Відвар шипшини властивості, користь

26 липня, 2012


Відвар шипшини властивості, користь Всі знають красуню будь клумби та дачної ділянки – троянду. А в неї є «родич» – чагарник шипшина. Корисні рецепти, до складу яких входить ця рослина, відомі народній медицині сотні років, а тому користуються заслуженим попитом у більшості народних цілителів. Навряд чи знайдеться в природі інша рослина, яке так багато корисними речовинами. У Росії його лікувальні властивості відомі з 17-го століття, і застосовувалися для лікування тільки знатних людей за особливим дозволом. Якщо ви теж можете дізнатися про них зі статті «Відвар шипшини властивості, користь».


Говорити про шипшині та перераховувати його гідності можна дуже довго. Якщо коротко, то головна цінність відвару із шипшини – це вміст у ньому вітаміну С. У ягодах шипшини його міститься в десять разів більше, ніж у чорній смородині, і в п’ятдесят разів більше, ніж у лимоні. Тому по праву можна сказати, що конкурентів у шипшини за вмістом вітаміну С в природі немає.


Три з’їдені ягоди в день забезпечують організм денною нормою аскорбінової кислоти.

Крім цього плоди рослини містять пектинові і дубильні речовини, лимонну і яблучну кислоту, каротин, вітаміни В2, К, Р, флавонолових глюкозиди. Цей склад робить шипшина чудодійним при профілактиці та лікуванні багатьох хвороб. Рослина відноситься до розряду полівітамінних, тому вживається і як відвар, і як настій при різних захворюваннях, перелік яких вельми широкий.


У лікувальних цілях використовують всі частини чагарника: плоди, квітки, насіння, листя і коріння. З шипшини можна приготувати не тільки лікувальний відвар, а й желе, варення, наливки, вино, пюре. З плодів отримують корисний сік, готують сироп з великим вмістом вітамінів.


Щоб витягти з ягід вітаміни, готують відвар шипшини, користь якого не менше ніж самих плодів. Відвар готують так. Потрібно облити окропом плоди шипшини (на 1 столову ложку ягід – 2 склянки води), прокип’ятити десять хвилин в закритому посуді, настояти один день, процідити. За смаком можна додати цукор.


Корисні властивості відвару шипшини сприяє зміцненню імунної системи людини, підвищуючи його захисні функції в боротьбі з вірусними та інфекційними атаками в період епідемій. Він підвищує тонус, має загальнозміцнювальну дію, особливо в зимову пору року, коли нестача вітамінів відчувається найбільш гостро. Відвар готують і зі свіжих плодів, і з висушених.


Цілющі властивості шипшини використовуються для профілактики атеросклерозу. І це далеко не повний перелік корисних якостей рослини. Регулярно вживаючи відвар шипшини, можна збільшити виділення жовчі, стимулювати функції статевих залоз, послаблювати і зупиняти кровотечі, зменшити крихкість і проникність кровоносних капілярів.


З ранами, ушкодженнями і звичайними подряпинами можна легко впоратися, додавши в денний раціон відвар шипшини. Відвар шипшини, корисні властивості його ягід допоможуть вам і коли ви обморозилися, довгий час перебували на холодному повітрі і переохолодилася. Тоді-то краще прийняти не простий чай, а відвар. Він додасть сил, зігріє, допоможе розслабитися. Вживаючи його, ви будете застраховані від захворювання на наступний день.


У традиційній медицині теж використовують цілющі властивості шипшини. Фармацевтичні підприємства виробляють з його екстракту сиропи, таблетки, рідкі екстракти. Завдяки своїм антисептичним властивостям, відвар шипшини корисно додавати у ванни, промивати їм рани, робити підмивання.
Вживати відвар протягом дня замість чаю корисно при захворюваннях шлунково-кишкового і травного тракту. Він має болезаспокійливу ефектом при болях різного походження.


В якості лікувального засобу його рекомендують при психічних розладах і нервовому перезбудженні, для зняття неврозів і підвищеній збудливості нервової системи. Відвар зміцнює стінки судин, протистоїть їх руйнування, благотворно впливає на судинну систему в цілому.


Користь відвару шипшини і в тому, що з його допомогою успішно лікують захворювання суглобів, рекомендують його при ревматичних захворюваннях , хоча існує думка, що ревматизм народних засобів не підвладний. Втім, неспроста, в домашніх умовах для цього готують масло шипшини …


У шипшини є ще одна дуже корисна властивість – він сприяє посиленою виробленні еритроцитів – червоних кров’яних тілець, тому показаний людям з недокрів’ям.

Для того, щоб не зруйнувати вітаміни, що містяться в ягодах, шипшина (навіть висушений) можна додавати в звичайний чай, але не дуже гарячий. У період спалахів простудних захворювань ви допоможете своєму організму справитися з їх симптомами.


Протипоказань до застосування шипшина практично не має. Але його не рекомендують людям зі схильністю до утворення каменів, при серйозних порушеннях обміну речовин.

Светлана44,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті