Сушка, зберігання лікарських рослин

26 липня, 2012


Сушка, зберігання лікарських рослин
Свіжозібрані рослини мають більш виражену лікувальну дію, ніж висушені рослини, так як при сушінні лікарської сировини деяка частина біологічно активних речовин ( БАВ) руйнується. Але оскільки в свіжому вигляді рослини дуже швидко псуються, то найчастіше застосовуються висушені рослини.
Але просто висушити лікарські рослини – мало, їх треба ще й зберегти. Тому сушіння, зберігання лікарських рослин – найважливіші етапи в створення цілющих препаратів, якими не можна нехтувати.

Ну ось, дотримуючись правила збору лікарських рослин, ви заготовили якесь сировину. Оскільки в рослині міститься до 80% вологи, то основне завдання сушіння – полягає в швидкому її видаленні з сировини . У кожній рослині відбуваються складні біохімічні процеси, на які великий вплив чинять ферменти: вони прискорюють хімічні процеси, що відбуваються в живій рослині. Щоб зменшити руйнівну діяльність ферментів або припинити її, зібрану сировину потрібно швидко висушити. При нагріванні рослин до 50 ° С робота ферментів істотно слабшає. Саме тому дуже багато видів рослин бажано сушити при 40 – 50 ° С і дуже швидко. При такій температурі у деяких рослин відбувається часткове або повне випаровування летючих БАВ, тому сушити їх потрібно при іншому режимі. Але найголовніше, що в результаті цих заходів завершується життєдіяльність ферментів і клітин.

ефірномаслічниє лікарські рослини сушать не поспішаючи, для цього їх розкладають товстим шаром, і сушать при температурі не вище 30-35 ° С. При цьому кількість ефірного масла у висушеному сировину виявиться більше, ніж у свіжому рослині.

Рослини, що містять вітаміни, щоб уникнути окислення аскорбінової кислоти сушать швидко при 70-90 ° С. Але в тих випадках, коли в рослині є і ефірне масло і вітаміни, температура сушіння не повинна перевищувати значення в 50-60 ° С.

Сировина, яка укладає алкалоїди, сушать при 40-50 ° С. Сировина, що зберігає глікозиди, потрібно сушити при 55-60 ° С.

Квітки, листя та траву не сушать на сонці, тому що під дією прямих сонячних променів знижується кількість БАР. Під дією сонячних променів можна сушити підземні органи багатьох лікарських рослин, насіння і плоди. Добре сохне сировину в хорошу погоду на відкритому повітрі, і особливо на вітрі. У тіні слід сушити сировину, яка містить вітаміни, глікозиди, ефірна олія.

Зібране сировину потрібно очищати від сторонніх домішок: для цього з нього видаляються різного роду дефекти, які захворіли і втратили природне забарвлення рослини. Лікарська сировина розкладають на папері, брезенті, тканини. розкладене тонким шаром в 2-3 см сировину потрібно перевертати 2-3 рази за день. Сушка сировини звичайно йде за декілька днів в залежності від товщини і вологості висушуваних частин рослин.

Різні частини рослин сушать при різних режимах.

Нирки слід сушити в холодному вентильованому приміщенні і дуже обережно протягом тривалого часу. Так як в теплому приміщенні нирки розкриваються, і лікарська сировина втрачає властивості.

Кору можна сушити в добре вентильованих приміщеннях, під навісом або на відкритому повітрі, захищаючи її від прямих сонячних променів. При сушінні на повітрі кора завжди стає темною і навіть буро-червоною. Для кори краща теплова сушіння, тому що в період її заготівлі ще занадто сиро і прохолодно, щоб сушити сировину на повітрі. Під час сушіння треба стежити за тим, щоб шматки кори, загнуті жолобками, не вкладалися одна в одну, інакше вони будуть пліснявіти і загнивають зсередини.

У домашніх умовах траву можна сушити, для цього пов’язують її в тонкі пучки і підвішують на мотузках під навісом в тіні.

Дрібні, середні за розміром листя сушать, розкладаючи тонким шаром , а великі – поодинці. У рослин з дрібними шкірястими листками спочатку сушать пагони, а потім з них обривають листя, викидаючи стебла. Листя з тонкими листовими пластинками сушать до тих пір, поки черешки не стануть ламкими.

Квітки сушать у добре вентильованих приміщеннях, розклавши по одному і не перемішуючи (щоб не обсипалися пелюстки). Ви ворушити тільки кошики складноцвітих. Готове сировина повинна складатися з цілих суцвіть чи квіток натурального кольору з властивим їм смаком і запахом.

Кореневища і коріння сушать в сушарках при невисокій температурі або на повітрі. Великі кореневища розрізають на частини дрібніші. У процесі суші
ння корені кілька разів на день потрібно перевертати. У середньому сировина висихає за 3-4 дня.

Соковиті плоди сушать в сушарках при 60-65 ° С. Після сушіння сировину перебирають повторно: видаляють підгорілі ягоди або просто потемнілі та інші домішки.

Закінчення сушки визначається на дотик. Коріння і кора повинні ламатися з тріском , а не гнутися, пересушена сировина розсипається. Листя і трава легко перетираються на долоні, а жилки листя і стебла легко ламаються. Соковиті плоди при стисканні в руці не повинні злипатися в грудку і фарбувати долоню.

Зберігання лікарської сировини.

Оскільки сировина притягує вологу, то неправильне зберігання призведе до його непридатність. Ось чому добре висушене лікарську сировину необхідно відразу упакувати і здати в аптеку або на заготівельний пункт. Зібране для себе сировину засипається в коробки, мішечки з тканини, паперові пакети, ящики, а містить ефірні масла зберігаються в металевих банках з щільно закривається кришкою або скляних банках з притертою пробкою. На кожну упаковку потрібно наклеїти етикетку з зазначенням дати і місця збору, а також назву рослини. Ягоди суниці, чорниці, малину найкраще зберігати в мішках на постійному протязі, інакше в них можуть з’явитися хробаки. Занадто довгий зберігання висушених лікарських рослин, особливо трав, квітів, листя, не рекомендується, так як вони втрачають свої властивості з часом.

Отруйні рослини зберігають окремо від інших рослин, на упаковці обов’язково повинна бути етикетка з назвою сировини та написом, що воно отруйне.


Зберігання кори може тривати від 3 до 5 років, зберігання листя – від 1 року до 3 років, зберігання трави – від 1 до 2 років, термін зберігання квіткового сировини – до 2 років, а плодів і насіння – до 3 років. Термін, відведений на зберігання коренів і кореневищ – до 3 років, іноді більше. При більш тривалому зберіганні лікарські рослини втрачають свої цілющі властивості.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті