Важливі вітаміни в організмі і в харчуванні для людини

26 липня, 2012


Важливі вітаміни в організмі і в харчуванні для людини Вітамінами називають елементи, які потрібні для нормальної життєдіяльності нашого організму. Вони є низькомолекулярними з’єднанням, не несуть енергетичної цінності і не мають значущим пластичним значенням. Тим не менш, вітаміни для людини важливі і займають далеко не останнє місце в процесі обміну речовин.

Вітаміни містяться в тканинах і міжтканинної просторі в невеликій концентрації, добова потреба в них людини не дуже висока. Але якщо раптом наш організм відчуває нестачу того чи іншого елемента – це ставати небезпечним і може призвести різними патологічними змінами.

Більшу частину вітамінів організм не в силах синтезувати самостійно. Це означає, що вони повинні постійно і в належній кількості потрапляти в нього ззовні.

Це може відбуватися разом з споживаної їжею, або за рахунок спеціальних вітамінних комплексів або добавок. До виключень можна віднести такі вітаміни як К і В3. Вони обидва самостійно синтезуються в кишечнику нашого організму.

Якщо надходження необхідних вітамінів в організм якимось чином порушується, це приводить або до гіповітамінозу – браку елемента, або до авітамінозу – його повної відсутності, або до гіпервітамінозу – надмірності.


Існує більше ніж півтора десятка вітамінів, які відомі науці. Вони діляться на дві групи, в залежності від розчинності – водорозчинні та жиророзчинні.

Водорозчинні вітаміни в організмі накопичуються, а у випадках надмірного надходження виводити разом з водою. Жиророзчинні вітаміни відкладаються в печінці та жирових тканинах, що може бути дуже небезпечно. До них відносяться – D, А, F, Е і К.

Від інших органічних речовин, що надходять разом з їжею, вітаміни відрізняються відсутністю енергетичної цінності і тим, що вони не входять в структурну складову тканин.

Розглянемо найважливіші вітаміни в організмі і в харчуванні для людини:

– Вітамін С – ще називається аскорбінової кислотою. Недолік його споживання призводить до цинги. Це захворювання має характерні симптоми – сильна кровоточивість ясен, що з часом призводить до розхитування і навіть випадання зубів.

Також цинга призводить до сильної ламкості кісток і так званої втоми імунітету. Вітамін С міститься в багатьох овочах, фруктах і ягодах – цитрусових, чорній смородині, болгарському перці. Рекомендована добова доза споживання – 90мг.

– Вітаміни групи В містяться в багатьох рослинах, а також у печінці, м’ясних і молочних продуктах. Вони беруть активну участь в обміні речовин. Якщо ж спостерігається недолік цих елементів в організмі – можуть почати розвиватися різні захворювання.

Підвищується рівень холестерину в крові, починаються збої в роботі шлунково-кишкового тракту, випадає волосся, шаруються і ламаються нігті, людина скаржиться на дратівливість і депресивний стан.

Крім того нестача вітамінів групи В негативно відбивається на роботі головного мозку. Якщо ж в організмі не вистачає фолієвої кислоти, яку ще називають вітаміном НД, то відбувається порушення засвоюваності інших вітамінів.

– Вітамін А важливий для формування кісткової і зубної тканини, він бере участь в синтезі білків і окислювально-відновних процесах.

Також цей елемент здатний сповільнювати процеси старіння і є незамінним для нормального функціонування імунітету. Він міститься в риб’ячому жирі, яєчному жовтку, моркви, солодкому перці, гарбузі та ін

Недолік його в раціоні призводить до сухості шкірних покривів, низькому імунітету, слабкої ерекції, порушень зору, безсонні, виснаження і т . п. Але при передозуванні він може викликати не менш неприємні наслідки, такі як кровоточивість ясен, нудоту та головний біль, діарею і депресію.

Також надлишок цього вітаміну може призводити до викиднів і пороків розвитку плоду у вагітних жінок. Добова його потреба – 900мкг.

– Вітамін D може синтезуватися людським організмом і досить рідко зустрічається в продуктах харчування. Основний спосіб отримання його – пряме ультрафіолетове випромінювання.

Цей вітамін необхідний для абсорбції фосфору і кальцію, а також для відкладення цих мінералів у кістках. При недостатньому споживанні можливий розвиток рахіту – у маленьких дітей, або остепороз – у дорослих.

Цей елемент можна зустріти і в харчових джерелах – в філе жирної риби і яєчних жовтках. Занадто велике надходження вітаміну D в організм може викликати гіпервітаміноз, що проявиться каменями в нирках, сильною слабкістю, нудотою, блювотою і анорексією. При синтезі вітаміну виключно завдяки впливу сонячних променів гіпервітаміноз неможливий.

– Вітамін Е необхідний для нормального функціонування імунітету, він уповільнює процеси старіння і важливий для роботи статевих гонад. Він запобігає утворенню тромбів, розвиток анемії і хвороби Альцгеймера, а також необхідний для нормального засвоєння інших вітамінів.

Цей елемент міститься в рослинних оліях, яйцях, печінці, молочних продуктах, паростках пшениці, яловичині та ін При передозуванні може викликати порушення травлення.

Крім перерахованих, існують і інші вітаміни необхідні для нормального розвитку і функціонування організму. При збалансованому і правильному харчуванні людини більшість їх ми можемо самі самостійно виробити. Споживання вітамінних комплексів може приводити до гіпервітамінозу, тому варто обговорювати раціональність їх застосування з лікуючим лікарем.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті