Відрижка і печія при вагітності

26 липня, 2012


Відрижка і печія при вагітності Вагітність часто протікає з супроводом таких неприємних симптомів, як печія, кисла відрижка, відчуття переповненості в кишечнику і шлунку. Ці симптоми звичайно проявляються в другій половині вагітності. Хоча, звичайно, зустрічається відрижка і печія на початку вагітності.

Відрижка і печія при вагітності пояснюється викидами кислого (рідше лужного) вмісту шлунка і повітря в нижню частину стравоходу. Процес супроводжується подразнюють соляної кислоти на слизову оболонку стравоходу.

Відбувається це, швидше за все, через гормональні перетворень в період вагітності, що призводять до зниження пружності м’язів тіла і тканин шлунково-кишкового тракту, а також через дисфункції вегетативної нервової системи.

Також причиною цих неприємних симптомів може бути збільшення матки після 4-го місяця вагітності, в результаті чого підвищується тиск в черевній порожнині і трохи змінюється положення шлунка. Відрижка також може бути реакцією на загострення хронічного захворювання, що мало раніше безсимптомний перебіг.

Наступною причиною може бути розтягнення шлунка, в якому залишилася не повністю переварена їжа, що може провокувати вихід зі шлунка газу. Кисла відрижка після їди при вагітності – це звичайно наслідок вживання рясної смаженої, жирної і гострої їжі.

Тривалість відрижки – до декількох годин, і вона може проявлятися по кілька разів за день.

Викликати відрижку можуть такі чинники:

Порушення звичної дієти вживанням жирного, маринадів, гострої їжі, кислих ягід, солодких страв, смаженого;

* Горизонтальне положення тіла, повороти тулуба з одного боку на інший;

* Нахили тулуба вперед (при одяганні колготок або при застібанні взуття …);

Це все негативно позначається на самопочутті вагітної жінки і викликає відчуття дискомфорту.

Що допоможе від відрижки, якщо жінка вагітна?

Не приймайте багато їжі за один прийом. Їжте частіше і помалу.

Бажано виключити з раціону жирну і кислу їжу, продукти, що сприяють газоутворення і бродінню (квасоля, капуста, спаржа і т.п.). Вживайте продукти, що володіють лужними властивостями: сметану, вершки, сир, омлети (парові), яйця всмятку, нежирне відварне м’ясо, рослинне і вершкове масло. Овочі їжте у вареному вигляді. Фрукти намагайтеся запекти. Особливо це відноситься до яблук.

Відрижка і печія під час вагітності не принесуть вам стільки проблем, якщо ви будете уникати деяких поз: вперед не нахиляйтеся, відразу після їжі не лягайте. Коли лягаєте відпочивати або спати, подушки покладете так, щоб положення тіла було майже сидяче.

Не забувайте, що горизонтальне положення вашого тулуба (так само як і його нахили вперед) сприяє видавлювання повітря і шлункового соку в стравохід.

Зверніть увагу на свій гардероб: одяг не повинен здавлювати тулуб, повинна бути просторою.

Щоб відрижка повітрям у вагітної швидше припинилася, заваріть і дайте їй чай з мелісою або м’ятою.

Допоможе також відвар вересу – 15 гр вересу звичайного облити півлітра води, варити після закипання 2-3 хвилини, настоювати і вживати 3-4 рази на день по півсклянки.

Добре допомагає трава золототисячника – 10 гр. трави золототисячника звичайного на 200 мл окропу, настоювати 2-3 години, потім процідити і пити за 30 хвилин до їжі, по столовій ложці 3-4 рази на день.

Проте найбільш ефективним засобом вважається кореневище лепехи. Якщо приймати по 1/3 чайної ложки порошку з кореневищ лепехи 3-4 рази на день, то проходить і відрижка і, часта її супутниця – печія.

Але майте на увазі, що консультації з лікарем з приводу застосування рослинних лікарських засобів обов’язкові. Це необхідно щоб боротьба з відрижкою була безпечна і виправдана для вас і дитини.

Кароліна,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті