Цинк міститься в продуктах: в яких?

26 липня, 2012


Цинк міститься в продуктах: в яких? Значення цього мікроелемента для організму людини дуже велике. Він впливає на нормальний процес розвитку кісткової тканини, регенерації всіх тканин організму, він стимулює ріст, ділення клітин. Грає позитивну роль в репродуктивній функції, ефективній роботі мозку. Але цим значення цинку для ефективної роботи організму не вичерпується.

Чим же ще корисний цей мікроелемент і як можна поповнити його запаси, ми розповімо вам у статті «Цинк міститься в продуктах: в яких» на нашому сайті .

Чому організму людини потрібен цинк?

Від нього залежить робота всієї імунної системи, він бере участь в процесах синтезу ДНК і є сильним антиоксидантом.

При його недоліку сповільнюється зростання, поступово порушуються обмінні процеси, спотворюються смакові відчуття. Його недолік ослабляє імунітет, тому людина стає схильний інфекцій, всіляких захворювань. Це відбувається тому, що при нестачі цього елемента порушується достатню освіту захисних клітин – лімфоцитів.

При тривалому, хронічному недоліку в організмі цинку, можуть з’явитися серйозні хвороби печінки, серцево-судинної системи, а також розвивається атеросклероз.

Низький вміст цього мікроелементу сприяє появі дисфункції статевих органів, тому можливо уповільнення процесу статевого дозрівання. Також можуть посилено випадати волосся, погіршується апетит, з’являються різні шкірні захворювання, дерматити.

Чоловіки, які відчувають брак цієї речовини страждають запаленням передміхурової залози. При зміні дієти, збагативши свій раціон продуктами, що містять цинк, їх стан здоров’я швидко відновлюється.

Літні люди через нестачу цієї речовини часто страждають від старечого маразму. Адже саме цинк перешкоджає пошкодженню судин, капілярів і захищає мозок людини від руйнування. При проведенні відповідного лікування з застосуванням цинкомістких препаратів, до людини повертається пам’ять, поліпшується координація.

Діти з нестачею цинку погано ростуть, їх розвиток відстає від однолітків, вони вередують, погано їдять.

Чому шкідливий надлишок цинку?

Постійний надлишок цієї речовини сповільнює ріст кісткової тканини, послаблюють сухожильні рефлекси. Можливо фіброзні утворення в підшлунковій залозі. Людина відчуває м’язові болі, з’являються часті головні болю, сухість у роті, нудота, іноді блювота.

Дуже небезпечно отруєння цинком. Людина спочатку відчуває сильну слабкість, занепад сил. При отруєнні парами цинку з’являється солодкуватий смак у роті, з’являється сильна спрага, кашель. У людини холонуть ноги, падає температура тіла, з’являється посилене потовиділення, значно збільшується вміст цукру в крові.

Але такі симптоми неможливо придбати при звичайному, нормальному харчуванні та способі життя. Отруїтися цинком можна тільки при певних умовах, наприклад , при аварії на виробництві.

І ще, щоб уникнути надлишку цієї речовини, намагайтеся не використовувати для приготування їжі, її вживання цинкову посуд.

У яких продуктах міститься цинк?

Те чи інша кількість цинку містять багато продуктів харчування. Найбільше цієї речовини містять устриці. Потім йдуть:

Висівки пшениці, яловича, теляча смажена печінка , раба, схожа на змію – вугор, тушковане м’ясо яловичини, дріжджі, особливо сухі, горіхи кедра. Цинк міститься в очищеному рисі, червоному буряку, селері, спаржі, помідорах, редька, дайкон, картоплі та хлібі.

Також достатня кількість цинку містить бараняча смажена печінка і нирки, всім відомий сир «пармезан», жовтки курячих яєць, анчоуси з рослинним маслом.

Цинк також є в смаженої свинини, курячих грудках і цілісному коров’ячому молоці , бобових, зеленому чаї, кальмарів і інших морепродуктах.

Скільки цинку потрібно людині

Добова потреба цинку така:
Для дорослих чоловіків 15 мг
Для вагітних жінок – 16-19 мг цинку;
Для жінок – 12 мг;

При вживанні продуктів, що містять цей мікроелемент, враховуйте, що в організмі цинк конкурує з міддю. Якщо цинку багато, це позначається на зниженні вмісту міді та заліза. Тому, якщо в продуктах цинк є в надлишку, то вживайте їм на додаток свіжі овочі, фрукти, що містять солі заліза, міді. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті