Вирощування подорожника великого

26 липня, 2012


Вирощування подорожника великого
Грунт і попередник.

Вирощування подорожника великого добре вдається на чорноземах, суглинних і супіщаних грунтах. Важкі глинисті грунти, схильні запливання, для нього непридатні.

Подорожник великий – багаторічна рослина з досить тривалим періодом використання плантацій (3 – 5 років). Тому його посіви слід розміщувати на ділянках з досить вологою і родючим грунтом, в ланках сівозміни з багаторічними лікарськими рослинами.

Підготовка грунту.

Основна обробка грунту не відрізняється від загальноприйнятої під інші просапні культури. Передпосівна підготовка залежить від терміну посіву. При підзимовому посіві ділянку після оранки, яку проводять не пізніше ніж за 10 – 15 днів до посіву, боронують в 1 – 2 сліду. Якщо період між оранкою і посівом досить великий і грунт сильно ущільнилася або поле початок заростати бур’янами, проводять культивацію і боронування. Для отримання рівномірних і дружних сходів після культивації та боронування поле накочують легким катком.
При весняному посіві зораний з осені ділянку залишають в зиму без боронування. Ранньою весною, як тільки можна почати польові роботи, зяб боронують в 1 – 2 сліду. Культивацію застосовують тільки на сильно ущільненої грунті і за умови, що перед посівом поле буде закоткувати. При літньому посіві грунт обробляють за типом пара або напівпару.

Добриво.

Органічні добрива слід вносити під попередник. Безпосередньо під посіви подорожника великого дають повне мінеральне добриво в дозі на 1 га 60 кг діючих речовин. За час вегетації рослини 1 – 2 рази підгодовують мінеральними або місцевими добривами. Дослідами встановлено, що дворазова підгодівля повним мінеральним добривом (на 1 га 30 кг діючих речовин) збільшує врожай сировини па 22 – 28%. З місцевих добрив для підживлення можна використовувати гнойову рідоту і курячий послід.

Посів.

Подорожник великий висівають овочевий сівалкою. Підзимовий і літній посіви проводять сухим насінням, а весняний – стратифікованих або сухими.

Для стратифікації насіння подорожника змішують в ящику з зволоженим піском у пропорції 1: 4 за об’ємом і при температурі в 18 – 20 ° витримують двоє доби. Потім їх виносять в льох або поміщають на 1 – 2 місяці під сніг. Перед посівом насіння подорожника великого висушують до сипучого стану на повітрі і очищають від піску.

На порівняно чистих від бур’янів грунтах подорожник великий сіють з міжряддями 27,5 – 30 см. При таких звужених міжряддях листя в розетці більше підняті над землею, ніж при широкорядних посівах, що дає можливість механізувати збирання. На недостатньо чистих ділянках слід висівати з міжряддями 45 і навіть 60 см.

Під зиму насіння подорожника висівають поверхнево, а при посіві влітку або навесні їх заглиблюють на 0,5 – 1 см. Норма висіву сухих насіння 6 кг на 1 га, стратифікованих – 4 кг.

Догляд за посівом.

Влітку посіви своєчасно спушують, прополюють у рядках, підгодовують і ведуть боротьбу з хворобами та шкідниками. Особливо ретельно повинен бути догляд на початку першого року вирощування рослин, тому що дрібні сходи легко заглушають бур’яни. Першу культивацію проводять слідом за появою сходів.

Рано навесні перехідні плантації подорожника великого боронують, щоб видалити відмерлі листя. Решта прийоми догляду ті ж, що і за плантаціями першого року життя. Для підвищення врожаю листя на сировинних плантаціях, де з вирощуваного подорожника не намічається збір насіння, доцільно скошувати і видаляти утворюються квітконоси.

Збирання врожаю.

Урожай листа прибирають 1 – 2 рази за сезон, залежно від погодних умов. Першу прибирання проводять у фазі початку цвітіння рослин, другу – за 1,5 – 2 місяці до кінця вегетації, щоб рослини перед відходом в зиму могли сформувати нову розетку і досить добре зміцніти. Забирають урожай жаткою, обладнаної копичник. У випадках, коли листя в розетках слабо підняті над землею, їх зрізають серпом.

Щоб витягти сік, зібране листя без затримки направляють на переробку. Для отримання сухої продукції їх сушать в повітряному сушарці або під навісом, а в негоду – в вогневої сушарці з температурою теплоносія 40 – 50 °.

При належній агротехніці вирощування урожай свіжого листа подорожника за два укосу доходить до 70 – 90 ц з 1 га. Вихід сухого листя становить приблизно 20%.

Вирощування насіння подорожника великого проводиться виключно для цілей подальшого розмноження.

До збирання на насіння приступають, коли починають розкриватися нижні супліддя колосків. Скошують квітконосні стебла жаткою з копичник. Скошувати квітконоси слід на висоті 15 – 20 см, щоб не зачіпати листя розетки. Скошені квітконоси звозять на тік, розкладають шаром 8 – 10 см і під час сушки періодично ворушать. Після сушіння їх обмолочують на молотарці, а потім насіння очищають на зерноочисних машинах.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті