Стручкова квасоля: приготування, калорійність, корисні властивості

26 липня, 2012


Стручкова квасоля: приготування, калорійність, корисні властивості Стручкова квасоля (спаржева, французька) дуже зручний продукт. Її можна купити в будь-який час року. Взимку її продають у замороженому вигляді, а влітку краще купувати свіжу. Цей продукт відомий з давніх часів. Весь цей час в їжу використовували насіння, які вважалися їжею для гурманів.
Трохи пізніше селекціонери вивели нові сорти стручкової квасолі. З тих пір ніжні соковиті стручки користуються заслуженою любов’ю у цінителів смачної і здорової їжі.

Саме про цей овоч ми з вами поговоримо на сторінках сайту , і розглянемо як відбирається при купівлі стручкова квасоля, приготування, калорійність, корисні властивості її для організму людини.

Корисні властивості стручкової квасолі

Користь стручкової квасолі безпосередньо залежить від її складу. У зелених стручках містяться всі вітаміни групи В, а також А, С, Е. Крім цього, овоч містить велику кількість магнію, кальцію, хрому, заліза, фолієвої кислоти. Поєднання цих корисних речовин, сприяє повному засвоєнню організмом магнію, заліза. Завдяки високому вмісту природної рослинної клітковини, продукт сприяє очищенню кишечника від шлаків, токсинів.

Зелена стручкова квасоля мають невелику калорійність: 24 ккал на 100 г. продукту. Тому страви, приготовлені з цього овоча корисно включати у різноманітні дієти людям, охочим схуднути. Крім того, що вони повністю засвоюються, містять мало калорій, ця їжа має відмінним смаком.

При регулярному вживанні навіть невеликої кількості продукту, поліпшується робота шлунка, кишечника, печінки, нирок. Також це прекрасний профілактичний засіб проти аденоми передміхурової залози.

Завдяки своїм корисним властивостям квасоля дуже корисна для вагітних жінок. Її вживання допоможе зняти перепади настрою, нервозність, відчуття тривоги. Також корисно вживати її при анемії.

Людям, страждаючим діабетом, рекомендується включати в свій раціон низькокалорійні блюда в які входить стручкова квасоля. Причому не тільки вживати її стручки, а також готувати перші страви на її відварі.

Приготування стручкової квасолі

Зелені ніжні стручки зазвичай або запікають, або варять. Виходить прекрасний гарнір до м’яса, риби, картоплі. Наприклад, можна приготувати гарнір таким способом:
Відваріть стручки хвилин 5-10. Потрібно мати на увазі, що свіжа квасоля вариться трохи довше, ніж морожена. Коли квасоля звариться, злийте воду, посипте рубаною зеленню, покладіть шматочок вершкового масла.

До готового гарніру можна додати шматочки підсмаженого до рум’яної скоринки бекону, рубане варене яйце. Можна просто заправити підсмаженою цибулею. Можна приготувати гарнір в східному стилі. Для цього, заправте готову квасолю невеликою кількістю соєвого соусу, трохи стушкуйте, посипте кунжутним насінням. У кожному разі, виходить відмінний гарнір з чудовим смаком.

Звичайно, крім гарнірів, з неї можна приготувати і інші не менш корисні, смачні, низькокалорійні блюда. Давайте спробуємо приготувати одне з них:

Овочева запіканка

Стручки зеленої квасолі відмінно поєднується з різними овочами. Її можна готувати з болгарським солодким перцем, капустою брокколі, свіжими помідорами, ріпчастою цибулею, кабачками цукіні і баклажанами. Ми приготуємо запіканку з стручкової квасолі і цибулі.
Для приготування нам знадобиться: 400 г. квасолі, 1 середня цибулина, 150 р. сметани, 2 яйця, шматочок вершкового масла, сіль, перець за смаком.

Як готувати:

Відваріть стручки в підсоленій воді 4-5 хвилин, воду злийте. Дрібно поріжте цибулину, підсмажте на вершковому маслі до золотистого кольору. Акуратно змішайте все разом. Збийте вінчиком яйця, сметану. Залийте цією сумішшю квасоля з цибулею. Викладіть цю суміш у змащену маслом форму, поставте в розігріту до 200 градусів духовку, запікайте до рум’яної скоринки. Готову запіканку посипте зеленню кропу, петрушки, подавайте до столу гарячою.

Як правильно вибирати продукт?

При покупці свіжої стручкової квасолі, зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Якщо вона рівного світло-зеленого кольору, виглядає пружною, на місцях зрізів видно сік – купуйте. Такий продукт дійсно свіжий, не заражений хворобами, а значить, корисний для здоров’я.

Але якщо стручки вологі, розкиснули – такий продукт не варто купувати. Справа в тому, що квасоля дуже вибаглива, і зберігати її слід відповідно правилам. При порушенні правил зберігання, вона швидко приходить в непридатність, покривається коричневими плямами, розкисає. Звичайно, від корисних властивостей не залишається і сліду. Тому, будьте уважні. При домашньому зберіганні, її найкраще заморозити, або попередньо бланшировать.

Ну от тепер ви більше знає причин по яких в ваш раціон може бути включена стручкова квасоля, рецепти приготування цього овоча ми теж розглян

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті