Вівсяна каша: користь і шкода

26 липня, 2012


Вівсяна каша: користь і шкода Зараз все навколо міркують про правильне харчування. І це правильно. Наше здоров’я прямо залежить від того, чим ми харчуємося. Крім поганої екології, постійних стресів, перевтоми, на нашому столі часто знаходяться продукти швидкого харчування, багаті на холестерин, вуглеводами, шкідливими жирами.
В результаті – слабшає імунітет, все ближче підбираються хронічні захворювання.

Першим кроком з цього кола є здоровий спосіб життя і правильне харчування. І таке харчування неможливо уявити без вівсянки. Корисні властивості вівса можна перераховувати дуже довго. Він є одним з найбільш корисних для здоров’я злаків і грає найважливішу роль в правильному харчуванні. Ну а самим популярним і улюбленим блюдом з нього є вівсяна каша.

Чим корисно це блюдо, як правильно його готувати, і чи всім це корисно, ми поговоримо на нашому сайті , в публікації на тему: вівсяна каша користь і шкоду.

У чому користь яку дає вівсяна каша?

З вівсяної крупи з давніх часів готували різноманітні страви. Дуже любили на Русі млинці з вівсяної муки, печиво, пироги, киселі. З крупи готували смачну кашу, в яку додавали масло, мед, фрукти і ягоди.

Користь вівсяної каші неоціненна для дієтичного харчування. Зварена на воді, вона допоможе скинути зайву вагу. А зварена на молоці показана для лікувального харчування при виразковій хворобі, гастритах. Вона сприяє очищенню, оздоровленню всього організму в цілому.

Крупа вівса містить речовини, які активно борються з шкідливим холестерином. Злак містить вітаміни групи В, РР, Е, мікроелементи, залізо, магній, кальцій, фосфор, натрій, цинк. В ньому є антиоксиданти, що сприяють очищенню організму, а також допомагають людині боротися зі стресом, негативними факторами, сприяють омолодженню клітин.

Вівсяна каша містить всі корисні речовини, що знаходяться в злаку. Також вона багата корисними для здоров’я рослинними білками і жирами. Містить глютен, природні харчові волокна.

Краще, звичайно готувати її з цільної крупи, хоча каша з вівсяних пластівців теж підходить для здорового харчування.

Особливо корисна вівсянка для мешканців великих промислових міст. Адже вона є чудовим адсорбентом солей важких металів.

Це блюдо входить в меню зірок Голлівуду. Вона допомагає їм зберегти прекрасну фізичну форму, здоровий колір обличчя. З’їдена на сніданок, вона легко і швидко насичує організм енергією.

Хоча така їжа досить калорійна, дієтологи рекомендують їсти її тим, хто хоче схуднути. Тільки в цьому випадку, її слід готувати на воді і запивати чаєм або відваром шипшини.

Вівсянка – один з кращих засобів позбутися холестеринових бляшок. Цей продукт перешкоджає попаданню шкідливого холестерину в кров, відкладаючись на стінках судин. Тому ви не впадете в маразм і не отримаєте проблемами з серцем. А також каша врятує вас від безсоння, зміцнить нервову систему.

Знаходиться в складі каші біотин активно бореться з млявістю, сонливістю, покращує апетит, знижує ризик виникнення раку шлунка, бореться з канцерогенами, покращує роботу ендокринної системи. Вівсянка підвищує імунітет, бореться з процесами старіння.

Рецепт цієї англійської вівсяної каші для сніданку

Будь крупа містить велику кількість вітамінів, мікроелементів. При будь-якій обробці крупи більша частина їх втрачається безповоротно. Те ж саме стосується і вівсянки. Чим менше її обробляли, тим краще. Тому, найкорисніша для здоров’я каша виходить не з пластівців, а з цілісного зерна. Саме з нього ми й будемо готувати сьогодні кашу.

Для приготування цієї страви вам знадобиться 1 ст. крупи, 2 ст. цілісного свіжого молока, вершкове масло, сіль, цукор за смаком.

Як готувати:

Промийте крупу, залийте водою на 5-6 годин. Можна це зробити з вечора. Потім ще раз промийте. Тепер налийте в емальовану каструльку 3 ст. чистої холодної води, засипте крупу, доведіть до кипіння, варити на слабкому вогні півгодини. Потім додайте молоко, цукор, сіль, варіть, постійно помішуючи, поки каша не почне густіти.

Тепер перекладіть кашу в глиняний горщик або казанок, помістіть в розігріту до 160 градусів духовку на 1,5 години. Після чого готову кашу дістаньте, розкладіть в теплі тарілки, в кожну порцію додайте шматочок вершкового масла.

У готове блюдо можна покласти трохи варення, згущеного молока. До каші подайте тости, бутерброди з сиром, сухарики.

Чи може вівсяна каша нанести шкоду організму?

На жаль, сам овес і будь-які страви з нього шкідливі для хворих з нирковою недостатністю. Також надмірне вживання вівсяної каші, в організмі може накопичуватися фітинової кислота. Ця речовина має властивість вимивати кальцій з організму.

Також з обережністю ставитеся до вівсяної каші швидкого приготування, які дуже популярні в даний час. Пластівці, з як
их готують цей продукт, проходять тривалий процес промислової обробки, внаслідок якої корисних речовин залишається в рази менше.

Незважаючи на все сказане, користі від каші набагато більше, ніж шкоди. Тому сміливо вмикайте її в свій раціон, насолоджуйтеся її смаком і поправляйте своє здоров’я. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті