришкою, тушкуйте на легкому вогні 10 хв. В цей час розведіть холодною водою крохмаль, влийте в сковороду, ретельно помішуючи.
Покришите мигдаль, обсмажте його на чистій сковороді без масла, додайте до овочів. Потушкуйте ще 1 хвилину. На гарнір подайте відварений розсипчастий рис.

Кольорова капуста з макаронних виробами

Для цієї страви вам знадобиться по 300 грам цвітної капусти та макаронів або ріжків, 2 ст.л. свіжого вершкового маслечка, дві цибулини, 1 ст.л. томатної пасти, стільки ж солі, борошна та перцю.

В підсоленому окропі варіть капусту протягом 2 хвилин, злийте воду через друшляк, в овочевий бульйон покладіть макаронні вироби і зваріть їх.

Обсмажте дрібно порізану цибулю на вершковому маслі, киньте томатну пасту, через 2 хвилини покладіть борошно, перець, тушкуйте ще пару хвилин. Відкиньте макарони на друшляк, а відвар долийте в сковороду поваріть 5 хвилин, поки вийшов соус не загусне.

Макарони викладіть на блюдо, по краях помістіть кольорову капусту, зверху полийте соусом.

На завершення скажу, що приготування страв з брокколі і цвітної капусти, завдяки різноманітності корисних речовин в них, рекомендовано людям з серцево-судинними захворюваннями. До того ж давно доведено, що їх регулярний прийом, допомагає нервовій системі успішно боротися зі стресами.

Приємного апетиту!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті