Сушений чорнослив: корисні властивості

26 липня, 2012


Сушений чорнослив: корисні властивості Сушена версія сливи, солодкий, з насиченим смаком і липкою текстурою, пружно пережовує чорнослив – це не тільки ласощі, він також дуже поживний. Як і інші сухофрукти, чорнослив доступний круглий рік як джерело цінних речовин. Процес сушіння сливи, щоб отримати чорнослив, виник кілька тисяч років тому в районі Каспійського моря. Звідти чорнослив поширився по всій Європі. Сушений чорнослив, корисні властивості цього продукту – тема, яку ми з редакцією сайту сьогодні хочемо висвітлити.

Лікувальні та профілактичні можливості чорносливу в народній медицині

Чорнослив належить до продуктів, корисні властивості якого досить добре вивчені. Продукт вже давно включений в усі основні дієтичні столи, рекомендується для харчування людини з досить раннього віку. У сорока грамах сушений чорнослив (приблизно чверть чашки) містить 16,9% денної норми вітаміну А і всього 6% добової норми рекомендованих до споживання калорій – близько 110.

Сушені та свіжі сливи (наукова назва Prunus Domestica) відрізняються високим вмістом фитонутриентов – природних рослинних антиоксидантів. Ці речовини особливо ефективні для нейтралізації особливо небезпечних вільних радикалів кисню, так званих «супероксид-аніон-радикала», які пошкоджують жировий склад клітини, що призводить, у свою чергу, до пошкоджень клітин мозку і судин. Регулярне вживання чорносливу є хорошою профілактикою інсультів і старечого недоумства.

Крім того, чорнослив, оскільки містить велику кількість вітаміну А у вигляді бета-каротину, який, в свою чергу, діє як жиророзчинний антиоксидант, знижує рівень холестерину крові.

Нарощування холестерину в стінках артерій у формі бляшок блокує великий потік крові, провокуючи серцевий напад або інсульт. Вільні радикали також пошкоджують клітинну ДНК, викликаючи мутації, які можуть привести до утворення ракових клітин.

Невелике регулярне вживання сушених слив дозволить отримати додаткове очищення крові, сприяє запобіганню атеросклерозу, раку товстого кишечника, знижує астматичний компонент, ймовірність виникнення ревматоїдного артриту.

За рахунок великої питомої змісту в чорносливі розчинної клітковини, він нормалізує рівень цукру крові і сприяє втраті ваги, уповільнюючи швидкість, з якою їжа покидає шлунок і затримуючи поглинання глюкози (форма, в якій цукру переносяться в крові) після їжі.

Розчинні волокна збільшують чутливість клітин до інсуліну і тому можуть грати корисну роль в профілактиці і лікуванні цукрового діабету 2 типу. Крім того, розчинна клітковина чорносливу створює ілюзію повного шлунка після прийому їжі, уповільнюючи швидкість, з якою їжа покидає шлунок, тому чорнослив також може допомогти запобігти переїдання і збільшення ваги.

У народній медицині чорнослив давно здобув популярність в Як натурального проносний засіб.

На додаток до зменшення обсягу і часу проходження фекалій, що зменшує ризик виникнення раку товстої кишки і геморою, нерозчинні волокна чорносливу також дає поживу для «дружніх» бактерій в товстій кишці.

Ці корисні бактерії виробляють короткі ланцюжки жирної «масляною» кислоти, яка служить «основним паливом» для клітин товстої кишки і допомагає підтримувати її в здоровому стані.

Ці корисні бактерії також створюють дві інші коротко жирних кислот, пропіонова і оцтову, що використовуються як «палива» в клітинах печінки і м’язах.

Корисні властивості сливи і чорносливу, пов’язані із збільшеною кількістю вмісту вітаміну С в них – це збільшення поглинання заліза в організмі, що особливо цінується при лікуванні анемії.


Як вибрати і зберегти чорнослив?

Чорнослив продається або з кісточкою, або без неї. В ідеалі, ви повинні купити чорнослив, який продається в прозорих контейнерах, так що ви зможете оцінити якість. Плоди повинні бути повними, блискучими, порівняно м’якими і без цвілі.

Якщо пакет непрозорий, переконайтеся, що упаковка щільно закрита, щоб сливи не втратили вологи. Як і будь-який інший сухофрукт, намагайтеся купувати чорнослив, який не оброблений харчовими консервантами, такими як сульфіти.

Чорнослив слід зберігати в герметичному контейнері в прохолодному, сухому і темному місці, де плоди будуть зберігатися протягом кількох місяців . Зберігання в холодильнику продовжить їх свіжість протягом приблизно шести місяців. Незалежно від того, де ви зберігаєте чорнослив, переконайтеся, що після відкриття контейнера, ви щільно закрили кришку, щоб запобігти втраті вологи.

Чорнослив в кулінарії

Ми хотіли б дати вам декілька корисних порад як краще обходитися з смачним «ліками».

Якщо у вас є чорнослив, який надмірно сухою, опустіть його в окріп на кілька хвилин. Це допоможе освіжити плоди.

Якщо ви плануєте готувати чорнослив, вимочування у воді або соку заздалегідь скоротять час приготування.

А ось кілька нескладних кулінарних правил застосування чорносливу:

1 ) Подавайте заварені окропом або просочені компотом чорносливу поверх млинчиків і вафель.

2) Комбінуйте чорнослив з іншими сухофруктами і горіхами для приготування домашніх натуральних кондитерських ласощів.

3) Чорнослив додасть чудовий смак страв з птиці.

Сподіваємося, що ваше упередження проти чорносливу, як «проносний засіб для людей похилого віку», після прочитання нашого матеріалу пройде і ваша сім’я оцінить смак і корисні властивості цього продукту при його цілорічної доступності.

OlgaW,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

В категории : Статті